Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter om skräckvälde på tingsrätt: ”Många har mått dåligt”

Björn Lindén.
Foto: ROBBAN ANDERSSON / NA / Nerikes Allehanda
Örebro tingsrätt.
Foto: LISA MATTISSON

Ett skräckvälde med hot om repressalier mot anställda.

Domare som slutar av rädsla för att göra misstag och själva bli anklagade för brott.

Så beskrivs arbetsmiljön på en av Sveriges viktigaste domstolar – Örebro tingsrätt – i en granskning i Nerikes Allehanda.

Och nu väljer tingsrättschefen, lagman Björn Lindén, att avgå.

Örebro tingsrätt har under senare år haft ett specialuppdrag. Förutom att hantera tvistemål och rättegångar som bland annat handlar om gängbrottsligheten i staden tar domstolen också hand om samtliga livstidsdömda som vill ha sitt livstidsstraff tidsbestämt.

Regeringen utsåg Björn Lindén till lagman och chef över Örebro tingsrätt i februari 2014. Han hade en bakgrund på andra domstolar och socialdepartementet.

På senare år har han bland annat avgjort livstidsärenden där lasermannen John Ausonius och dubbelmördaren Anders Eklund vädjat om tidsbestämda straff.

Samtidigt har det under senare tid kommit varningssignaler om arbetsmiljön på Örebro tingsrätt som hanterats inom Domstolsverket.

”Måste få reda på hur hemskt det är”

På fredagen publicerade Nerikes Allehanda en stor granskning med vittnesmål inifrån tingsrätten.

– Folk måste få reda på hur hemskt det är, säger en anställd på tingsrätten till tidningen.

I vittnesmålen talas det om ett ”skräckvälde” och en situation där anställda inte står ut. Det bekräftas också av en hög personalomsättning.

En före detta anställd säger att hen är rädd för repressalier och reprimander – personen skulle vilja berätta men ”är rädd”.

Enligt granskningen har också rättssäkerheten påverkats av bristerna i arbetsmiljön på tingsrätten. Det handlar om domstolshandlingar som skickas till fel person eller till och med missats att skickas ut.

Tonade ned problemen

Det har gjort att domare flera gånger under rättegångar fått be om ursäkt men också att domare valt att säga upp sig, enligt Nerikes Allehanda.

– Jag vill inte jobba som domare och riskera att bli åtalad för grovt tjänstefel. Det är den risken man tar om man jobbar i den röra som finns vid Örebro tingsrätt. Det går inte att verka där om man har någon som helst känsla för rättssäkerhet, säger en domare som valde att sluta.

I en intervju med Nerikes Allehandas reporter Stefan Hazianastasiou inför publiceringen tonade lagman Björn Lindén ned problemen på Örebro tingsrätt och avfärdade att domare slutat på grund av rädsla för att bli anklagade för tjänstefel. Lagmannen kallade det hela för en överdrift och sa att ”då är man nog lagt åt det lite ängsligare hållet”.

Han medgav att han kände till uppgifterna om hot och repressalier mot anställda från ledningens sida och förklarade att han försökt gå till botten med det.

”Många medarbetare har mått dåligt”

Efter att NA publicerat granskningen på fredagen valde lagman Björn Lindén själv att avgå och skriver i ett mejl till Expressen:

”Många medarbetare har mått dåligt, upplevt stress och bristande arbetsglädje. Vi har tillsammans försökt komma tillrätta med arbetsmiljöproblemen och jobbat hårt med att få bukt med problemen. Jag kan dock konstatera att vi är långt ifrån målet när det gäller det arbetet.”

Han konstaterar också att personalomsättningen varit hög och att det varit ”akut” på domarsidan med ”få eller inga sökanden” till lediga tjänster.

”Efter noggrant övervägande har jag kommit fram till att det bästa är om någon annan person tar över ledning för domstolen.”

Regeringen har informerats om situationen i Örebro och kommer nu att utse en ny lagman.

Björn Lindén kommer att fortsätta inom Domstolsverkets vikariepool med domare som kan rycka in vid andra domstolar där det uppstår behov.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.