Uppgifter: Misstänkt mördare i Hjulsta var mål för mordplan

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Två män sköts i Hjulsta natten mot måndag.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Polisen på plats i Hjulsta natten mot måndag.

De två män som sköts i Hjulsta natten mot måndagen tillhörde båda grupperingen Filterlösa grabbar – och flera av de åtta gripna kopplas till fienderna Dödspatrullen.

Samtidigt har två män från Filterlösa grabbar anhållits misstänkta för att ha planerat ett mord på en av Dödspatrullens medlemmar under natten, erfar Expressen.

En man har dött och en vårdas med livshotande skador efter skottlossningen i Hjulsta i nordvästra Stockholm natten mot måndagen.

Polisens utredare arbetar nu med att kartlägga offrens relationer till de totalt åtta personer som gripits för inblandning i skjutningen.

– Det är ett komplicerat konfliktläge där en konstellation kan se annorlunda ut bara en vecka senare. Det gör det utmanande för oss i arbetet med att dämpa konflikter. I Järva handlar det mycket om enskilda individer som är i konflikt med andra enskilda, säger Robert Karlsson, biträdande regionpolischef i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Kopplas till FLG

Båda de skjutna männen har enligt Expressens uppgifter ledande roller i den kriminella gruppering som kallas ”Filterlösa grabbar”, FLG, och som består av personer som tidigare kopplats till Rinkebygänget Shottaz.

Enligt Aftonbladet blev de två männen lurade in i en dödsfälla. De trodde att de skulle utföra ett mord, men blev i stället själva beskjutna när de lämnade porten i Hjulsta. Samma tillvägagångssätt ska ha använts vid dubbelmordet i Tensta för några dagar sedan, enligt tidningen.

Den avlidne mannen var i 25-årsåldern och dömd för flera brott, bland annat för att ha burit en kpist med tillhörande magasin på en pendeltågsstation.

Den andre mannen som sköts under natten är i 20-årsåldern och står åtalad för en serie bedrägerier där han misstänks ha lurat ett 40-tal äldre personer på totalt flera miljoner kronor. Rättegången är inbokad i september.

Hans misstänkte medbrottsling, även han med en ledande roll i Filterlösa grabbar, sköts ihjäl i Rinkeby i början av juli i år.

Koppling till tidigare mord i Hjulsta

Vid 04.30 på måndagsmorgonen meddelade polisen att sex personer hade gripits i samband med en husrannsakan i en bostad i Hjulsta. Senare på morgonen greps ytterligare två. Misstankarna gäller bland annat mord och mordförsök.

Flera av de gripna har enligt Expressens uppgifter kopplingar till det rivaliserande gänget Dödspatrullen.

Två av dem, båda i 20-årsåldern, satt förra året häktade i tre månader för ett mord på en 18-åring i Hjulsta i mars det året men avskrevs senare från misstankarna. 

Uppgift: Två misstänks för mordplaner

Samtidigt sitter två andra män med koppling till FLG för förberedelse till mord i Hjulsta under natten mot måndagen, erfar Expressen. Måltavlan ska ha varit en utpekad medlem i Dödspatrullen som nu själv sitter gripen.

Den ene av dem, som är i 25-årsåldern, var en av flera som under början av fjolåret satt häktad misstänkt för ett mord i Rinkeby natten mot nyårsafton 2019. Även artisten Yasin Byn satt häktad i samma ärende. Det är nu nedlagt utan att någon har åtalats.

Den andre som är anhållen för föreberedelse till mord är i 20-årsåldern och har tidigare varit misstänkt för en skjutning i Husby förra sommaren. Han har också dömts för narkotikabrott tillsammans med den man som sköts till döds i natt.

Skotten i Stockholm – Detta har hänt

Sammanlagt fick polisen larm om skottlossningar på fyra olika platser i Stockholm under söndagskvällen och natten till måndagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.