Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dömd för förnedringsvåld bland de gripna i razzian

Åklagaren Paulina Brandberg om razzian.
Åtta män är gripna under polisens jätterazzia.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Under natten slog polisen till mot flera adresser i södra Stockholm.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Polisen vill knäcka de kriminellas inkomstkällor och stormade under natten ett tiotal adresser i Stockholm.

Insatsen går under namnet ”Euphoria”.

Bland de gripna finns en ung man som plågat ett offer i över en halvtimme ”under närmast tortyrliknande former”.

Misstankarna mot de åtta unga män som greps i gryningsräden rör huvudsakligen knarkbrott, enligt polisen.

Ett 50-tal poliser slog till mot flera adresser i södra Stockholm, bland annat i Vårberg, under natten till måndagen.

Gryningsräderna föregicks av månader av spaning och under måndagsmorgonen kunde polisen gripa ett tiotal personer.

Enligt Expressens uppgifter handlar det om åtta unga män, mellan 19 och 26 år gamla, som alla är hemmahörande i södra Stockholm. Flera av dem är dömda för brott, bland annat grov misshandel, ringa narkotikabrott, vapenbrott, olaga hot och försök till rån.

Senare på måndagen, vid 14-tiden, greps ytterligare en person: En 17-årig pojke.

Namnet på insatsen är ”Euphoria”, engelska för eufori.

Flera av måltavlorna för razzian är ledande personer inom ett kriminellt nätverk, som kopplas till flera våldsdåd i Stockholm, skriver Aftonbladet

– Misstanken gäller grovt narkotikabrott och det finns misstanke om att de här personerna har ägnat sig åt hantering och försäljning av narkotika i stor skala, säger åklagare Paulina Brandberg vid Södertörns åklagarkammare.

Här är de gripna männen

Åtta män greps efter polisens nattrazzior, och ytterligare en greps senare under måndagen – här är de, enligt Expressens uppgifter:

 

19-åring: Ostraffad.

 

18-åring: Dömd för narkotikabrott i december 2018. Fick ungdomstjänst.

 

19-åring: Ostraffad.

 

18-åring: Dömd för ringa narkotikabrott, olovlig körning och rattfylleri i december 2019. Fick ungdomstjänst.

 

25-åring: Dömd till två veckors fängelse för misshandel i september 2019. Tidigare dömd för våldsamt motstånd och misshandel. Också dömd för narkotikabrott.

 

19-åring: Står åtalad för ringa narkotikabrott sen i januari i år. Fick strafföreläggande både 2019 och 2018 för ringa narkotikabrott.

 

21-åring: Står åtalad för ringa narkotikabrott sen i januari i år. Tidigare dömd för samma brott. Dömd till 2,5 års fängelse 2018 för grov misshandel med tortyrliknande inslag. Tidigare dömd för brott mot knivlagen, ringa narkotikabrott, försök till rån, misshandel och vapenbrott.

 

20-åring: Dömd i maj 2019 för ringa narkotikabrott och rattfylleri. Tidigare dömd för brott mot knivlagen och ofredande.

 

17-åring: Dömd för ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen 2018.

Plågade och förnedrade offret

Enligt Expressens uppgifter gäller de nya misstankarna bland annat människohandel. Åklagare Paulina Brandberg kan inte kommentera uppgifterna. 

– Just nu gäller misstankarna grovt narkotikabrott. Sedan är det alltid så att det kan tillkomma misstankar under utredningens gång. 

Polisen kommer nu att hålla förhör med de gripna. Senast på torsdag måste Paulina Brandberg ta ställning om hon ska begära dem häktade eller inte.

En av männen åtalades så sent som i januari i år, misstänkt för ringa narkotikabrott för att ha brukat cannabis. Sen tidigare är han bland annat dömd till 2,5 års fängelse för grov misshandel. Då hade han, tillsammans med två andra män, lockat sitt offer till en enslig plats på Långholmen i Stockholm för att sen misshandla, kränka och förnedra honom i runt 35 minuter.

Bland de gripna finns en ung man som plågat ett offer i över en halvtimme ”under närmast tortyrliknande former”.Foto: Polisen

Dömd med mördaren Hamo Boodaghian

Enligt hovrätten genomfördes misshandeln ”under närmast tortyrliknande former”, och slutade med att offret tvingades simma 600 meter i 16-gradigt vatten ”med påtaglig risk för eget liv”.

Mannen, som nu alltså är gripen på nytt, har kopplingar till ett kriminellt nätverk i Vårby. Han har bland annat dömts tillsammans med Shayan Graffs mördare Hamo Boodaghian, 26.

En annan av männen, som är i 25-årsåldern, har tidigare dömts för att ha gått till våldsam attack mot två personer på pendeltågsstationen Stockholm city, för att kränka offren på grund av deras ”könsöverskridande uttryck och identitet” och ”sexuella läggning”. Tidigare har han också dömts för att ha misshandlat en man med en kedja på Sergels torg i centrala Stockholm.

En annan av männen, som är i 25-årsåldern, har tidigare dömts för att ha gått till våldsam attack mot två personer på pendeltågsstationen Stockholm city, för att kränka offren på grund av deras ”könsöverskridande uttryck och identitet” och ”sexuella läggning”. Foto: Polisen

Unga gömde knark i egna förråd

Syftet med insatsen under natten till måndagen ska också ha varit att beslagta vapen och narkotika. Enligt Aftonbladets uppgifter misstänks barn ha utnyttjats som knarkkurirer, och även hos dem ska man ha genomfört en husrannsakan under morgonen.

– Tonåringarna, vissa så unga som 14 år om inte yngre, har agerat som så kallade springpojkar. De flesta är sedan tidigare helt ostraffade, säger en person till tidningen.

Polisen ska under en längre tid ha observerat hur ungdomarna använt sina hem, källare och olika förråd för att förvara narkotika åt de misstänkta. De ska också ha kunnat se hur pengarna sedan levererades till personerna högre upp i hierarkin.

Vill få bort droghandeln i centrum

Genom insatsen vill polisen också komma åt droghandeln i Vårbergs centrum.

– Tillslaget och de genomförda husrannsakningarna är ett led i polisens långsiktiga arbete mot gängmiljöer och mot den öppna narkotikahandeln i utsatta områden. Narkotikahandeln skapar både stor otrygghet i områdena och är en viktig inkomstkälla för kriminella, säger Caroline Westlund, chef för sektionen mot människohandel vid regionala utredningsenheten hos polisen i region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Människohandelssektionen i region Stockholm har arbetat med tillslaget tillsammans med flera enheter från Skärholmen och i övriga södra Stockholm.

– Vi arbetar hårt för att få bort droghandel kring Vårbergs centrum och för att boende och näringsidkare ska kunna känna sig trygga. Insatsen är en viktig del i det arbetet, säger Daniel Mattsson, tillförordnad biträdande lokalpolisområdeschef i Skärholmen i ett pressmeddelande.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

Vet du mer om händelsen?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717 

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.

TV: Så många brott anmäldes i Sverige 2019

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå)

Se senaste avsnittet av Bara Nyheter:

Bara Nyheter 17 februari.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.