Uppgifter: Han skyddas av polisen efter dödsskotten

Polisens huvudteori är att bakgrunden till dådet i Sollentuna är ett krogbråk i helgen på nattklubben Solidaritet vid Stureplan i Stockholms innerstad.
En gängkriminell i 35-årsåldern, som befaras vara huvudmåltavla, punktmarkeras nu av polisen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

En 17-årig pojke sköts till döds och hans 23-årige släkting överlevde med svåra skador i Sollentuna i söndags.

Nu punktmarkerar polisen en gängkriminell man i 35-årsåldern som befaras vara huvudmåltavla för ett eventuellt hämnddåd, enligt uppgifter till Expressen.

Polisens teori är att allt började med ett krogbråk i helgen.

På söndagskvällen mördades en 17-årig pojke när han blev skjuten på öppen gata på Malmvägen i Sollentuna norr om Stockholm. Hans 23-årige släkting blev svårt skadad i samma skottlossning.

De två skjutna har båda koppling till ett kriminellt nätverk med bas just kring Malmvägen.

Parallellt med mordutredningen bedriver polisen nu, enligt uppgifter till Expressen, en separat insats för att förhindra en befarad hämndaktion.

Särskilt punktmarkeras en man i 35-årsåldern som bedöms ha störst hotbild mot sig.

En 17-årig pojke sköts till döds och hans 23-årige släkting överlevde med svåra skador i Sollentuna i söndags.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Polisens teori är att allt började med ett krogbråk i helgen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Teorin: Bråk på nattklubb utlöste

Polisen avböjer att kommentera någon specifik hotbild, men under måndagen sa kommenderingschef Niclas Andersson:

– Det ingår att kartlägga potentiella gärningsmän och potentiella andra offer som skulle kunna drabbas om det blir en hämndskjutning. Det lägger vi mycket fokus på.

Polisens huvudteori är att bakgrunden till dådet i Sollentuna är ett krogbråk i helgen på nattklubben Solidaritet vid Stureplan i Stockholms innerstad.

Flera personer kopplade till Sollentunanätverket uppges då ha angripit mannen i 35-årsåldern och misshandlat honom. När polisen anlände till platsen blödde mannen från ansiktet och var svullen. Till patrullen ska han ha sagt att han inte kände till vilka gärningsmännen var samt att han inte hade något intresse av att medverka i utredningen.

Mannen är tungt kriminellt belastad.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Utpekad man kopplas till kriminellt nätverk

Mannen i 35-årsåldern har kopplingar till ett kriminellt nätverk från Stockholm och han är tungt kriminellt belastad. Han är tidigare dömd för bland annat försök till dråp, grov misshandel och grovt vapenbrott.

Mindre än ett dygn efter misshandeln skedde skottlossningen på Malmvägen i Sollentuna. Expressen har inte tagit del av några uppgifter om att mannen skulle vara misstänkt för inblandning i dådet.

Larmet om skottlossningen inkom strax efter klockan 18 på söndagen. De två unga släktingarna satt på en motorcykel mitt på Malmvägen när de besköts från en bil.

Enligt vittnesuppgifter sköts uppemot 20 skott innan bilen körde från platsen.

Den 17-årige pojken träffades i ansiktet och avled på plats.

23-åringen blev allvarligt skottskadad och fördes till sjukhus.

– Läget fortsatt stabilt hos personen som sköts. Han ligger fortfarande på sjukhus, säger Ola Österling, presstalesperson på Stockholmspolisen, på tisdagen.

Ingen har ännu gripits misstänkt för skjutningen.

Rapparen Rozh Shamal mördad timmar senare

Samma kväll som skottlossningen i Sollentuna bröt ut mördades den 23-årige rapparen Rozh Shamal utanför porten till sitt hem i Blackeberg i västra Stockholm. Han sköts ner med flera skott.

Polisen jobbar efter teorin att de två morden inte har någon koppling till varandra.

I fallet i Blackeberg sitter en man i 25-årsåldern anhållen på den lägre misstankegraden för inblandning i mordet. Mannen i fråga står ”nära toppskiktet” i den kriminella grupperingen som kallas ”Dödspatrullen”.

Något ordentligt förhör med honom har ännu inte hållits.

– Det har inte hållits det förhör som var planerat i dag, utan det kommer att hållas under morgondagen, säger hans försvarsadvokat Björn Sandin.

– I övrigt vill jag inte lämna någon kommentar innan det hålls en eventuell häktningsförhandling.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.