Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: Einár jagad av maskerade män – sen sköts han ihjäl

Expressens krimreporter Kim Malmgren om Einárs brokiga bakgrund.
Einár.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tända ljus och blommor i närheten av platsen där Einár mördades.
Foto: SVEN LINDWALL
Enligt vittnesuppgifter jagades sällskapet av maskerade män med pistoler i Hammarby sjöstad.
Foto: SVEN LINDWALL
Polisens tekniker på plats i Hammarby sjöstad.
Foto: SVEN LINDWALL
Polisens tekniker på plats i Hammarby sjöstad.
Foto: SVEN LINDWALL

Rapartisten Nils ”Einár” Grönberg var i sällskap med två andra rappare när han blev mördad, enligt uppgifter.

Männen har båda koppling till kriminella nätverk i Järva, och är tidigare dömda för grova brott.

Enligt vittnesuppgifter jagades sällskapet av maskerade män med pistoler i Hammarby sjöstad.

Vid mordet stod skytten en och en halv meter ifrån Einar, i vad som beskrivs som ”en ren avrättning”.

Klockan var 22.50 på torsdagskvällen när boende i Hammarby sjöstad slog larm till polisen om en skottlossning.

Den som träffades av skotten var den prisbelönte 19-årige Nils Grönberg, mer känd under sitt artistnamn ”Einár”. Han avled på plats efter skott i både bröstet och huvudet.

Två gärningsmän flydde från platsen till fots. På fredagseftermiddagen har polisen ännu inte gjort några gripanden.

Enligt uppgifter till Expressen var Einár i sällskap med två andra rappare vid tidpunkten för mordet. De två kamraterna är tidigare dömda för grova brott och har kopplingar till kriminella nätverk i Järva.

En av dem har av polisen pekats ut som en person i den inre kärnan av ”Dödspatrullen” och den andre har tidigare haft kopplingar till nätverket ”Husbys hyenor”. Vilken eventuell roll han har i det kriminella nätverket i dag är oklart.

”Ren avrättning”

Enligt vittnesuppgifter till Expressen blev Einár och vännerna beskjutna när de lämnade ett cykelgarage i Hammarby sjöstad. Sällskapet ska ha försökt fly åt olika håll med gärningsmännen springandes efter sig.

Jakten uppges ha lett in på en innergård till ett bostadshus. Där avlossade en skytt skott mot Einár på vad som bedöms som en och en halv meters avstånd. Ett vittne beskriver det som ”en ren avrättning”.

De två gärningsmännen uppgavs sedan ha flytt mordplatsen till fots. De beskrivs som mörkklädda, maskerade och uppskattningsvis 170 centimeter långa.

Efter skjutningen var flera personer snabbt på plats för att undsätta Einár. Privatpersoner inledde hjärt- lungräddning och lämnade sedan över till den första polispatrullen som anlände redan några minuter efter skotten.

Framgångsrik artist

De senaste åren har Einár varit en av landets mest framgångsrika artister. Han var Sveriges mest spelade artist på Spotify 2019 och belönades med två Grammis ifjol.

Samtidigt har han haft ett omfattande kopplingar till kriminella. När han slog igenom som 16-åring dedikerade han musikvideon till en gängledare från Enskededalen som kort dessförinnan blivit mördad.

De senaste åren har han i sin musik och på sociala medier haft samröre med personer från bland annat Bandidos, Västeråsnätverket, ”Husbys hyenor” och ”Dödspatrullen”.

I fjol utsattes han för en kidnappning av det kriminella Vårbynätverket. De försökte sedan utpressa honom på tre miljoner kronor. Einar valde att inte medverka i utredningen och han dök inte heller upp i tingsrättsförhandlingen när han blev kallad för att vittna. Trots detta dömdes flera av de åtalade till fängelsestraff kopplat till kidnappningen.

En av de dömda var Haval Khalil, mer känd som rapparen ”Haval”. I tingsrätten dömdes han för medhjälp till människorov för att ha fört Einár till lägenheten där kidnappningen ägde rum. Även rapparen ”Yasin” – eller Yasin Mahamoud som han heter – fälldes. Han dömdes för att vid ett tidigare tillfälle ha tagit på sig uppdraget att lura Einár till en studio där han skulle kidnappas. Någon kidnappning blev aldrig av den gången.

Även i närtid har Einár förekommit i olika utredningar.

Misstänktes ha försökt ta polis vapen

I september slog polisen till mot honom under en festkväll. I samband med ingripandet mot Einár uppstod misstankar om att han försökte ta ett tjänstevapen från en polisman – och han sköts därför med elpistol, har Expressen kunnat berätta. Einár försattes kort därefter på fri fot.

I början av oktober greps han återigen under en festkväll misstänkt för inblandning när en man blev knivhuggen på Stureplanskrogen Nosh and Chow i centrala Stockholm. Einár greps tillsammans med en annan känd artist och ytterligare en vän. Även i det fallet försattes artisten på fri fot kort efter gripandet. Expressen har kunnat berätta att hotbilden ökade mot artisten efter händelsen och Aftonbladet uppger att han därefter levde med ett pris på sitt huvud. På sociala medier har det också lämnats öppna meddelanden med hot om att hans skulle dö. 

Efter kidnappningsfallet i fjol har Einár tillbringat mycket tid utomlands. På sociala medier har han publicerat bilder från Spanien, Amsterdam och Dubai. Vid sidan av detta har han tillbringat mycket tid i Stockholm där han levt under hot, enligt Expressens uppgifter. Han hade sedan en tid tillbaka skyddade personuppgifter av Skatteverket.

Det är Vcbarre som Einár gjort musik tillsammans med, som lagt ut videon under torsdagen.

Efter artisten Einárs död – nu uttalar sig regeringen:

Statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Mikael Damberg kommenterar skjutningen där artisten Einár miste sitt liv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.