Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppgifter: 18-åringen överraskad att han genomförde dådet

Advokaten: ”Han ska inte kunna påverkas”.
18-åringen uppges ha berättat att han högg det första av de två mordoffren i höften och sedan tacklade henne till marken.
Polisen på plats på gymnasieskolan i måndags.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den misstänktes försvarsadvokat Anders Elison.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

18-åringen mördade de två kvinnorna i två olika rum på skolan, la ifrån sig vapnen och inväntade polis, enligt uppgifter.

När han greps berättade han hur en av lärarna försökt fly – men att han fick tag i dörrhandtaget innan hon hann låsa om sig.

– Hon hade inte en chans, uppges han ha sagt kort efteråt – och att han var överraskad över att han faktiskt utfört dådet.

Från att polisen fick det första larmet klockan 17.12 på måndagen tog det tio minuter innan 18-åringen greps på den tredje våningen på gymnasieskolan Malmö latin.

Gripandet var odramatiskt. Kort därefter fördes 18-åringen ut från skolans huvudingång och in i en polisbil.

Nu sitter han häktad på sannolika skäl misstänkt för mord på två kvinnliga lärare, och erkänner misstankarna.

Enligt advokaten Anders Elison har 18-åringen lämnat en detaljerad beskrivning av händelseförloppet.

– Där fanns vissa triggerpunkter som man nog kan se som en utlösande faktor också, i hans själsliv så att säga och i hans tankar. De var väldigt tydligt definierade, men de var inte alls relaterade till det som sedan kom att bli offren.

18-åringen gav detaljerad bild av dådet

Han ska redan på platsen ha pratat utförligt med polispersonal på platsen, enligt uppgifter.

Han gav en bild av ett mycket brutalt händelseförlopp.

18-åringen uppges ha berättat att han högg det första av de två mordoffren i höften och sedan tacklade henne till marken.

Det andra mordoffret befann sig i närheten och försökte fly. Hon sprang in i ett klassrum och försökte låsa om sig – men enligt gärningsmannens beskrivning fick han tag i handtaget precis innan hon hann låsa, enligt uppgifter.

– Jag slet upp dörren och övermannade henne. Hon hade inte en chans. Det gick fort, ska han ha sagt till polisen.

Uppgifter: Överraskade sig själv

Det är sedan tidigare känt att 18-åringen var helt klädd i svart i samband med dådet, med uppdragen luvtröja och handskar.

För polisen ska han tidigt ha berättat att han också haft en sjal för att dölja ansiktet och hörselkåpor för att han inte skulle bli störd av ljud från omgivningen, enligt Expressens uppgifter.

Kort efter gripandet ska 18-åringen ha varit tagen av situationen, men varken ångerfull eller känslosam. Han sa enligt uppgifter också att han var överraskad att han faktiskt vågat utföra dådet – men att han inte ångrade det.

Till polisen ska han också ha sagt att han valde att inte söka upp fler offer efter att han gått till dödligt angrepp mot de två kvinnorna. I stället gick han in på en toalett och la ifrån sig vapnen – bland annat en yxa och en hammare som han tagit med sig hemifrån – och inväntade polisen.

Advokat Anders Elison har senare beskrivit att det börjat gå upp för 18-åringen vad han har gjort, och att han nu är ångerfull.

– Under förhöret i går så hade han ett kroppsspråk av en som var helt förkrossad om jag säger så. Han var ledsen, tårarna rann på honom nästan hela tiden.

– Han är kolossalt nedstämd och har en svår ångest över detta.

Han säger också att hans klient inte ska ha drivits av att ge sig på just de två mordoffren.

– Att det blev som det blev och exakt varför, det vill jag inte gå in på. Men jag kan säga att det fanns inget hat eller någon ovilja mot att det blev just de här två kvinnorna, nej.

https://embed.radioplay.io/?id=114955&country_iso=se

18-åringen erkänner

Expressens reporter på plats efter häktningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.