Uniformerad väktare erbjöd skjuts – åtalas för våldtäkt

I förhör har kvinnorna nämnt att det skänkte dem en falsk trygghet att det var en väktare från ett känt säkerhetsbolag som erbjöd dem skjuts.
Foto: Polisen

Premium: Den nyanställde väktaren gjorde sina patrullrundor i Stockholm under nätterna.

Under arbetstid – och iförd uniform – erbjöd han flera gånger berusade kvinnor skjuts.

I stället för att köra hem dem parkerade han bilen avskilt och gick sedan till angrepp, enligt misstankarna.

Nu åtalas han för att ha våldtagit en av kvinnorna – och för att ha sexuellt ofredat en annan.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Det var i slutet av april som säkerhetsbolaget Tempest anställde mannen, som är i 30-årsåldern, som väktare med uppdrag att rondera mellan olika bevakningsuppdrag i Stockholm på nätterna.

Det fick man snabbt ångra ångra.

Redan efter någon månad stod det klart att väktaren flera gånger betett sig olämpligt. Han hade varit otrevlig mot kolleger, skadat flera fordon och varit inblandad i andra incidenter.

Fick inte jobba kvar

Det mest alarmerande var hans beteende gentemot kvinnor han mött.

I juni fick bolaget ett mejl från en kvinna som larmade företaget om att mannen hämtat upp henne och en vän utanför Danderyds sjukhus och erbjudit dem skjuts till Mörby centrum. Kvinnan skrev att väktaren under färden hade lagt sin hand på henne, vilket hon uppfattade som oprofessionellt.

Klagomålet bedömdes som ett så grovt övertramp att arbetsgivaren valde att avsluta mannens provanställning.

Snart följde information om betydligt grövre övertramp.

Nu står väktaren åtalad misstänkt för att ha våldtagit en kvinna och för att ha sexuellt ofredat en annan. Båda de misstänkta brotten har skett när mannen varit i tjänst – och tillvägagångssättet har varit snarlikt.

Väktaren fångades på övervakningsfilm kort innan den våldtäkten han åtalats för ägde rum.
Foto: Polisen

Natten till den 23 juni var en ung kvinna på väg hem när väktaren gjorde närmanden mot henne på Valhallavägen på Östermalm.

Hon hade varit ute och festat, var något berusad och i förhör har hon berättat hur väktaren tog kontakt med henne:

– Han som satt i bilen saktade in sin bil och ropade genom bilrutan. ”Är du på väg hem? Går det bra? Vill du ha skjuts?”

– Jag hade inte satt mig i bilen annars men nu kändes det tryggt när jag kände igen bilen som en väktarbil eller säkerhetsvakt från ett känt vaktbolag.

”Börjar kyssa mig på munnen”

I stället för att köra kvinnan hem så körde han till en parkeringsficka i närheten. Sedan gick han ur förarsätet och satte sig bredvid kvinnan i baksätet. I förhör berättar hon att situationen gjorde henne nervös och orolig:

– Då säger jag: ”Men jag är ju hemma nu, jag vill gå.” Han svarar inte på det utan börjar kyssa mig på munnen i stället. Jag kysser inte tillbaka utan vänder bort huvudet. Han kysser mig då på halsen på höger sida. Då inser jag att han uppenbarligen vill något annat men han borde förstå att jag inte vill.

Enligt åtalet fortsatte övergreppet med en fullbordad våldtäkt.

Samtidigt som händelsen pågick lyckades kvinnan slå larm till en vän via sms. Meddelandena är nu en del av utredningen.

Kvinnan lyckades slå larm till en vän via sms.
Foto: Polisen

Knappt två veckor tidigare hade en liknande händelse skett. Mellan två stopp på sin nattrond stannade väktaren till vid Tekniska högskolan och erbjöd skjuts till en ung berusad kvinna.

I förhör har kvinnan sagt att mannens bil och uniform skänkte en falsk trygghet och var avgörande för att hon tackade ja till erbjudandet.

I stället för att köra kvinnan till hennes destination körde han till en annan plats där han, enligt kvinnan, höll fast henne, kysste henne, tafsade och försökte förmå henne att ge honom oralsex.

Kvinnan lyckades sedan ta sig ur bilen och för händelsen står väktaren nu åtalad för sexuellt ofredande.

Väktaren: Fanns samtycke

Den åtalade tidigare väktaren nekar till brott. I förhör medger mannen att han erbjudit kvinnorna skjuts men säger att allt därefter skett med samtycke. Hans försvarsadvokat har avböjt att lämna någon kommentar i samband med denna artikel.

Anders Lundström, verksamhetschef på säkerhetsbolaget Tempest, säger att företaget inte har tagit del av polisutredningen, men understryker att mannen bröt mot företagets egna regler redan när han stannade bilen och plockade upp passagerare.

– Det är han också fullt medveten om. Det är därför han inte jobbar kvar, säger Lundström.

Provanställningen avslutades i slutet av juni.

– Det är självklart att vi inte står bakom det här. Det är tyvärr människor vi har att göra med. Vi gör allt vi kan för att överhuvudtaget undvika att det här ska kunna ske. Man ska kunna känna sig säker och trygg med oss och vår personal, säger Lundeström.

LÄS OCKSÅ: Orden efter mordet på Marlin: ”Misstog mig” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Joline, 37: ”Jag tänkte att jag inte ville leva längre”

Premium: Lever med PMDS: ”Innan jag fick barn hade jag inte ens mensvärk”

”Vi bryr oss inte om elaka kommentarer”

Premium: ”Älskar, älskar inte”-paret Fiona, 40, och Lars, 81, nya liv

Studie: Humorn kan avslöja narcissisten

Premium: Humorstilarna du ska vara uppmärksam på • ”Håll dig borta”