Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Unga männen sprider skräck – står åtalade för mordförsök

En ordningsvakt har blivit beskjuten i området.
Männen längst till vänster och till höger misstänks för mordförsök.Foto: POLISEN
Ordningsvakterna skickades till Årsta centrum på grund av den problembild som uppstått där. De avvisade två ”stökiga” personer – sen blev de beskjutna.Foto: Janne Åkesson / Swepix
Årsta torg.Foto: POLISEN

Unga män har spridit skräck i Årsta i Stockholm – där våld, hot och droger förekommit i området.

Ungdomarna säger att torget i stadsdelen är ”deras” och på sociala medier har de visat upp sin kriminella livsstil, visar förundersökningen.

Nu är tre av dem åtalade misstänkta för mordförsök på två ordningsvakter.

Under en period har området kring Årsta i Stockholm haft problem med unga kriminella personer som stökat kring centrum.

”...varit problem med unga kriminella, som utövat hot om våld mot olika aktörer i centrum, samt att de har förekommit uppgifter om att skjutvapen har uppvisats i samband med det.”, står det i polisens rapportering.

För att skapa trygghet anlitade Stockholms stad ordningsvakter som skulle synas och verka kring torget. Den 12 april i år åkte flera vakter till området där de möttes av skräck och oro bland människor. Det vittnades om hot, våld och narkotika, och människor var ”livrädda” för de unga männen, beskriver en av vakterna hans iakttagelse.  

Ordningsvakten: ”Som en explosion i bilen”

På torget möttes ordningsvakterna av två unga män som rökte cannabis. Vakterna beskriver att de upplevde männen som högljudda och de valde att avvisa dem från centrum.

Enligt ordningsvakterna gick avvisningen bra och efter ett tag beslutade de att lämna Årsta. Men när de två vakterna började köra från området blev de beskjutna.

”...som en explosion i bilen.”

”Jag kunde inte tro att någon hade skjutit mot bilen. Det existerade inte hos en. Jag säger kör bara kör, håll bilen i rörelse.”, beskriver vakterna händelsen.

Vakterna larmade polisen som snabbt skickade ”omfattande resurser” till platsen.

Skotthål i ordningsvakternas bil.Foto: POLISEN

Männen är tidigare dömda

Senare kunde tre unga män gripas och häktas misstänkta för mordförsök. I slutet av augusti åtalades de tre männen, två 19-åringar och en 18-åring, som alla nekar till brott. De står också åtalade för grovt vapenbrott.

Männen är tidigare dömda för en rad olika brott. Förra året dömdes en av 19-åringarna för första gången. Då för rån och brott mot knivlagen. Han och en okänd person hade med våld stulit en moped. Målsägande som bar hjälm hade under rånet tilldelats ett antal slag mot huvudet, enligt domen.

Ungefär en månad senare upptäcktes 19-åringen bärandes på en kniv. Då han vid tillfället var 17 år dömdes han till ungdomsvård. Efter det har 19-åringen dömts för bland annat narkotikabrott och brott mot knivlagen. Han står nu åtalad för mordförsök. Dels det på ordningsvakterna, men också vid två andra tillfällen där han bland annat försökt att döda eller allvarligt skada två personer genom att skjuta ett skott genom ett fönster till en lägenhet där personerna befann sig, står det i åtalet.

– Han förnekar brott. Han har varit hemma under tidspunkten och om man tittar på hans mobiltelefon så ligger den still på den masten som täcker hans bostad. Jag vågar påstå att åklagaren inte har lyckats bevisa att min klient befunnit sig i Årsta torg i samband med skjutningen, och inte heller att han har tillhandahållit något vapen eller liknande, säger 19-åringens advokat Max Ahlgren om åtalet gällande mordförsök på ordningsvakterna.

En av 19-åringarna.
18-åringen.
19-åringen står åtalad för två fall av mordförsök.

Visar upp vapen på sociala medier

18-åringen har av personer i Årsta pekats ut som en central figur i gruppen och ”den mest pådrivande”. Han förekommer under fem avsnitt i belastningsregistret där merparten handlar om kontaktförbud mot tre olika personer. 2017 dömdes 18-åringen för ringa narkotikabrott och i år dömdes han återigen för samma brott. Förutom mordförsöket på ordningsvakterna står 18-åringen åtalad för två fall av misshandel, två fall av olaga hot och försök till utpressning. Han ska bland annat misshandlat en person genom att ha slagit en person med ett pistolliknande föremål i huvudet, enligt åtalet.

– Han förnekar brott och bestrider ansvar. Åklagaren menar att min klient, genom att ha kontakt med den personen som sedermera har skjutit enligt åklagaren och genom att bereda sig tillträde till ett förråd, ska ha stärkt den andra personen i hans uppsåt. Att genom på något sätt sympatisera och ha kontakt med skytten så skulle min klient ikläda sig ett straffansvar menar åklagaren. Jag tycker att det är ett långskott, säger 18-åringens advokat Sargon De Basso om mordförsök åtalet på ordningsvakterna.

Den andra 19-åriga mannen är tidigare dömd för brott mot knivlagen. Om åtalet gällande mordförsök kommenterar 19-åringens advokat Jens Högström så här:

– Han förnekar brott. Jag tror att åklagarna för tidigt har gått in på fel spår. Om man tittar på utredningen så blir det klart och tydligt att min klient inte har något med det här att göra. Jag hoppas att det kommer fram till domstolens ledamöter.

Kammaråklagaren Lisa dos Santos:

– I utredningen har vi sett exempel på hur ett fåtal mycket unga personer kan få ett maktgrepp över en hel stadsdel. 

Hon fortsätter: 

– Efter att tre unga män frihetsberövades i samband med skjutningen den 12 april har boende och aktörer i Årsta liksom polisen en gemensam bild av att det blivit lugnt i Årsta. Tiden före och efter har beskrivits som natt och dag och utsatta personer som tidigare inte velat berätta om den utsatthet som upplevts har nu börjat känna sig trygga nog att göra det

När polisen gått igenom männens telefoner har de hittat både filmer och bilder där vapen förekommit. I en film kan man se en maskerad person stå viftandes med en pistol. På bilder visas flera vapen och ammunition upp.

Polisen hittade flera bilder där vapen visas upp.Foto: POLISEN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.