Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ung man gripen för bombdådet i Norrköping

Det här vet vi om explosionen.
Flera skadades lindrigt efter kraftiga explosionen i Norrköping.
Foto: MAGNUS ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Flera personer skadades lindrigt i ett sprängdåd i Norrköping på onsdagen.

I den drabbade byggnaden bor en medlem i det kriminella nätverket No Surrender – och sprängningen kan ha koppling till ett tidigare dubbelmord.

Men den person som tidigare har suttit anhållen är nu släppt.

Det var tidigt på onsdagsmorgonen som en sprängladdning detonerade i ett flerfamiljshus i Hageby i Norrköping.

En man i 25-årsåldern anhölls efter händelsen, misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Men på fredagen släpptes han fri igen. Han är fortfarande misstänkt, men enligt åklagaren ”finns inte skäl att ha honom frihetsberövad”.

– Förundersökningsbetet bedrivs metodiskt. Många förhör är redan genomförda men ytterligare förhör kommer att hållas. Många spår är hittills säkrade för analys av Nationellt forensiskt centrum, säger kammaråklagare Karin Sandén i ett pressmeddelande.

I huset som utsattes för sprängdådet bor bland andra en medlem i det kriminella nätverket No Surrender.
Foto: Polisen

Sprängladdning vid fel lägenhet i Norrköping

I huset som utsattes för sprängdådet bor bland andra en medlem i det kriminella nätverket No Surrender. Mannens kumpan, en man i 40-årsåldern, mördades tillsammans med en annan No Surrender-man i Norrköping i december.

Nu bekräftar åklagaren att sprängningen kan ha med dubbelmordet att göra.

– I nuläget kan vi inte utesluta att sprängningen kan ha koppling till dubbelmordet i december, utan vi arbetar brett i den här utredningen, säger Karin Sandén vidare.

Men det var inte No Surrender-medlemmens bostad som drabbades värst. Enligt P4 Östergötland placerades sprängladdningen troligen vid fel lägenhet i huset – så att den i stället gick av inne hos ett äldre par.

De båda klarade sig utan skador. Flera andra skadades dock lindrigt i samband med dådet.

Flera attacker mot No Surrender

Under 2019 utfördes flera attacker i Mellansverige som misstänks ha varit riktade mot samma mc-gäng. Utöver dubbelmordet handlar det om:

• I juni detonerade en mycket kraftig sprängning i ett bostadshus i Linköping. Enligt Expressens uppgifter är en av polisens teorier att måltavlan var en 29-årig man som kan kopplas till No Surrender.

• Bara veckor senare utfördes ett nytt sprängdåd, då mot en strippklubb i Örebro. Enligt uppgifter kan adressen kopplas till samma mc-gäng.

I juni detonerade en mycket kraftig sprängning i ett bostadshus i Linköping. Enligt Expressens uppgifter är en av polisens teorier att måltavlan var en 29-årig man som kan kopplas till No Surrender.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Mördade mannen: Hotbild mot mig

No Surrender-mannen som bor i det nu sprängda huset i Norrköping dömdes i augusti 2018 tillsammans med en av männen som mördades i dubbelmordet. De båda männen hade då försökt pressa en tredje man på pengar genom att hota med att de tillhörde No Surrender.

Två månader innan dubbelmordet i december sa mannen i 40-årsåldern att han inte kunde ha fasta tider på frivården ”eftersom han har en hotbild”, framgår i dokument från Kriminalvården.

– Det har med min egen säkerhet att göra. Jag sa att jag inte kan ha fasta tider och gå program då jag har en hotbild mot mig.

Två månader innan dubbelmordet i december sa mannen i 40-årsåldern att han inte kunde ha fasta tider på frivården ”eftersom han har en hotbild”, framgår i dokument från Kriminalvården.
Foto: POLISEN

Oro efter explosionen: ”Sverige är inte tryggt längre”

Så säger de boende i området efter explosionen i Norrköping.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.