Den ”ryska länken” hade avsågat vapen i hemmet

Har han varit efterlyst och anhållen i sin frånvaro sedan november.
Anatolij Udodov under en NRM-demonstration.
Foto: EXPO
68-åringen greps på Arlanda i söndags.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Anatolij Udodov, 68, har pekats ut som en nyckelperson mellan ryska paramilitärer och svenska nazister.

I helgen greps han av Säpo på Arlanda – och nu begärs han häktad för grovt vapenbrott.

Det sker efter att polisen hittat ett avsågat gevär i Udodovs bostad i Stockholmsområdet.

Anatolij Udodov kommer ursprungligen från Ryssland men har bott i Sverige i 35 år och är svensk medborgare.

Han har länge varit aktiv i den svenska vit makt-miljön och polisen har beskrivit honom som den viktigaste länken mellan svenska nazister och ryska paramilitärer.

Anatolij Udodov var efterlyst när han greps han av personal från Säkerhetspolisen på Arlanda i söndags.

Nu begärs han häktad.

– Han är på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott. Han begärs häktad dels för att det är två år i straffskalan för grovt vapenbrott och dels på grund av flyktfara, säger Henrik Olin, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

Avsågat gevär i hemmet

I somras beslutade polisen att omhänderta Anatolij Udodovs tillståndspliktiga skjutvapen: tre pistoler, en revolver och ett pipset. Men det är inget av dessa vapen som kopplas till de aktuella misstankarna.

– Det är ett vapen som har påträffats i hans bostad i november, som han inte har haft licens för och som inte har varit aktuellt för licens, säger Henrik Olin och fortsätter:

– Det är ett gevär i kaliber 22, Winchester Magnum, som är ombyggt med avsågad pipa och kolv. Vapnet i sig är ändrat på ett sätt att det saknar legalt användningsområde.

Anatolij Udodov har deltagit i aktiviteter arrangerade av den våldsbejakande nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, som representant för den ryska nationalistiska organisationen Ryska imperierörelsen, Rim.

Rim har en paramilitär gren som organiserar paramilitär utbildning som flera svenska nazister har genomgått. Två av dem är Viktor Melin och Anton Thulin, som gick utbildningen under 2016.

Svenska nazister militärtränade

Kort efter att duon återvände från S:t Petersburg skedde tre sprängattentat i Göteborg. Melin dömdes till sex och ett halvt års fängelse för försök till allmänfarlig ödeläggelse medan Thulin fick fängelse i ett år och tio månader för medhjälp till samma brott.

Udodov har sedan besökt Melin flera gånger i fängelset.

Udodov har i kontakt med svenska myndigheter uppgett att hans roll inom Rim endast är begränsad till att tolka och hjälpa till med visum. Han motsätter sig beskrivningen som ”paramilitär” och menar att organisationen är ”samhällspolitisk”.


Det här är NMR:

De förnekar Förintelsen, vill kasta ut alla invandrare och avskaffa den parlamentariska demokratin

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.