Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rajan Rizvic sköt och förnedrade sina offer

Fredrik Sjöshult om bakgrunden till dubbelmordet.
Nu döms Rajan Rizvic, 28, till livstids fängelse
Dubbelmordet skedde i en källarlokal i Sätra i april 2019.Foto: Janne Åkesson / Swepix
De åtalade männen går genom Sätra centrum. Enligt åtalet var de på väg till mordplatsen.Foto: Polisen / Polisen
Polisinsats.
Två unga män blev förnedrade och sedan skjutna till döds i ett källarförråd i Sätra. Nu döms Rajan Rizvic, 28, till livstids fängelse för det brutala dubbelmordet.Foto: Polisen / Polisen
Rajan Rizvic anlände till Sätra centrum med tunnelbanan omkring 20 minuter innan dubbelmordet skedde.Foto: Polisen / Polisen
1 / 7

Två unga män blev förnedrade och sedan skjutna till döds i ett källarförråd i Sätra.

Nu döms Rajan Rizvic, 28, till livstids fängelse för det brutala dubbelmordet.

En av hans misstänkta kumpaner frikänns – den andre blev skjuten i ett misstänkt hämnddåd.

Det var den 11 april i fjol som polisen ryckte ut till en adress i Sätra i södra Stockholm. Då hade två unga män – 20 och 18 år gamla – varit försvunna i nästan ett dygn.

I ett källarförråd hittades de döda. Brutalt mördade med tortyrliknande inslag. Skjutna till döds med två olika vapen.

– Offren har tvingats ner i ett trångt utrymme där de inte hade möjlighet att fly, de har tvingats av sina kläder och ner i sittande position. Det har varit fråga om rena avrättningar och offren måste ha känt stark dödsångest, säger lagman Eva-Lena Norgren.

Livstids fängelse

På onsdagen dömde Södertörns tingsrätt 28-årige Rajan Rizvic till livstids fängelse för de två morden. 

Rizvic nekade till mordet men fångades på övervakningsbilder både på väg till och bort från mordplatsen. Hans DNA hittades även på flera tomhylsor i källarförrådet.

Under utredningen svarade han nästan uteslutande ”ingen kommentar” på förhörsledarnas frågor. Under rättegången sa han att han och de andra utpekade männen gått en långpromenad och rökt cannabis.

Förutom dubbelmordet döms han även för narkotikabrott, brott mot vapenlagen och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor efter fynd som polisen gjort i samband med mordutredningen. Vid en husrannsakan togs ett halvt kilo sprängdeg och 19 sprängkapslar i beslag.

”Fattas två till”

Ytterligare en 28-åring stod åtalad för dubbelmordet. Han frikänns av tingsrätten. Domstolen menar att det finns flera omständigheter som talar för att han varit inblandad – men att bevisningen inte räcker för att uppnå beviskravet ”ställt bortom rimligt tvivel”.

I utredningen pekas en tredje gärningsman ut. Han står inte åtalad eftersom han dagar efter dubbelmordet själv blev skjuten till döds i sitt hem i ett misstänkt hämnddåd. Det mordet är ouppklarat.

När Rajan Rizvic fick kännedom om det misstänkta hämndmordet oroade han sig för att han också var en måltavla. I sms till den frikände 28-åringen lämnade han dödsbeskedet och skrev att de skulle hålla sig borta från Sätra. Han skrev:

”Han överlevde inte”.

”De sägs de fattas två till sen dom e nöjda”.

Därefter lämnade Rizvic sitt hem och flyttade in i ett attefallshus i en annan del av Stockholmsområdet där polisen senare hittade de sprängmedel och den narkotika – kokain och MDMA – som han också döms för.

Maktkamp i knarkliga

Enligt åklagaren har samtliga inblandade – både utpekade gärningsmän och offer – befunnit sig i en kriminell miljö. Utredningen visar att flera av männen varit tongivande i den lokala droghandeln i Sätra och att källarutrymmet där dubbelmordet skedde har varit ett känt tillhåll för den typen av handel. 

Motivet till våldsdådet uppges vara en maktkamp inom grupperingen.

Redan nu står det klart att Rajan Rizvic kommer att överklaga domen.

– Han är missnöjd med domen, det säger sig självt. Vi har gjort en preliminär genomgång av domen och konstaterat att det inte bara finns brister i det juridiska resonemanget utan även rena faktafel. Vi är övertygade om att hovrätten kommer att ändra på det här, säger hans försvarsadvokat Johan Rainer.

Vilka faktafel?

– Jag vill inte gå in på det nu. Vi sparar det till hovrätten.

Förutom livstids fängelse döms Rizvic att betala sammanlagt 319 000 kronor i skadestånd till mordoffrens anhöriga.

Tre mord i Sätra på lika många dagar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.