Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två män åtalas för tortyrmisshandel och våldtäkt på kyrkogård

Skräcknatten i Solna – inslaget är från i augusti.
Två män åtalas nu för tortyrmisshandeln och våldtäksrånet på en kyrkogård i Solna i slutet på sommaren.
Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX
21-åringen.
De två åtalade männen fångades på bild i tunnelbanan kort innan ett av rånen.
Foto: Polisen
Kort innan ett av rånen, där två ungdomar rånades i Solna, fångades den äldre av de två åtalade på bild när han plankade i tunnelbanan.
Foto: Polisen

Två män åtalas nu för tortyrmisshandeln och våldtäktsrånet på en kyrkogård i Solna i slutet på sommaren.

Under en hel natt utsatte de två skyddslösa pojkar för ”synnerligt lidande” och ”stark dödsångest”, enligt åklagaren.

Nu åtalas männen för händelsen samt två ytterligare rån.

De två åtalade, en 18-åring och en 21-åring, misstänks ha utsatt två pojkar för ett brutalt rån som pågick under flera timmar på en kyrkogård i Solna. Under förloppet, som pågick en hel natt, blev pojkarna dödshotade, misshandlade, knivskurna och våldtagna.

– De har blivit knivhuggna. Det verkar vara ett knivhugg per målsägande. Jag menar att det är en del av den grova misshandeln, men de utsattes även för ytterligare våld, berättade åklagare Anders Tordai efter händelsen. 

På tisdagen väckte åklagaren åtal mot de två männen.

Rubriceringarna är människorov, synnerligen grov misshandel, grov våldtäkt, grovt rån och övergrepp i rättsak.

Åklagaren: ”Synnerlig råhet”

I stämningsansökan skriver åklagaren att männen visat ”synnerlig råhet”:

”Misshandeln bör bedömas som synnerligen grov eftersom gärningen orsakade synnerligt lidande i form av stark dödsångest och stor psykisk påfrestning genom att målsägandena tvingades utstå våld under en hel natt på en kyrkogård.”

Utredningen visar att det primära syftet med gärningarna har varit att komma över pengar, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. 

– Såvitt har framkommit i utredningen finns ingen tidigare koppling mellan gärningsmännen och målsägandena, säger Kammaråklagare Anders Tordai i ett pressmeddelande. 

Förutom händelsen på kyrkogården åtalas männen för två andra rån.

Misshandlade butikspersonal

I juli angrep de två tonåringar i Solna. Under pistolhot rånade, slog och sparkade de brottsoffren.

I våras gick den yngre av de två gärningsmännen in i en butik i Sundbyberg och plockade på sig snus och cigaretter. Enligt åtalet blev mannen våldsam när han konfronterades av butikspersonal. Både slag och sparkar delades ut innan rånaren och en kumpan lämnade platsen.

Den äldre av de utpekade kyrkogårdsrånarna, 21-åringen, har tidigare dömts för flera brott. I somras dömdes han för mordbrand efter att han tillsammans med kumpaner kastat in en molotovcocktail mot en bilfirma. Skadorna för branden uppgick till runt en miljon kronor. Straffet blev ett och ett halvt års fängelse – som han ännu inte hunnit börja avtjäna när han greps misstänkt för våldtäktsrånet på kyrkogården.

Här tänder 21-åringen eld på bil – innan tortyrnatten

Åtalas misstänkt för brutal misshandel mot två pojkar – var redan dömd för mordbrand.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.