Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Grovt kriminella åtalas för kraftigt sprängdåd

Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Inom loppet av några minuter skedde två sprängningar i Husby och Kista tidigare i år.

Dåden skapade enorm förödelse och nu åtalas flera grovt kriminella för inblandning.

En av de utpekade utpressarna misstänks ha varit delaktig från sin häktescell i Spanien – där han i två år suttit häktad misstänkt för ett tortyrmord på en annan svensk.

Klockan var 02.40 den 21 januari när en bomb briserade vid en balkong i ett flerfamiljshus på Tönsbergsgatan i Husby i västra Stockholm. Bara 14 minuter senare fick polisen larm om nästa explosion, på Sorögatan i Kista.

Explosionerna orsakade stor förödelse.

– Det här är brott som har drabbat en omfattande krets av människor och skapat ett stort materiellt och psykiskt lidande för många människor. De här brotten är omöjliga att värja sig emot. Många har vaknat av explosionerna som kom från ingenstans mitt i natten. Två explosioner så nära varandra har orsakat trauman hos många av de drabbade, säger kammaråklagare Carl Mellberg.

Under utredningen har polis och åklagare landat i slutsatsen att dåden var ett led i ett utpressningsförsök riktat mot personer med koppling till adresserna.

Utpressade från häktescell

Nu åtalas en 22-åring för anstiftan till grov allmänfarlig ödeläggelse och försök till grov utpressning.

Han är den enda som ställs inför rätta för sprängningarna men ytterligare personer misstänks för utpressning.

En 24-åring åtalas för försök till grov utpressning.

En tredje misstänkt gärningsman för utpressningsförsöket är en 29-årig man som i två års tid suttit häktad misstänkt för det så kallade tortyrmordet i Spanien. Även han kommer sannolikt att åtalas, men vid ett tidigare tillfälle. Svensk polis och åklagare har haft problem med att delge honom förundersökningen eftersom han sitter häktad i Spanien.

Tortyrmord i Spanien

– Enligt brottsmisstanken har han varit delaktig i utpressningsförsöket genom att han haft tillgång till telefon i Spanien, säger Carl Mellberg.

Även den åtalade 22-åringen har tidigare suttit frihetsberövad i Spanien, misstänkt för inblandning i tortyrmordet.

Det var i augusti 2018 som två svenska män i 30-årsåldern blev lurade till ett hus i Puebla Tranquila i Mijas mellan Malaga och Marbella. På platsen blev de överfallna av flera gärningsmän och fängslade i handbojor och tejp, skjutna och knivhuggna.

En av männen dog medan den andre, svårt skadad, lyckades fly och kalla på hjälp.

Enligt spansk polis var mordet kopplat till narkotikahandel.

Tortyrmordet skedde i augusti 2018 i staden Mijas på den spanska solkusten.
Foto: LÄSARBILD

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.