Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han fick livstid för två mord – frias i hovrätten

Senaste nyheterna med Expressen TV
Dubbelmordet inträffade i april i fjol.

I april i fjol hittades två unga män mördade i ett källarutrymme i Sätra.

En 28-åring dömdes till livstids fängelse i tingsrätten – men frikänns nu för morden av hovrätten.

Domstolen dömer honom till två och ett halvt års fängelse för andra brott.

Det var i april i år som två unga män – 20 och 18 år gamla – hittades mördade i ett källarutrymme i Sätra. Morden hade tortyrliknande inslag och de två männen hade båda blivit skjutna med två olika vapen.

Enligt åklagare Daniel Insulander kopplade utredningen tre män till dubbelmordet. En av dem blev själv mördad i ett misstänkt hämnddåd dagarna efter dubbelmordet.

De andra två åtalades misstänkta för bland annat mord.

En 28-årig man dömdes till livstids fängelse i tingsrätten medan hans misstänkte medkumpan frikändes eftersom bevisen enligt domstolen inte räckte till.

DNA på brottsplatsen

Nu river Svea hovrätt upp fängelsedomen. Hovrätten frikänner även 28-åringen för de två morden. Han döms dock till två och ett halvt års fängelse för andra brott. Det handlar om narkotikabrott, brott mot vapenlagen och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Vid en husrannsakan togs ett halvt kilo sprängdeg och 19 sprängkapslar i beslag.

Enligt hovrätten finns flera omständigheter som är graverande för 28-åringen. Tillsammans med de andra utpekade personerna fångades han på övervakningsfilm gåendes i riktning mot och ifrån brottsplatsen vid tidpunkten för dubbelmordet. Hans DNA fanns även på flera tomhylsor på mordplatsen.

I domen står:

”Hovrätten delar tingsrättens slutsats att det är mycket graverande för (28-åringen) att hans DNA påträffats på brottsplatsen. De uppgifter som han lämnat som förklaring är – som tingsrätten också konstaterat – vaga, detaljfattiga och omöjliga att kontrollera. Avsaknaden av en rimlig förklaring från (honom) angående varför hans DNA fanns på hylsorna innebär emellertid inte att han personligen kan knytas till brottsplatsen.”

Bevisningen räcker inte

I ett pressmeddelande skriver Svea hovrätt att bevisningen i målet är stark nog för att döma en av de utpekade gärningsmannen – han som blev mördad i det misstänkta hämnddådet – men inte de andra två.

”Hovrätten har kommit fram till att åklagaren inte bevisat att någon av personerna deltagit i gärningen på det sätt som krävs för att de ska kunna dömas för mord. Det går enligt hovrätten inte att knyta någon av personerna till brottsplatsen och det är inte heller bevisat att de deltagit i planeringen av morden.”

”Det är i och för sig bevisat att båda de åtalade personerna stöttade den tredje personen i dennes agerande innan gärningarna på ett sätt som skulle kunna medföra ansvar för medhjälp till mord. Men det är inte bevisat att de förstått eller ens misstänkt vad som skulle komma att ske i källaren. De kan därför inte dömas för medhjälp till mord.”

Åklagare Daniel insulander pekar på att hovrätten, trots frikännande dom, har gått på hans linje i flera avseenden: De åtalade fanns i närheten innan dubbelmordet, de lämnade sannolikt enligt den påstådda flyktvägen, DNA fanns på brottsplatsen och var med och gjorde sig av med telefoner efteråt.

– Man kan undra hur mycket som behövs för att någon ska fällas i de här sammanhangen. Min uppfattning är att man hamnar fel här, säger Daniel Insulander.

Källarutrymmet där dubbelmordet skedde var ett känt tillhåll för narkotikahandel i Sätra och åklagaren har tidigare sagt att samtliga inblandade – både utpekade gärningsmän och offer – befunnit sig i en kriminell miljö.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.