Tre våldtäkter och 19 sexuella ofredanden på svensk festival

Polisen har fått in anmälningar om tre våldtäkter och 19 sexuella ofredanden på stadsfesten i Härnösand.

Polisen summerar Härnösands stadsfest.

Siffrorna för festivalen, som har lockat 6 000-7 000 personer, är dystra.

– Vi har fått in anmälningar om 19 sexuella ofredanden och tre våldtäkter, säger Stefan Sundberg, jourhavande förundersökningsledare vid Polisen Västernorrland till Allehanda.se.

Flera festivaler i Sverige har de senaste åren haft problem med sexuella brott vilka lett till polisanmälningar. Härnösands stadsfest, som arrangerades i helgen, är inget undantag.

Natten mot lördagen ska en man i anslutning till festivalen ha tafsat på en 18-årig kvinna.

– Det sitter en person gripen för ett sexuellt ofredande, sa Sven-Olof Gustavsson, jourhavande förundersökningsledare.


Läs mer: En gripen för sexuellt ofredande på festival 


När helgen sammanfattas har tre våldtäkter och 19 fall av sexuella ofredanden anmälts - trots att polisen redan efter stadsfestens första dag vidtog åtgärder för att skydda kvinnor från att bli utsatta för sexualbrott.

När arrangören Tobias Wikström intervjuades av Allehanda.se under söndagen hade då tio sexuella ofredanden anmälts.

– Framförallt lider jag med tjejerna, det är tjejerna som mår illa, säger Wikström då till tidningen.

Bråvalla ställer in 2018

Kvinnliga besökare på den stora Bråvallafestivalen har tidigare år varit drabbade av sexualbrott och årets upplaga fortsatte på samma spår. Totalt anmäldes fem våldtäkter och 15 sexuella ofredanden. Bland annat anmälde en tonårsflicka att hon blivit våldtagen under Håkan Hellströms spelning.

Arrangörerna meddelade efteråt att det inte blir någon Bråvallafestival 2018 på grund av sexualbrotten.

– Jag har fått nog. Våld dödar festivalupplevelsen och kärleken till musiken. Framför allt skadas människor. En är en för mycket, sa FKP Scorpios vd, Folkert Koopmans, som grundat Bråvalla festival, i ett pressmeddelande.

Härnösands stadsfests arrangörer vill diskutera med andra festivalarrangörer och kommuner för att få ett stopp på sexualbrotten under festivalerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.