Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tovas mördare avslöjad med en kniv i fängelset

Livstids fängelse – domen för Billy Fagerström.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Beväpnad med hammare slog han Tova Moberg till döds.

Nu har Billy Fagerström, 24, avslöjats med kniv i fängelset – ”filad på så vis att den har vassare taggar”.

Mordet på Tova Moberg skakade Hudiksvallstrakten i maj 2017. Det började med ett försvinnande, där expojkvännen Billy Fagerström deltog i sökandet.

Men snart riktades misstankarna mot honom. Tova Mobergs kvarlevor hittades i vattnet bredvid den gård där Fagerström bott.

Han dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse i både tings- och hovrätt.

Minnesstund för Tova Moberg, 19. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Enligt domstolen slog han ihjäl Tova med en hammare innan han fäste kroppen vid en skottkärra som han sänkte ned i vattnet.

Utredningen visade att Tova en längre tid fruktat för sitt liv. Under sängen hade hon gömt en rosa låda med bevis, i form av ett usb-minne fyllt av bilder som enligt henne skildrade skador som Fagerström låg bakom.

I maj i år, två år efter mordet, erkände Billy Fagerström i en TV3-dokumentär:

”Jag är skyldig till den huvudsakliga ansvarsfrågan men oskyldig till övriga åtalspunkter som jag även erkänt.”

Filad med ”vassare taggar”

Nu framkommer nya uppgifter om Billy Fagerströms tid i Hallfängelset: Han avslöjades den 23 maj med en kniv i sin cell. I Kriminalvårdens beslut står att läsa:

”Rapport om misstänkt misskötsamhet gällande skadegörelse har upprättats mot Fagerström den 23 maj 2019. Av upprättad rapport framgår att personal i samband med en visitation av Fagerströms bostadsrum påträffar en plastkniv som är filad på så vis att den har vassare taggar.”

Tovas kvarlevor hittades i vattnet vid Fagerströms gård. Foto: EXPRESSEN TV

Den livstidsdömde mördaren förhördes om kniven och uppgav då att den ”låg där tillsammans med resterande tillhörigheter såsom tallrik och andra bestick” och att han ”inte reflekterat över kniven”. Han säger sig dock förstå ”att det inte är okej att inneha en kniv som är räfflad”.

Breven från kvinnorna

Fagerström slipper dock undan varning eftersom det enligt Kriminalvårdens bedömning ”inte kan anses styrkt att Fagerström gjort sig skyldig till skadegörelse”.

Billy Fagerström nekade länge till mordmisstankarna men har i efterhand erkänt. Foto: EXPRESSEN TV

Senast Billy Fagerström var i konflikt med Kriminalvården gällde det brevväxling med kvinnor. Han JO-anmälde fängelset eftersom han ansåg dem stoppa honom från korrespondens med kvinnliga vänner.

”Jag har letat och det står ingenstans att man ej får ha kontakt via brev med vänner. Förutsatt att man ej språkat om sådant som kan påverka negativt och så vidare. Vilket jag och mina vänner ej har gjort”, skrev han då.

LÄS OCKSÅ: Billy Fagerströms förvandling innan mordet på Tova Moberg