Toppjuristens samtal innan skjutningen mot advokaten

Kvinnans egna teori om dådet.
Henrik Olsson Lilja.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den kvinnliga toppjuristen försäkrade sig om att ingen fanns i hemmet.
Foto: Privat
En stor polisinsats pågick på Kungsholmen i centrala Stockholm den 6 september när Henrik Olsson Lilja sköts.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Innan advokat Henrik Olsson Lilja sköts hade den kvinnliga toppjuristen försäkrat sig om att ingen anhörig fanns i hemmet.

Det har polisutredningen visat, enligt Expressens uppgifter.

Fredagsmorgonen den 6 september sköts advokat Henrik Olsson Lilja i en trappuppgång på Kungsholmen i Stockholm. Vittnen såg honom kämpa mot skytten, som sedan flydde. Olsson Lilja klarade livhanken och kunde själv lämna uppgifter till polis.

I dag säger han:

– Jag jobbar igen. Det är bra att gå tillbaka till jobbet. Jag har varit med om ett trauma och då får man bearbeta det på bästa sätt. Jag har fått god hjälp av omgivningen, säger han.

– Kollegerna har varit oerhört stöttande. Vissa kanske inte skulle klara av det och gå tillbaka till jobbet som jag har gjort. Det känns skönt att vara tillbaka. Det handlar om ha ett starkt psyke och en god fysik.

Samtalet innan skjutningen

En kvinnlig toppjurist är misstänkt för att ha beställt attacken. Hon begärdes häktad dagarna efter dådet men släpptes av domare.


LÄS OCKSÅ: Toppjuristen släppt – ger sin version


Nu har nya uppgifter kommit fram i polisutredningen, erfar Expressen: Innan skjutningen försäkrade sig kvinnan om att ingen anhörig var hemma.

Kammaråklagare Lucas Ericsson vill inte kommentera uppgifterna.

Toppjuristen och advokat Henrik Olsson Lilja har varit inblandade i långdragna tvister mot varandra. Några dagar före skjutningen slutade en tvist slutgiltigt till Olsson Liljas fördel.

Kvinnans egen teori

I samband med att toppjuristen släpptes efter häktningsförhandlingen träffade hon Expressens Gusten Holm för en intervju. Bland annat sade hon sig ha en egen teori om bakgrunden till skjutningen mot Olsson Lilja.

Den är kopplad till organiserad brottslighet.


LÄS OCKSÅ: Toppjuristens osanningar avslöjade av polis och domstol


– Jag har berättat för polisen lite mer detaljerat. Jag vet inte om de undersöker och rotar i det jag har sagt. Jag tror att de gör det, de borde i varje fall det.

Aftonbladet har tidigare rapporterat att en man i 40-årsåldern jagats som utpekad skytt.

Expressen söker toppjuristens advokat Ola Salomonsson för en kommentar om de nya uppgifterna.

Kvinnans egna ord om gripandet – och att släppas fri.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.