Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Toppjuristens osanningar har avslöjats av polis och domstol

Expressens kartläggning visar att toppjuristen ertappats med att lämna osanna uppgifter i allvarliga ärenden.
Den tidigare toppjuristen.Foto: Privat
Toppjuristen intervjuas av Expressens Gusten Holm.Foto: Elin Jönsson

Kvinnan som misstänks ha beordrat skotten mot Henrik Olsson Lilja har ertappats med flera osanningar.

När hon ringde 112 och viskade att hon blivit slagen ryckte flera poliser ut. Alla nådde slutsatsen att hon inte alls utsatts för våld.

Andra gånger har hon hävdat att såväl hon som en hund drabbats av akuta hälsotillstånd – påståenden som tillrättavisats av myndigheter.

Snart efter skotten mot advokat Henrik Olsson Lilja på Norr Mälarstrand i fredags greps en kvinna – en tidigare toppjurist – misstänkt för att ha beställt dådet. I helgen var hon anhållen men efter häktningsförhandlingen släpptes hon, mot åklagaren Lucas Erikssons protester.

– Det var ingen superklippa direkt, sa toppjuristen om Eriksson när hon senare träffade Expressen.

Advokat Henrik Olsson Lilja sköts i bröst och huvud men mår efter omständigheterna bra, har han sagt.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisinsats efter skjutningen mot Olsson Lilja.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Om domaren som släppte henne fri – en tidigare kollega från juristkarriären – sa hon:

– Jag blev tacksam när jag såg vad det var för rådman. Hon är väldigt duktig och har bra rykte. Det kändes tryggt.

Samtidigt som utredningen om anstiftan till mordförsök fortsätter, och misstankarna kvarstår, befinner sig kvinnan på fri fot. Hon nekar till brott.

Fallet med toppjuristen

Vid niotiden på morgonen i fredags kom larmet: Advokat Henrik Olsson Lilja hade skjutits på Norr Mälarstrand i Stockholm. Toppjuristen greps kort därpå, misstänkt för att ha beställt attacken.

 Henrik Olsson Lilja överlevde och har sagt att han efter omständigheterna mår väl.

 Toppjuristen var anhållen över helgen men släpptes efter häktningsförhandlingen på måndagen.

Hon är fortfarande misstänkt. I en intervju med Expressen bedyrade hon efter frisläppandet sin oskuld och lade fram teorin att grov organiserad brottslighet i själva verket låg bakom attacken.

Domstol: Hon överdrev om hunden

Expressens kartläggning visar att toppjuristen ertappats med att lämna osanna uppgifter i allvarliga ärenden. Flera av dessa ärenden har kopplingar till Henrik Olsson Lilja.

En rättslig tvist som pågått i flera vändor dem emellan slutade bara några dagar före skjutningen till Olsson Liljas fördel.

I samma tvist har kvinnan avstått från att dyka upp i rätten när hon kallats. Skälet: Hon sade sig vara tvungen att besöka djursjukhus med en svårt sjuk hund – det var omöjligt att dyka upp i domstolen.

 

MER OM FALLET: Fredrik Sjöshult: Toppjuristen släpptes av domare hon jobbat med

 

Tingsrätten slog fast att hon överdrivit hundens hälsoproblem och i själva verket inte hade något förhinder.

”Utifrån de besvär hunden enligt intyget uppvisat kan inte situationen ha varit så akut att det därutöver har varit befogat för (toppjuristen) att uppsöka djursjukhuset med hunden under tid som sammanfaller med sammanträdet. (...) (Toppjuristen) har enligt tingsrättens slutsats därmed inte laga förfall för sin utevaro.”

Larmade om våld: ”Sanningslöst”

En aprilkväll för några år sedan ringde toppjuristen 112 och viskade att ”X slår mig hela tiden.” Larmet orsakade en fullskalig utryckning med ambulans och flera polispatruller. Toppjuristen hittades liggandes på bottenplan i en lägenhetsbyggnad. Hon påstod att hon blivit knuffad nedför trappan.

Men alla poliser som ryckte ut drog, enligt utredningshandlingar Expressen tagit del av, samma slutsats: Hon hade inte utsatts för våld. I anteckningar från förhöret med en av poliserna står:

”Ambulanspersonalen tillfrågades om eventuell skadebild men svarade att det inte fanns något.”

En bild som toppjuristen skickat in i samband med ett av fallen hon varit inblandad i.Foto: POLISEN

Toppjuristen anmäldes för falskt larm angående 112-samtalet och falsk tillvitelse angående utpekandet av en namngiven person som våldsverkare.

Chefsåklagare Jan Pernvis skrev i sina utredningsdirektiv till polisen att toppjuristen ”sanningslöst uttryckt att hon vid tillfället blev slagen” och hon ”genom den oriktiga uppgiften (...) föranlett att onödiga säkerhetsåtgärder vidtagits.”

Förundersökningen lades ned. Inte för att brott inte kunde styrkas utan för att andra inblandade kunde fara illa av fortsatt utredning.

”Finner inte att det utgör hinder”

I fjol stod toppjuristen åtalad för två fall av våldsamt motstånd. Då hade hon, vid två olika tillfällen, gjort utfall och sparkat mot poliser. Hon kallades till rättegång men hävdade flera gånger att olika allvarliga hälsotillstånd stod i vägen.

Tingsrätten beordrade Socialstyrelsens rättsliga råd att kliva in och utreda dessa påståenden. Slutsatsen blev, liksom i fallet med djursjukhuset, att kvinnans uppgifter inte var riktiga:

”Socialstyrelsen finner inte att de skäl som åberopats i ingivna läkarintyg utgör hinder för NN att (...) inställa sig personligen till huvudförhandling vid tingsrätten.”

Trots rådets tillrättavisning dök hon inte upp vid förhandlingen. Den gången sade hon sig ha blivit misshandlad.

Sex månader senare kunde rättegången äga rum. Efteråt dömdes hon till dagsböter, fälld på båda åtalspunkter om våld mot poliser.

Expressen har sökt toppjuristen och hennes advokat för en kommentar.

Misstänkta kvinnan berättar om gripandet. Se intervjun här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.