Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Toppjuristens hårda ord – om Henrik Olsson Lilja

Beslutet dagar innan dådet • Kvinnan drev på i konflikt.
Toppjuristen.Foto: Privat
Henrik Olsson Lilja.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
När Henrik Olsson Lilja träffades av kulorna i trappuppgången på Norr Mälarstrand hade han nyligen gått slutgiltigt segrande ur en långdragen tvist med kvinnan.
Henrik Olsson Lilja.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Med högt tonläge och grova anklagelser har toppjuristen drivit på i sin konflikt med advokat Henrik Olsson Lilja. ”Försök att tro på att allt jag säger är sant”, har hon förgäves bett rätten.

I slutet av juli vädjade hon till domstol igen.

3 september kom svaret: Nej.

Kort därpå sköts Olsson Lilja.

När Henrik Olsson Lilja träffades av kulorna i trappuppgången på Norr Mälarstrand hade han nyligen gått slutgiltigt segrande ur en långdragen tvist med kvinnan.

Blödande pekade han ut henne för polis innan han fördes akut till sjukhus. Kvinnan, en tidigare toppjurist, greps snart därefter. Hon är misstänkt för anstiftan till mordförsök men vare sig Stockholms tingsrätt eller Svea hovrätt anser att bevisläget räcker för att häkta henne.

– Ingen superklippa direkt, har toppjuristen sagt om åklagare Lucas Eriksson som leder förundersökningen mot henne.

”Försök tro att det är sant”

Expressen har kartlagt tvisterna mellan kvinnan och Henrik Olsson Lilja. Tonläget har från kvinnans sida varit högt i flera år. 2014 anklagade hon bland annat Olsson Lilja för att ”indoktrinera” personer och att ljuga.

Den tidigare toppjuristen.Foto: POLISEN

Flera gånger framställde hon honom på ofördelaktiga sätt. Ingen av hennes anklagelser har bevisats och tvisterna har slutat med att flera instanser dömt till Henrik Olsson Liljas fördel.

”Försök att tro på att allt jag säger är sant”, har toppjuristen förgäves vädjat till rätten.

Hennes kamp för att vända och vinna en av tvisterna pågick ända in på sommaren 2019. Under juni och juli skickade hon brev och vädjade till domstolar att ringa henne.

 

MER OM TOPPJURISTEN: Hennes osanningar har avslöjats av polis och domstol

 

”Strider uppenbart mot lag”

”Den rättstillämpning som ligger till grund för tingsrättens slutliga beslut strider uppenbart mot lag. Tingsrätten saknade fullkomligt lagliga grunder (...)”, skrev toppjuristen i en av sina skrivelser.

”Nu ber jag att en enda sits i hovrätten orkar ta sig tid och ge mig en rättvis möjlighet (...)”, skrev hon också.

 

LÄS OCKSÅ: Stödet till Henrik Olsson Lilja vid sjuksängen: ”Ett mirakel” 

 

I detta brev höjde hon tonläget igen och skrev åter på ett ofördelaktigt sätt om Henrik Olsson Lilja. Domstolen nådde dock, liksom tidigare instanser, slutsatsen att det är Olsson Lilja som ska gå vinnande ur tvisten – kvinnan fick inget gehör för sina anklagelser.

Kvinnans egen teori

Kvinnan är i dag på fri fot medan utredningen om anstiftan till mordförsök fortsätter.

När Expressen träffade toppjuristen efter att hon släppts gav hon sin syn på anklagelserna. Hon nekar till brott och lade fram en egen teori om vad som kan ha hänt:

Polisinsats efter skjutningen.Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

– Jag har berättat för polisen lite mer detaljerat. Jag vet inte om de undersöker och rotar i det jag har sagt. Jag tror att de gör det, de borde i varje fall det.

Teorin har att göra med organiserad brottslighet.

– Jag tänker inte utveckla hur, eller på vilket sätt. Men jag har hyggligt goda grunder för att tro att det är på det sättet.

Expressen har upprepade gånger sökt toppjuristen och hennes advokat Ola Salomonsson för en kommentar om vad hon uttryckt i tvisterna med Henrik Olsson Lilja.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.