Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Toppjuristens bakslag: ”Har betydelse för utredningen”

Advokat Henrik Olsson Lilja sköts den 6 september i ett trapphus på Kungsholmen.
Henrik Olsson Lilja.Foto: STINA STJERNKVIST/TT
Den kvinnliga toppjuristen misstänks ha lejt en torped för att attackera advokaten Henrik Olsson Lilja.Foto: Privat

Den kvinnliga toppjuristen misstänks ha lejt en torped för att attackera advokat Henrik Olsson Lilja.

På torsdagen dök hon upp i Stockholms tingsrätt för att kräva tillbaka beslagtagna föremål – men efter förhandlingen fick hon nej eftersom de ”antas ha betydelse för utredningen rörande brott”.

När Expressen frågade henne om fallet svarade hon med tystnad.

Den 6 september blev den kände advokaten Henrik Olsson Lilja skjuten i ett trapphus på Kungsholmen i Stockholm. Han överlevde och kunde själv larma polisen.

Samma dag anhölls en kvinna misstänkt för att ha beställt mordförsöket. Kvinnan – en före detta domare – har dömts för brott och meddelats kontaktförbud mot Olsson Lilja.

Åklagaren begärde att hon skulle häktas men varken tingsrätt eller hovrätt ansåg att bevisningen höll och hon försattes på fri fot.

Poliser vid platsen där advokaten Henrik Olsson Lilja attackerades.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Krävde att få tillbaka beslag

Nu har toppjuristen krävt att få tillbaka tre föremål som polisen tagit i beslag från henne.

På torsdagen hölls en förhandling om beslagen vid Stockholms tingsrätt. Toppjuristen närvarade själv i rätten. Hon gav intryck av att vara märkt av tiden som misstänkt för anstiftan till försök till mord.

Tingsrätten beslutade att fastställa beslagen. ”Den beslagtagna egendomen kan skäligen antas ha betydelse för utredningen rörande brott”, skriver rätten i beslutet.

Efter förhandlingen frågade Expressen toppjuristen vilka föremål det handlar om, och ställde flera andra frågor om fallet, men hon svarade med tystnad.

När Expressen träffade henne i september, kort efter att hon släppts ur arresten, berättade hon att polisen hade tagit hennes mobiltelefon. Men det är alltså oklart om telefonen är ett av de tre föremål som hon nu krävt att få tillbaka.

Inte heller åklagaren Lucas Eriksson eller kvinnans försvarsadvokat Ola Salomonsson har velat kommentera beslagen.

Ola Salomonsson berättar att han hade ett längre samtal med sin klient i samband med torsdagens förhandling. Samtalet gällde bland annat brottsmisstankarna mot henne.

– Ja, så är det vanligen. Man pratar om hela läget, så att säga.

En häktad för mordförsök

En 54-årig man är häktad misstänkt för försök till mord. Han är tungt kriminellt belastad, dömd för flera rån. Han har också medverkat i en spektakulär rymning.

Sedan i tisdags har han lättade restriktioner i häktet, rapporterar Dagens juridik. Mannen får nu läsa tidningar och se på tv i sin cell efter beslut av åklagare.

Hans advokat skrev i sin begäran till åklagaren att det ”är av stort värde för NN att som frihetsberövad, och därtill underkastad övriga restriktioner, få möjlighet att följa samhällsutvecklingen och särskilt som idrotts-/sportintresserad få möjlighet att exempelvis följa bland annat fotbollsmatcher på TV”, skriver Dagens juridik.

Toppjuristen har kommit med hårda ord om Henrik Olsson Lilja:

Den misstänkte toppjuristen har kommit med hårda ord om Olsson Lilja.