Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Toppjuristen anhållen för stämpling till mord

Misstänkt för anstiftan till mordförsök • Krimkrönikör Fredrik Sjöshult om fallet.
Expressens Gusten Holm träffade toppjuristen efter att hon släpptes.
Foto: Elin Jönsson / Expressen TV
Henrik Olsson Lilja besköts på Kungsholmen i Stockholm.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kvinnan har gripits på ett hotell i Stockholm.
Foto: Privat

Toppjuristen är sedan tidigare misstänkt för att ha beställt attacken mot Henrik Olsson Lilja. Hon släpptes efter häktningsförhandlingen och har varit på fri fot – tills nu.

På onsdagen frihetsberövades hon, kunde Expressen berätta – och nu meddelar åklagare att hon är anhållen misstänkt för stämpling och förberedelse till mord.

Kvinnan i fråga är en tidigare toppjurist som legat i konflikt med Henrik Olsson Lilja. Hon begärdes efter skjutningen den 6 september i fjol häktad misstänkt för anstiftan till mordförsök – alltså för att ha beordrad attacken.

Men Stockholms tingsrätt gick på försvarets linje och sade nej till häktningen. Sedan dess har kvinnan varit på fri fot.

På onsdagen meddelade kammaråklagare Lucas Eriksson att toppjuristen anhållits på sannolika skäl misstänkt för stämpling och förberedelse till mord. Misstankarna gäller inte attacken i september 2019 utan händelser från hösten 2018 – med samma måltavla: Henrik Olsson Lilja.

Två anhållna

Men den attack som enligt åklagaren då förbereddes utfördes aldrig. Expressen har varit i kontakt med Henrik Olsson Lilja, som bekräftar att han inte utsattes för någon typ av dåd under den tidsperioden. I övrigt vill han inte lämna någon kommentar om den senaste utvecklingen.

Förutom toppjuristen har ytterligare en person anhållits, på samma misstankar. Denne person har även begärts häktad. Det rör sig om en man i 20-årsåldern hemmahörande i Stockholm. Han är inte dömd för våldsbrott eller annan brottslighet med fängelse i straffskalan.

Besked om huruvida även toppjuristen begärs häktad dröjer. Parallellt fortsätter utredningen om anstiftan till mordförsöket 2019. I den delen kvarstår misstankarna mot toppjuristen, men det är alltså inte för dessa hon nu anhållits.

Pistolkula nära hjärtat

Attacken 2019 utfördes fredagsmorgonen den 6 september. Henrik Olsson Lilja skulle lämna en väska i sitt hem innan han åkte vidare till Stockholms tingsrätt för att jobba. Då möttes han av en beväpnad man som avlossade en pistolkula som träffade nära hjärtat.

Efter en våldsam kamp för sitt liv lyckades Henrik Olsson Lilja fly och klarade sig. Han mår i dag bra och är tillbaka på jobbet.

Veteranbrottslingen Billy Rieloff Aspillaga, 55, är dömd till tolv års fängelse för att ha utfört attacken.

Toppjuristen i sin tur släpptes efter den första häktningsförhandlingen några dagar efter skjutningen. Efteråt berättade hon i Expressen om sin egen teori: Att organiserad brottslighet låg bakom attacken.

– Jag tänker inte utveckla hur, eller på vilket sätt. Men jag har hyggligt goda grunder för att tro att det är på det sättet, sa hon.

Tvist med Olsson Lilja

Utredningen har fortsatt och misstankarna mot kvinnan har inte avskrivits. Men när åtal väcktes gällde det enbart skytten Billy Rieloff Aspillaga, som nu alltså hunnit ställas inför rätta och dömas.

Toppjuristen är sedan en längre tid inblandad i en rättslig tvist med flera vändor, där den andra parten är Henrik Olsson Lilja.

Bara några dagar innan 6 september – dagen då Billy Rieloff Aspillaga utförde dådet – hade kvinnan förlorat tvisten. Hon själv har i en skrivelse till domstol kallat tvisten för ”ytterst komplicerad och akut”.

Innan skjutningen försäkrade sig toppjuristen om att ingen anhörig fanns i hemmet. Det har polisutredningen visat, enligt Expressens uppgifter.


Billy Rieloff-Aspillaga döms för attacken mot Henrik Olsson Lilja

Expressens Gusten Holm träffar toppjuristen:

Hör kvinnans egna ord i en intervju med Expressen från september förra året.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.