Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beviset mot toppjuristen: Brevet till GW Persson

Billy Rieloff-Aspillaga döms för attacken mot Henrik Olsson Lilja.
Toppjuristen har haft en framgångsrik karriär inom juridiken.Foto: Polisen
Toppjuristen.Foto: Polisen
Toppjuristen åtalas nu.Foto: Privat
Henrik Olsson Lilja.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Billy Rieloff är dömd till 14 års fängelse för mordförsök.Foto: POLISEN
Toppjuristen.Foto: Polisen
Polisinsats i samband med skjutningen 2019.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Spaningsbild på den misstänkte 54-åringen som medverkade i att reka omgivningen och ”under gärningsdagen varit med som uppbackning”, enligt åtalet.Foto: Polisen
Toppjuristen.
Toppjuristen träffade Expressens Gusten Holm strax efter skjutningen.Foto: Elin Jönsson
Toppjuristen.
Polisinsats efter skjutningen.Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX
Leif GW Persson.Foto: TV4/BROTTSJOURNALEN
1 / 14

Här är det handskrivna brevet till polisprofessor Leif GW Persson där det berättas om mordplanen mot advokat Henrik Olsson Lilja – där toppjuristen pekas ut som hjärnan bakom. 

Det skrevs av en anhörig till en av de åtalade. 

– Jag kände att jag måste skriva, säger hon i förhör. 

Leif GW Persson berättar i förhör att han inte fått brevet och att han skulle skickat det vidare till polisen i så fall. 

På torsdagen åtalades en kvinna, en tidigare toppjurist, för att vara hjärnan bakom komplotten mot Henrik Olsson Lilja. 

Dels åtalades hon för att ha anstiftat ett mordförsök som utfördes i Olsson Liljas trapphus i september 2019 och dels för att året innan ha försökt förmå två 19-åringar att begå mord 2018. 

I förundersökningen finns ett handskrivet brev till polisprofessor Leif GW Persson, skrivet av en förtvivlad anhörig till den 34-åriga kvinna som är åtalad för komplotten 2018. 

– Jag skrev brevet i ren desperation och förtvivlan för jag visste inte vad jag skulle göra, säger hon i förhör. 

Toppjuristen ska ha luftat mordkomplott på kafé

Brevet är daterat i februari 2019 – över ett halvår innan Henrik Olsson Lilja sköts. 

I det handskrivna brevet berättar den anhöriga hur den 34-åriga kvinnan manipulerats att låna ut stora summor till toppjuristen och hjälpa henne i mordkomplotten. 

34-åringen och toppjuristen ska ha träffats på ett kafé där toppjuristen beskyllde Olsson Lilja för olika saker och berättade att hon ville döda honom. 

I brevet skriver den anhöriga till den 34-åriga kvinnan att denne genom sitt jobb kände en småkriminell man som i sin tur hade förmedlat kontakten till en tänkbar torped. 

Leif GW Persson: ”Skulle ha reagerat och agerat direkt”

Hon skriver vidare i brevet att 34-åringen var förkrossad och att hon nu ville ha råd av Leif GW Persson. Hon berättar att hon postade brevet till en av polisprofessorns adresser. 

Brevet nådde dock inte fram. 

I förhör berättar Leif GW Persson att om han hade fått ett sådant brev så hade han ”reagerat och agerat direkt”. Han berättar att han får många brev och sparar de som inte kommer från ”uppenbara dårar”. Medarbetare hjälper honom att skicka vidare brev som bedöms vara av intresse för polisen. 

Delar av brevet.Foto: Polisen

Toppjuristen misstänktes direkt efter skotten mot Henrik Olsson Lilja men släpptes efter då häktningsdomare inte ansåg att bevisen räckte.

Toppjuristen försökte slänga sim-kort

I förundersökningen framkommer nu nya uppgifter:

Efter att Henrik Olsson Lilja blivit skjuten tog toppjuristen en taxi från sitt hem till brottsplatsen. Under färden försökte hon förmå taxichauffören att hjälpa henne kasta en hundbajspåse. Han avstod och i stället greps hon med den kort därefter. I påsen fanns bland annat två sim-kort.

Ett av numren har bara haft ett fåtal kontakter – nästan uteslutande kopplat till den 54-årige man som nu står åtalad och som under gärningsdagen ska varit med som ”uppbackning” till torpeden Billy Rieloff.

Det andra sim-kortet har endast använts för att skicka nio sms, samtliga till Henrik Olsson Lilja en vecka innan dådet. Under påhittad identitet försökte sms-författaren stämma träff med advokaten.

Detta har hänt

September 2019: Dramat med toppjuristen och Henrik Olsson Lilja blev en av 2019 års största nyhetshändelser när advokaten besköts vid sitt hem på Kungsholmen i Stockholm. Efter en våldsam kamp lyckades han försvara sig och skytten flydde. En kvinna, en tidigare toppjurist som legat i konflikt med Henrik Olsson Lilja, begärdes snabbt häktad men släpptes på fri fot. Misstankarna gällde anstiftan av dådet.

 

April 2020: Toppjuristen anhölls och begärdes häktad på nytt. Den här gången gällde det andra misstankar: Förberedelse och stämpling till mord på Henrik Olsson Lilja hösten 2018. Hon ska alltså ha försökt få honom dödad redan innan attacken i trapphuset 2019, men händelserna 2018 ledde aldrig till någon utförd attack.

 

Juni 2020: Den ökände rånaren Billy Rieloff dömdes i juni i år till 14 års fängelse för att ha utfört attacken i trapphuset. Samtidigt fortsatte utredningen mot toppjuristen som misstänktes ha lejt Rieloff. I juni häktades hon för ytterligare misstankar: För anstiftan till mordförsöket 2019.

 

Oktober 2020: Ett drygt år efter skjutningen väcks nu åtal mot toppjuristen som misstänks vara spindeln i nätet. Samtidigt åtalas flera utpekade kumpaner för att på olika sätt ha bistått henne i komplotten. En av dessa greps i Malaga i juni.

Utredningen mot toppjuristen fortsatt under det senaste året och bland annat har polisen bedrivit hemlig spaning som sägs visa när toppjuristen lämnar över guld till en misstänkt torped.

I förundersökningen framgår att toppjuristen under 2019 och 2020 köpt guld för totalt 3,5 miljon kronor.

18 av dessa guldtackor påstås hon ha använt för att betala för ett dåd mot Henrik Olsson Lilja.

”Blixtrar när jag blundar”

När toppjuristen får frågan i förhör om huruvida hon lämnat över guld till mannen säger hon att det börjar blixtra för ögonen när hon blundar.

– Det här är en jobbig fråga förstår jag, säger förhörsledaren.

– Nej, det har ingenting med att det är en jobbig fråga, svarar toppjuristen.

I förundersökningen finns också utdrag ur det hemliga chattverktyget EnrcoChatt som enligt polisen visar när toppjuristen kommunicerar med samma torped som fick guldet.

Alla sex inblandade i konflikten

Komplotten mot Henrik Olsson Lilja har flera olika delar med olika inblandade personer. Gemensamt är att toppjuristen står i centrum.

 

UTPEKADE SPINDELN I NÄTET

 

Toppjuristen

En kvinna som haft en framgångsrik karriär inom juridiken. Hon har också legat i en infekterad konflikt med Henrik Olsson Lilja. Attacken och mordplanen misstänks vara toppjuristens idé och hon åtalas för såväl anstiftan av mordförsök som stämpling och förberedelse till mord.

 

MORDFÖRSÖKET 2019

 

Billy Rieloff, 55

Känd seriebrottsling som började sin kriminella bana på 80-talet och avtjänat en lång rad fängelsestraff. Han har flera gånger dömts för grova rån mot banker och värdetransporter och var på 90-talet en del av den ökända Södertäljeligan. Rieloff dömdes i somras till 14 års fängelse för mordförsök – det var han som sköt Henrik Olsson Lilja i trapphuset.

 

Misstänkt kumpan, 54

Billy Rieloff agerade inte ensam, enligt uppgifter i den nya utredningen. I själva verket hade han en 54-årig medhjälpare som medverkade i att reka omgivningen och ”under gärningsdagen varit med som uppbackning”, enligt åtalet. 54-åringen är dömd för bland annat grovt rån och framkallande av fara för annan.

 

MORDPLANEN 2018

 

Man, 19

Ung man som enligt åtalet träffat toppjuristen i bland annat Tensta och Sickla och där fått uppdraget att döda Henrik Olsson Lilja under 2018. Han och den andra 19-åringen fick enligt misstankarna 50 000 kronor för att uföra dådet. Tidigare ostraffad. Åtalas nu för stämpling och förberedelse till mord.

 

Man, 19

En annan ung man som medverkat i komplotten, enligt misstankarna. 19-åringen ska i september 2018, alltså ett år innan skotten i trapphuset, ha väntat i närheten av Henrik Olsson Liljas hem i syfte att ta livet av honom. Tidigare bara straffad för mindre förseelser. Åtalas nu för stämpling och förberedelse till mord.

 

Kvinna, 34

Också åtalad för stämpling och förberedelse till mord. Bland annat var hon enligt åtalet med när toppjuristen köpte en kniv som skulle användas för att mörda Henrik Olsson Lilja. Kvinnan var också med och visade 19-åringarna hur de skulle göra vid Olsson Liljas hem, efter att ha fått order av toppjuristen.

Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult inför åtalet på mordförsöket på advokat Henrik Olsson Lilja.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.