Toppjuristen häktad för förberedelse till mord

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Toppjuristen misstänks ha beställt attacken på advokaten Henrik Olsson Lilja. Nu begärs hon häktad.
Foto: Privat
Henrik Olsson Lilja.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mordförsöket skedde i september 2019.
Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

Toppjuristen häktas på sannolika skäl misstänkt för stämpling och förberedelse till mord på advokat Henrik Olsson Lilja hösten 2018.

Samtidigt fortsätter utredningen där hon misstänks ha beordrat mordförsöket 2019.

Efter att advokat Henrik Olsson Lilja utsattes för ett mordförsök i september 2019 riktades misstankarna mot en kvinnlig toppjurist som han legat i konflikt med.

Kvinnan frihetsberövades inledningsvis misstänkt för anstiftan till mordförsök. Hon begärdes häktad men Stockholms tingsrätt gick vid häktningsförhandlingen på försvarets linje och släppte henne.

Hälsan stoppade toppjuristen

Sedan dess har toppjuristen varit på fri fot – fram till i veckan. I onsdags meddelade åklagaren att hon hade frihetsberövats på nytt, för tidigare okända brottsmisstankar.

Det rör sig om förberedelse till mord och stämpling till mord – även i dessa fall med Henrik Olsson Lilja som måltavla.

På fredagseftermiddagen hölls häktningsförhandling mot toppjuristen vid Stockholms tingsrätt. Hon medverkade på videolänk från Kronobergshäktet sedan hennes hälsa bedömdes stå i vägen för att närvara på plats. Förhandlingen inleddes strax efter 15.30 och snart stängdes dörrarna för allmänheten.

Beskedet efteråt, vid 17-snåret, var att toppjuristen häktas på sannolika skäl misstänkt för förberedelse och stämpling till mord på Henrik Olsson Lilja hösten 2018.

”Det gör mig tveksam”

– Jag tycker det finns ett antal frågeställningar här som gör mig lite tveksam, vi får se hur vi ska hantera det här beslutet, säger advokat Ola Salomonsson som försvarar toppjuristen.

Hur mår din klient?

– Hon har väl hanterat det ganska bra så här långt.

Häktningen handlar alltså inte om skjutningen mot Olsson Lilja i hans trappuppgång september 2019. För skjutningen är den ökände rånaren och seriebrottslingen Billy Rieloff Aspillaga, 55, dömd till tolv års fängelse.

Åklagarens uppfattning är att någon bakom kulisserna beställde dådet av honom – och toppjuristen är misstänkt.

Kammaråklagare Lucas Eriksson ville inte lämna någon kommentar efter häktningsförhandlingen.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.