Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Toppjuristen begärs häktad för att ha beordrat attacken

Toppjuristen.Foto: Privat
Polisinsats i samband med skjutningen.Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX
Henrik Olsson Lilja.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Billy Rieloff är dömd för mordförsök.Foto: POLISEN

Här är nästa vändning efter skjutningen mot advokat Henrik Olsson Lilja i september 2019:

Den kvinnliga toppjurist han länge legat i konflikt med begärs på nytt häktad för att ha beställt dådet.

Kvinnan och Henrik Olsson Lilja har länge legat i en konflikt och bara dagar innan attacken i september 2019 kom ett besked som var till nackdel för toppjuristen i konflikten.

Hon misstänktes direkt ligga bakom skjutningen men släpptes efter häktningsförhandlingen.

– Det var ingen superklippa direkt, sa hon då om kammaråklagare Lucas Eriksson.

I april i år häktades toppjuristen i stället på sannolika skäl misstänkt för stämpling och förberedelse till mord på Henrik Olsson Lilja vid ett tidigare tillfälle, hösten 2018.

I det fallet finns flera misstänkta.

Billy Rieloff, 55, dömd

Samtidigt har misstankarna om att hon låg bakom dådet i trapphuset fortsatt utredas. Nu anser kammaråklagare Lucas Eriksson att bevisningen räcker för en ny häktningsförhandling – på onsdagen lämnade han in en häktningsframställan om anstiftan till mordförsök.

Den ökände brottslingen Billy Rieloff dömdes 16 april till tolv års fängelse för mordförsök för att ha utfört själva attacken.

Expressen har varit i kontakt med Lucas Eriksson, toppjuristens advokat Ola Salomonsson och Henrik Olsson Lilja själv. De vill inte kommentera utvecklingen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.