Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Toppjuristen fångad på film – misstänks ha betalat torped med guld

Billy Rieloff-Aspillaga döms för attacken mot Henrik Olsson Lilja.
Toppjuristen åtalas nu.Foto: Privat
Henrik Olsson Lilja.Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Billy Rieloff är dömd till 14 års fängelse för mordförsök.Foto: POLISEN
Polisinsats i samband med skjutningen 2019.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Toppjuristen.Foto: POLISEN
Toppjuristen träffade Expressens Gusten Holm strax efter skjutningen.Foto: Elin Jönsson
1 / 7

Hemliga chattar – och en spaningsfilm där hon lämnar över guld till en torped.

Det är två av huvudbevisen mot den kvinnliga toppjurist som nu åtalas för att vara spindeln i nätet bakom komplotten mot advokat Henrik Olsson Lilja.

Tidigt en septembermorgon 2019 var Henrik Olsson Lilja på väg till sitt jobb som advokat. Då mötte han en pistolman i trapphuset – och träffades av en kula i bröstet. Efter en våldsam kamp lyckades Henrik Olsson Lilja freda sitt liv. Skytten flydde.

– Av själva händelsen minns jag allting. Han sköt och jag svarade tillbaka. Men det är ett stressat tillstånd när man insett att man blivit skjuten och inte vet om man ska leva eller inte. Jag ville försöka rädda mitt liv. Det var bara det som det handlade om. Då attackerar man, har Henrik Olsson Lilja berättat i Dagens juridik.

Utredningen har sedan visat att den ökände rånaren och seriebrottslingen Billy Rieloff utförde attacken.

Detta har hänt

September 2019: Dramat med toppjuristen och Henrik Olsson Lilja blev en av 2019 års största nyhetshändelser när advokaten besköts vid sitt hem på Kungsholmen i Stockholm. Efter en våldsam kamp lyckades han försvara sig och skytten flydde. En kvinna, en tidigare toppjurist som legat i konflikt med Henrik Olsson Lilja, begärdes snabbt häktad men släpptes på fri fot. Misstankarna gällde anstiftan av dådet.

 

April 2020: Toppjuristen anhölls och begärdes häktad på nytt. Den här gången gällde det andra misstankar: Förberedelse och stämpling till mord på Henrik Olsson Lilja hösten 2018. Hon ska alltså ha försökt få honom dödad redan innan attacken i trapphuset 2019, men händelserna 2018 ledde aldrig till någon utförd attack.

 

Juni 2020: Den ökände rånaren Billy Rieloff dömdes i juni i år till 14 års fängelse för att ha utfört attacken i trapphuset. Samtidigt fortsatte utredningen mot toppjuristen som misstänktes ha lejt Rieloff. I juni häktades hon för ytterligare misstankar: För anstiftan till mordförsöket 2019.

 

Oktober 2020: Ett drygt år efter skjutningen väcks nu åtal mot toppjuristen som misstänks vara spindeln i nätet. Samtidigt åtalas flera utpekade kumpaner för att på olika sätt ha bistått henne i komplotten. En av dessa greps i Malaga i juni.

Sedan dag ett har polis och åklagare Lucas Eriksson misstänkt att en kvinna bakom kulisserna hållit i trådarna. Det rör sig om en tidigare toppjurist som har en dokumenterad historik av konflikter med Henrik Olsson Lilja.

Toppjuristen.
Polisinsats efter skjutningen.Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

Konflikten hade pågått i flera år och kort före skjutningen på Kungsholmen hade toppjuristen drabbats av en tydlig motgång i dispyten. Här kan du läsa mer om konflikten.

Under det dryga år som gått sedan attacken har utredningen mot toppjuristen fortsatt och sedan i somras är hon häktad. Nu åtalas hon för bland annat anstiftan av mordförsök.

Alla sex inblandade i komplotten

Komplotten mot Henrik Olsson Lilja har flera olika delar med olika inblandade personer. Gemensamt är att toppjuristen står i centrum.

 

UTPEKADE SPINDELN I NÄTET

 

Toppjuristen

En kvinna som haft en framgångsrik karriär inom juridiken. Hon har också legat i en infekterad konflikt med Henrik Olsson Lilja. Attacken och mordplanen misstänks vara toppjuristens idé och hon åtalas för såväl anstiftan av mordförsök som stämpling och förberedelse till mord.

 

MORDFÖRSÖKET 2019

 

Billy Rieloff, 55

Känd seriebrottsling som började sin kriminella bana på 80-talet och avtjänat en lång rad fängelsestraff. Han har flera gånger dömts för grova rån mot banker och värdetransporter och var på 90-talet en del av den ökända Södertäljeligan. Rieloff dömdes i somras till 14 års fängelse för mordförsök – det var han som sköt Henrik Olsson Lilja i trapphuset.

 

Misstänkt kumpan, 54

Billy Rieloff agerade inte ensam, enligt uppgifter i den nya utredningen. I själva verket hade han en 54-årig medhjälpare som medverkade i att reka omgivningen och ”under gärningsdagen varit med som uppbackning”, enligt åtalet. 54-åringen är dömd för bland annat grovt rån och framkallande av fara för annan.

 

MORDPLANEN 2018

 

Man, 19

Ung man som enligt åtalet träffat toppjuristen i bland annat Tensta och Sickla och där fått uppdraget att döda Henrik Olsson Lilja under 2018. Han och den andra 19-åringen fick enligt misstankarna 50 000 kronor för att uföra dådet. Tidigare ostraffad. Åtalas nu för stämpling och förberedelse till mord.

 

Man, 19

En annan ung man som medverkat i komplotten, enligt misstankarna. 19-åringen ska i september 2018, alltså ett år innan skotten i trapphuset, ha väntat i närheten av Henrik Olsson Liljas hem i syfte att ta livet av honom. Tidigare bara straffad för mindre förseelser. Åtalas nu för stämpling och förberedelse till mord.

 

Kvinna, 34

Också åtalad för stämpling och förberedelse till mord. Bland annat var hon enligt åtalet med när toppjuristen köpte en kniv som skulle användas för att mörda Henrik Olsson Lilja. Kvinnan var också med och visade 19-åringarna hur de skulle göra vid Olsson Liljas hem, efter att ha fått order av toppjuristen.

Enligt åtalet har hon lejt Billy Rieloff och en utpekad medhjälpare till denne för att ”döda Henrik Olsson Lilja” – och ”försett (torpederna) med information om (hans) boendeförhållanden, rutiner och förhandlingstider”.

Betalade med guld – fångades på film

Den tyngsta bevisningen mot toppjuristen:

 Utdrag ur det hemliga chattverktyget EncroChat som nyligen knäcktes av fransk polis och som har hjälpt olika länders polismyndigheter framåt i flera stora utredningar – så även alltså den om toppjuristen.

 En spaningsfilm som sägs visa när toppjuristen lämnar över betalning i form av guld till Billy Rieloffs misstänkta kumpan.

I åtalet förekommer även uppgifter om en ytterligare planer på en attack, då våren 2020. Den delen åtalas dock inte toppjuristen för.

Toppjuristen nekar till brott.

Expressen har varit i kontakt med Henrik Olsson Lilja som avböjer att kommentera åtalet.

Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult inför åtalet på mordförsöket på advokat Henrik Olsson Lilja.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.