Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Toppjuristen är inte allvarligt psykstörd – riskerar fängelse

Toppjuristen.
Foto: Privat
Henrik Olsson Lilja.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Toppjuristen.
Foto: Polisen

Toppjuristen som ligger bakom komplotten mot Henrik Olsson Lilja är inte allvarligt psykiskt störd i lagens mening – hon riskerar därmed ett långt fängelsestraff.

Det är slutsatsen inifrån rättspsyk.

I september 2019 blev Henrik Olsson Lilja, brottmålsadvokat som haft flera uppmärksammade mål, beskjuten i sitt trapphus på Kungsholmen i Stockholm.

En omfattande utredning har visat att en kvinna, en tidigare toppjurist som legat i konflikt med Olsson Lilja, är den som hållit i trådarna. Efter rättegången i slutet av 2020 bestämde Stockholms tingsrätt att hon var skyldig till försök till anstiftan till mord, stämpling till mord samt förberedelse till mord.

Toppjuristen skickades på en rättspsykiatrisk undersökning. Den är nu klar. Handlingar som lämnats in till Stockholms tingsrätt visar att kvinnan inte anses lida av någon allvarlig psykisk störning i lagens mening. Därmed riskerar hon ett långt fängelsestraff när dom meddelas, vilket kan bli inom några veckor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.