Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tony Olssons straff ändras: Då släpps han ur fängelset

Tony Byström kan släppas redan om tre år.
Tony Olsson i rätten med sin advokat Björn Hurtig.
Foto: RICHARD STRÖM / RICHARD STRöM
Tony Olsson.
Foto: MIKAEL HYLIN / MIKAEL HYLIN
Tony Olsson rymde från fängelset 2004.
Foto: PONTUS LUNDAHL / PRESSENS BILD
Polismorden i Malexander.
Foto: PETER JIGERSTRÖM / ÖSTGÖTA CORRESPONDENTEN TT NYHETSBYRÅN
Tony Olsson.
Foto: MIKAEL HYLIN / HYLIN MIKAEL
Astrid Gladh.
Foto: PER SVENSSON BORRU/PELLES PHOTO AB KISA
1 / 7

Tony Olssons livstidsstraff ändras – 2022 släpps han ut, är planen.

Polismördaren säger sig vara ångerfull och ”kommer att leva resten av sitt liv med det lidande han orsakat andra”.

Astrid Gladh, mördade Robert Karlströms mamma, är förtvivlad:

– Jag hade inte förväntat mig att han någonsin skulle få komma ut.

Tony Olsson, 46 – som numera heter Byström i efternamn – får sin vilja igenom. Örebro tingsrätt ändrar hans livstidsstraff till fängelse i 35 år, mot vice chefsåklagare Karin Lindells vilja.

Bakom beslutet ligger bland annat Rättsmedicinalverkets utredning som nått slutsatsen att återfallsrisken är låg. Samtidigt anser tingsrätten att polismördaren ”sedan flertalet år tillbaka enbart visat på en positiv utveckling”.

Beslutet innebär att Tony Olsson kan bli villkorligt frigiven i slutet av 2022. Då har han avtjänat två tredjedelar av det 35-åriga fängelsestraffet.

MALEXANDERMORDEN

• Polismorden i Malexander är ett av de mest uppmärksammade fallen i svensk kriminalhistoria.

• Den 28 maj 1999 rånade Jackie Arklöv, Tony Olsson och Andreas Axelsson Östgöta Enskilda bank i Kisa. Sedan flydde de söderut mot Vimmerby och strax väster om Kisa – i byn Malexander. Det var här poliserna Olov Borén, 42, och Robert Karlström, 30, sköts till döds.

• Arklöv, Olsson och Axelsson dömdes alla till livstid.

”Omtumlad – det är uselt”

Redan nästa år inleds Tony Olssons så kallade utslussningsperiod. Då kan han se fram emot fler permissioner och att på andra sätt förberedas för sitt nya liv i frihet.

Malexandermördaren har tidigare genomgått en så kallad riskbedömning fyra gånger: 2011, 2013, 2015 och 2016. Återfallsrisken bedömdes som hög de två första gångerna och medelhög de nästa två – men nu anses den alltså låg.

Polismördarnas liv i fängelse

TONY OLSSON, 43

 2004 var Tony Olsson inblandad i en spektakulär rymning från Hallfängelse. Under vapenhot lyckades han sig ut från anstalten och höll sig sedan undan flera dagar innan polisen kunde gripa honom i en lada.

Under åren i fängelse har Olsson såväl sagt sig ha blivit frälst av Jesus och hittat kärleken. Han har varit aktiv inom Kumlas klosterverksamhet och gift sig med en kvinna han träffade där.

 De senaste åren har Tony Olsson suttit på Västervikanstalten, som är en klass 2-anstalt. Där har han genomgått två av Kriminalvårdens program som syftar till att minska kriminalitet och brottslighet.


ANDREAS AXELSSON, 48

 Har, enligt Kriminalvården, skött sig bra i fängelset från början. År 2000 ansågs han lida av en antisocial personlighetsstörning men denna ansåg Rättsmedicinalverket inte längre förelåg vid den senaste riskbedömningen.

 Liksom Olsson och Arklöv har Axelsson flera gånger försökt att få tidsbestämt straff. 2018 fick han nej i Göta hovrätt trots att återfallsrisken bedömdes som låg och att Kriminalvården inte såg några direkta hinder.

 Både Örebo tingsrätt och Göta hovrätt ansåg den gången att frågan var för tidigt väckt.


JACKIE ARKLÖV, 46

 Liksom Tony Olsson säger sig Jackie Arklöv, 46, ha hittat Gud innanför murarna. Han har också varit aktiv inom klosterverksamhet.

 Han har flera gånger fått nej när han ansökt om tidsbestämt straff. Där har han talat om ett ”moment 22”: Bristen på permissioner stoppade honom från att få ett ändrat straff, men dessa permissioner kunde han bara få om han redan hade ett tidsbestämt straff, ansåg han.

Jackie Arklöv ansökte ånyo om tidsbestämt straff i oktober 2019. Örebro tingsrätt har ännu inte tagit ställning i frågan.

De senaste åren har han genomgått två program som arrangeras av Kriminalvården, med fokus på att motverka kriminalitet respektive aggressivitet och våld. ”Han erhöll efter båda goda vitsord från programledarna”, står i en utvärdering.

”Han beskriver att han tar avstånd från kriminalitet och rasistiska ideologier och menar att han kommer att leva resten av sitt liv med det lidande han orsakat andra.”

Robert Karlströms mamma förtvivlad

Astrid Gladh, 78, mamma till polisen Robert Karlström som mördades i Malexander, är bedrövad över domslutet.

– Jag är omtumlad av situationen och visste inte att beskedet skulle komma i dag. Det är uselt. Jag hade inte förväntat mig att han någonsin skulle få komma ut, säger hon och fortsätter:

– Jag får aldrig tillbaka Robert men Tony Byström, som han heter, kan få ett tidsbestämt straff och ett liv tillbaka. Det är chockerande. Han har förstört vår familjs liv, säger hon.

Hör Expressens kriminalkrönikör om beslutet: ”Han har misskött sig å det grövsta”.

Kumpanerna vill också släppas

– Min sons barn var fyra och fem år när de förlorade sin pappa. Tony Byström tog deras pappa ifrån dem.

Det var i januari 2000 som Tony Olsson dömdes till livstids fängelse för två fall av mord, försök till mord samt grovt rån. Detta efter att han och kumpanerna Jackie Arklöv och Andreas Axelsson, i maj 1999, rånat Enskilda bank i Kisa och tagit till flykten.

Under jakten sköts poliserna Olle Borén och Robert Karlström till döds av rånarligan.

Andreas Axelsson har också ansökt om tidsbestämt straff men fick i fjol nej. Jackie Arklöv ansökte i oktober 2019 om tidsbestämt. Den ansökan är ännu inte färdighanterad.


LÄS OCKSÅ: Så lever Tony Olsson och Jackie Arklöv i fängelset

Döde polisens mamma om Tony Olsson straff

Astrid Gladh, som är mamma till polisen Robert Karlström, berättar om känslorna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.