Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tony, 17, knivmördad – mitt på T-centralen

Familjer väljer att berätta: ”varken kriminell eller bråkig”
Tony Lysandrides, 17, blev mördad på T-centralen. Familjen vill inte att han ska vara anonym och försvinna som en i mängden.
Foto: Privat / Privat
Tony tillsammans med sin mamma Eleni. Modern har låtit sin egen mamma Birgitta föra sin talan i en intervju.
Foto: Privat / Privat
Tony, 17, åt middag hos sin mormor på tisdagskvällen – timmar senare blev han mördad.
Foto: Privat / Privat
Det var vid 21.30-tiden på tisdagen som 17-årige Tony Lysandrides från Vårberg i södra Stockholm blev knivhuggen på en perrong på T-centralen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Tony Lysandrides, 17, var hemma hos mormor och åt middag – sen gav han sig ut med en kompis.

På tunnelbaneperrongen blev han mördad med ett knivhugg i hjärtat.

Dådet var oprovocerat, enligt vännen som överlevde.

– Han var inte gängkriminell eller bråkig – han var en helt vanlig pojke som var älskad, säger mormor Birgitta Victorin.

Det var vid 21.30-tiden på tisdagen som 17-årige Tony Lysandrides från Vårberg i södra Stockholm blev knivhuggen på en perrong på T-centralen. Han fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. Det dödande hugget tog i hjärtat, enligt uppgifter till Expressen.

Nu väljer familjen att berätta om sin sorg. Föräldrarna har godkänt att Tonys mormor Birgitta Victorin för deras talan:

– Vi vill inte att han ska vara ett anonymt mordoffer i mängden. Han var en älskad, fin och levande pojke.

Mormodern träffade Tony för sista gången timmar innan han blev mördad.

Han var hemma hos henne på middag och åt ris med grekiska pannbiffar i tomatsås innan han gav sig ut för att umgås med en kompis.

Stort antal vittnen

På kvällen pratade hon med barnbarnet en sista gång i telefon.

– Han ringde mig och undrade om han kunde få 100 kronor på swish för att köpa något att äta. Det var vid 21-tiden, så en halvtimme innan han blev mördad. Eftersom de skulle ta tunnelbanan antar jag att han var på väg hem, säger Birgitta.

Mordet skedde framför övervakningskameror och ett stort antal vittnen. Fyra unga män sitter anhållna på den högre misstankegraden, men polisen har hittills varit förtegen.

Vännen som Tony träffade på kvällen – en 15-årig grannpojke från Vårberg – var med vid händelsen och skadades lindrigt.

Expressen har varit i kontakt med pojkens mamma som återberättat vad sonen sagt:

– Min son har sagt att det var några tonårskillar som de inte kände som stod och stirrade på honom och Tony och försökte psyka dem. Som att de verkligen sökte bråk. När Tony och min son ifrågasatte dem så eskalerade det. Då kom knivarna fram.

– Han har sagt att allt gick väldigt fort. Killarna högg och sprang sedan därifrån. Tony sprang efter och i rulltrappan föll han ihop. Min son fick hålla upp honom och Tony sa ”jag svimmar”. Vid spärrarna sa Tony ”jag tror att jag kommer dö”, sedan försvann han i min sons armar.

”Gillade musik och gaming”

Tony växte upp i Vendelsö i Haninge kommun, söder om Stockholm. Sedan ett år tillbaka bodde han i Vårberg. Mormor Birgitta beskriver honom som en väldigt social och lugn tonåring.

– Han gillade musik och gaming. Han brukade sitta framför skärmen med headset på sig och spela med sina kompisar, säger Birgitta.

De två hade en väldigt nära relation och tillbringade mycket tid tillsammans. Hon säger att hon aldrig var orolig för att något skulle hända honom om han var ute med vänner.

– Han var inte den typen. Han var inte gängkriminell eller bråkig – han var en helt vanlig pojke, säger hon.

Birgitta fick veta att Tony hade blivit mördad vid 01.30-tiden i natt.

– Alla visste att Tony var borta via sociala medier långt innan vi fick veta, säger Birgitta.

Hon är kritisk till hur polisen har hanterat kontakten med Tonys familj i samband med mordet.

– Hans mamma fick ett samtal från läkaren sent i går kväll om att Tony var död. Då visste hon inte ens att han var på sjukhus. Polisen har inte hört av sig överhuvudtaget. Det vi vet har vi fått via media.

– Jag har ringt och legat på hela dagen för att vi ska få se Tony. De säger att det måste ske i sällskap med polisman och att de inte har tid. De påstår att de jobbar så hårt att de inte har tid att prata med oss anhöriga. Jag tycker det är vansinne.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Brott i Sverige 

Se senaste avsnittet av Bara Nyheter här:

Sex stora nyheter sammanställda i ett nyhetsprogram.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.