Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Peters sista stund: Visste inte att han skulle mördas

Tonårspojken har erkänt att han högg ihjäl sin vän Peter Plax, 16, med en yxa.Foto: Polisen

Tonårspojken har erkänt att han högg ihjäl sin vän Peter Plax, 16, med en yxa.

I förhör berättar tonåringen att han lurade sin vän att lägga sig på marken och blunda – då högg han honom med yxan.

Direkt efter mordet ringde han 112 och sa vad han gjort:

– Jag vet inte riktigt ... jag skulle döda honom.

Tonåringen står åtalad misstänkt för att ha mördat Peter Plax, 16, och för att ha planerat att mörda en annan tonårspojke.

Det var tonåringen själv som larmade SOS efter att Peter Plax höggs ner. I polisens förundersökning framgår vad han sa till larmoperatören:

– Jag har mördat en person.

– Jag har huggit honom med en yxa.

Tonåringen fick frågan om det var en vuxen person han hade mördat. Han svarade:

– Det är en sextonåring.

– Jag har andra vapen här, men alltså det, jag kommer inte använda dem mot några poliser. Det är inte något sådant.

”Jag mördade honom”

Larmoperatören frågade vad för vapen tonåringen hade med sig. Då räknade han upp dem i telefonen:

– Jag har med mig någon slags sågaktig sak. Sen har jag med mig en kniv, och så har jag med mig en hammare. Och så tog jag med en sax.

I larmsamtalet sa tonåringen också att det ”lät” som att Peter Plax höll på att dö.

En tid in i samtalet frågade larmoperatören ”varför det blivit såhär”. Tonåringen svarade:

– Jag, jag mördade honom, ja ...

– Jag vet inte riktigt ... jag skulle döda honom.

På frågan om varför han gjorde det svarar han:

– Jag vet inte riktigt ...

Den misstänkte mördarens psykiska hälsa har varit central sen mordutredningen inleddes i somras. Han genomgick snabbt en mindre sinnesutredning, en så kallad paragraf 7-undersökning, med slutsatsen att en allvarlig störning kan misstänkas.Foto: Polisen

Åt pizza tillsammans innan dödandet

Mordet på Peter Plax utfördes vid en ödslig badplats i Sollentuna fredagskvällen den 2 augusti. Dessförinnan hade han setts cykla omkring med en jämnårig kamrat – den misstänkte pojken.

I förhör berättar tonåringen om timmarna innan mordet på Peter Plax. Han berättar att de tidigare under dagen hade bestämt att de skulle ses och att de träffades utanför Peters hem. Sen cyklade de till en pizzeria och åt. Lite senare träffades de igen för att bada.

Den misstänkte föreslog en badplats ”där det är lite folk”. Efter badet cyklade tonåringarna till en höjd i närheten av badplatsen. De pratade med varandra, enligt den misstänkte varade samtalet i runt en kvart.

Där dödades Peter Plax.

Tonåringen berättar i förhör att han lurade Peter Plax att lägga sig på mage på marken och blunda. Han sa att han skulle göra ett ”psykologiexperiment” på honom, och peta honom på ryggen vid vissa tider. I stället tog han fram yxan och högg sin vän i huvudet och ryggen.

Vidare säger han att det ”inte kändes bra” att döda Peter Plax.

Peter Plax med sin mamma Olga Teouch.Foto: Privat

Allvarligt psykiskt störd

Den misstänkte tonåringen säger att det inte finns någon ”bra förklaring” till mordet, och att han inte var ovän med Peter.

Den misstänkte mördarens psykiska hälsa har varit central sen mordutredningen inleddes i somras. Han genomgick snabbt en mindre sinnesutredning, en så kallad paragraf 7-undersökning, med slutsatsen att en allvarlig störning kan misstänkas.

Efter det genomfördes en mer omfattande psykundersökning. Slutsatsen var att den misstänkte pojken är allvarligt psykiskt störd.

Sökte på Utøya-film

I polisutredningen framgår att tonåringen, dagarna inför mordet, sökte på våldsamma videoklipp på internet. Det handlar bland annat om film- och tv-scener på skjutningar. Tonåringen sökte också på olika vapentyper, på dokumentärer om fängelse och på en film om terrorattacken på Utøya i Norge 2011.

I förhör säger den misstänkte att han ”kom på att han ville döda någon” i juni. Tonåringen menar att tanken väcktes efter att en kompis visat ”klipp där människor avrättas, skjutningar och olyckor”.

Han berättar vidare att han egentligen tänkte döda en annan kompis, men att han inte svarade i telefon. Då valde tonåringen Peter Plax i stället.

Fina bilderna från Peter Plax begravning

Kim Malmgren var på plats vid ceremonin – se hans rapport här.