Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tonåringarna gör gängens grovjobb: Vapen och mord

JANUARI 2018. Så här rapporterade Expressen TV om att en man sköts till döds i Rinkeby i januari 2018. Enligt uppgifter till Expressen ska han ha blivit skjuten i huvudet vid en pizzeria.
I december förra året dömdes en 16- och en 17-åring till ungdomsvård för ett narkotikauppdrag de utförde åt just Dödspatrullen. De två unga männen instruerades att åka från Stockholm till Göteborg för att lämna över två kilo amfetamin till en tredje person. De styrdes via meddelanden i den krypterade chatt-appen Wickr – så fick de veta vem de skulle träffa och vart de skulle åka. I Göteborg tog en av tonåringarna emot 60 000 kronor, enligt polisens utredning. Foto: Polisen

■■■ 16-åringen lägger sig för att sova med en AK47 i sängen – han kollar att den inte är laddad så att han inte råkar skjuta sig i sömnen.

■■■ En skolkande elev dödar en ung man med skott i hals och huvud på en pizzeria.

■■■ Tonåringar får tusentals kronor och ställer inga frågor – sen transporterar de automatkarbiner och ammunition åt tungt kriminella.

■■■ Straffen: Ungdomsvård.

■■■ Belöningen: De klättrar i hierarkin.

■■■ – Yngre vill gärna ta på sig mord och andra grövre grejer, säger Mats Lindström vid polisen.

Den 1 januari 2018 införde regeringen en straffskärpning för vapenbrott. En person som grips med ett skarpladdat vapen eller en handgranat ska ”i princip alltid” häktas direkt i väntan på rättegång. Vid dom ska straffet bestämmas till minst två års fängelse.

Justitieminister Morgan Johansson, S, kallade det för en ”kraftfull åtgärd” som ”ökar säkerheten på våra gator”.

Men det är också en åtgärd som går att runda.

– Skjutningar och grovt våld har ökat i yngre kretsar. Vad man lägger på yngre för att de får lägre straff, säger Mats Lindström vid Stockholmspolisen.

Utföraren

Den 8 januari 2018. Pappan var ute och åt middag med några vänner i Kista när han fick ett sms från sin exfru: Det hade varit en skjutning i Rinkeby centrum, hon hade försökt ringa barnen men ingen svarade.

Efter flera försök lyckades pappan få tag på sin 16-årige son. Han sa att han var hemma och att han var trött. Pappan ville inte berätta vad som hänt i centrum – han var rädd att sonen skulle gå dit.

Pappan, som är med i en föräldraförening i Rinkeby, fick snart veta vem den skjutne var: En 24-årig man som heter Hamza, kallad ”Småland”. Han var det senaste dödsoffret i gängkriget i Rinkeby. Från sommaren 2015 till pizzeriaskjutningen 2018 kopplas sju mord till konflikten.

I 16-åringens hem pratades det om morden. Till pappan sa tonåringen att de ”hemska sakerna” som händer i Rinkeby är mellan äldre personer, så han ”vet inte så mycket om det”.

I själva verket var sonen en av mördarna.

Mordet på pizzerian utfördes den 8 januari 2018. Knappt ett halvår tidigare hade 16-åringen börjat på en introduktionsutbildning på ett gymnasium i södra Stockholm.En skolanställd berättar att 16-åringen var där som vanligt i två veckor – därefter slutade han i princip komma. Han vara i skolan på lunchen, för att äta. Foto: Polisen
Mördaren till vänster, med en pistol i byxlinningen. Foto: Polisen.

Pappans oro för sonen innan dödandet

Mordet på pizzerian utfördes den 8 januari 2018. Knappt ett halvår tidigare hade 16-åringen börjat på en introduktionsutbildning på ett gymnasium i södra Stockholm. 

16-åringens klassföreståndare noterade att han hade ”en del frånvaro.” Hans pappa hade oroat sig för att sonen kanske var på ”glid” i livet.

En annan skolanställd berättar att 16-åringen var där som vanligt i två veckor – sen slutade han i princip komma. Han var bara i skolan på lunchen, för att äta.

16-åringens dagar var mer eller mindre innehållslösa. I förhör berättar han själv att han ”softar och sånt” med vänner i Rinkeby. Samtidigt sålde han knark i området för det kriminella nätverket Dödspatrullens räkning, enligt polisen.

Om morddagen säger han:

– Det var typ så här att jag gick till skolan. Senare när jag kom tillbaka från skolan gick jag hem. För att jag gillar spela efter skolan. Tv-spel. När jag kom hem spelade jag och sen somnade jag.

När 16-åringen vaknade gick han ut till centrum och ”chillade med grabbarna”. Plötsligt märkte de att det var ”en massa folk” i centrum, påstår han.

– Vi hörde inget skott eller så men människor började skrika. Vi gick ut och sen såg vi att han var död. Eller jag vet inte om han var död men han hade skott i huvudet så.

Den 16-årige pojken gick in på pizzerian i Rinkeby – sen mördade han Hamza, 24. Foto: Polisen

Fick tre års ungdomsvård för brutala mordet

Det trodde varken polisen eller tingsrätten på. 16-åringen dömdes för mordet.

I polisutredningen och domen slås fast att mordet utfördes som en del av gängkriget i Rinkeby, mellan grupperingarna Shottaz och Dödspatrullen. Hamza kopplades till Shottaz, 16-åringen till det rivaliserande gänget.

I ett PM från polisen Mats Lindström, med lång erfarenhet av att utreda grova brott i Västerort, står att Dödspatrullen har ett ledarskikt på fyra personer. Under dem finns ”ett antal personer som är lojala mot dem” och som ”hjälper dem” med bland annat narkotika- och vapenhantering.

”Det är (...) vanligt att man låter yngre begå våldsbrott bland annat mord för att tas upp i en organisation. Man utnyttjar att personer under 18 år 'bara' får 4 år om de döms för ett mord.”

Och så blev det, mer eller mindre. 16-åringen, som då hunnit fylla 17, dömdes till tre års sluten ungdomsvård i Solna tingsrätt. Om han vore vuxen hade straffet varit 18 års fängelse.

I polisens PM står det vidare:

”Det är utbrett i förorterna att yngre gör karriär i kriminella nätverk genom att begå brott åt de äldre i närverken. Ofta överlåter man narkotikaförsäljning och förvaring av narkotika och vapen till ungdomar under 18.”

I december förra året dömdes en 16- och en 17-åring till ungdomsvård för ett narkotikauppdrag de utfört åt just Dödspatrullen.

De två unga männen instruerades att åka från Stockholm till Göteborg för att lämna över två kilo amfetamin till en tredje person. De styrdes via meddelanden i den krypterade chatt-appen Wickr – så fick de veta vem de skulle träffa och vart de skulle åka. I Göteborg tog en av tonåringarna emot 60 000 kronor, enligt polisens utredning.

Tonåringarna fick sina order från kontot ”quattro44” – samma konto var inblandat inför mordet på pizzerian i Rinkeby.

Domarna i amfetaminhärvan

Tillsammans med tonåringarna dömdes sju män. Alla som dömdes i härvan är:

■ En 22-åring fick fängelse i sju år och tio månader för synnerligen grovt narkotikabrott.

■ En 21-åring fick fängelse i fyra år och sex månader för synnerligen grovt narkotikabrott.

■ En 23-åring fick fyra år och tio månader för grovt narkotikabrott.

■ En annan 23-åring fick tre år och fyra månader för grovt narkotikabrott.

■ En tredje 23-åring fick två års fängelse för grovt narkotikabrott.

■ En 43-åring fick fängelse i fyra år och sex månader för grovt narkotikabrott.

■ En 29-åring fick fyra månaders fängelse för narkotikabrott.

■ 16-åringen fick ungdomsvård för två fall av grovt narkotikabrott, narkotikabrott och ringa narkotikabrott.

■ 17-åringen fickungdomsvård för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

I december förra året dömdes en 16- och en 17-åring till ungdomsvård för ett narkotikauppdrag de utförde åt just Dödspatrullen. Foto: Polisen
De två unga männen instruerades att åka från Stockholm till Göteborg för att lämna över två kilo amfetamin till en tredje person. De styrdes via meddelanden i den krypterade chatt-appen Wickr – så fick de veta vem de skulle träffa och vart de skulle åka. I Göteborg tog en av tonåringarna emot 60 000 kronor, enligt polisens utredning. Foto: Polisen / Polisen

Mördaren i Rinkeby och amfetamintransportörerna är långt ifrån de enda som utnyttjats som springpojkar och kurirer av de kriminella nätverken.

Samtidigt påpekar Mats Lindström vid Stockholmspolisen:

– Det är omvänt också. Yngre vill gärna ta på sig mord och andra grövre grejer för att stiga i hierarkin fortare. Det finns en vilja från yngre. Det är inte så att de känner sig tvingade, snarare att de vill upp, att de vill ha den typen av jobb. Det är en drivkraft. Det bästa sättet att göra karriär är att begå ett mord eller en skjutning åt sitt nätverk.

Skulle flytta stöldgods – var fem automatkarbiner

15 januari 2017. En 17-åring och hans två 19-åriga vänner lastar in sportväskorna i bagageutrymmet på taxin. De är i Vårby gård, en av Stockholms södra förorter.

De vet inte att polisen spanar på dem när taxin rullar därifrån.

Efter drygt 45 minuter stoppas bilen. En av 19-åringarna öppnar dörren och springer därifrån. Taxichauffören, den andra 19-åringen och 17-åringen håller upp händerna.

Poliserna vet vad de ska leta efter: Sportväskorna i bakluckan.

I dem: Fem automatvapen, fem laddade magasin och fyra petflaskor med ammunition. Sammanlagt rör det sig om 379 skarpa patroner.

I förhör lämnar tonåringarna olika versioner av vad de gjort i Vårby gård. En av 19-åringarna säger att han var där för att se en fotbollsmatch på ett kafé. Med sig hade han en tom väska som försvann när han var och köpte snacks, säger han.

Han vägrar svara på frågor som rör andra än honom själv – alltså berättar han inte om han åkte till Vårby gård med andra, vilka han såg matchen med eller vilka han åkte därifrån med.

Efter drygt 45 minuter stoppas bilen. En av 19-åringarna öppnar dörren och springer därifrån. Taxichauffören, den andra 19-åringen och 17-åringen håller upp händerna. Foto: Polisen
Poliserna vet vad de ska leta efter: Sportväskorna i bakluckan. I dem: Fem automatvapen, fem laddade magasin och fyra petflaskor med ammunition. Foto: Polisen / Polisen
Sammanlagt rör det sig om 379 skarpa patroner. Foto: Polisen / Polisen

Fick 5 000 kronor för uppdraget

17-åringen säger att han åkte till Vårby gård för att köpa ”gräs”. Väskan han la in i taxin var inte hans – han tog den för att hjälpa en kompis, säger han. Även han vägrar svara på frågor som inte handlar om honom själv.

Men den tredje personen vill ”lägga alla korten på bordet”. Han berättar att han innan gripandet träffade en ”kompis” som frågade om han ville ”göra snabba pengar”. Han skulle flytta stöldgods i form av Ipads och Iphones – för det fick han 5 000 kronor i förskott.

Uppdraget var att ta sig till kaféet i Vårby gård med en väska. Väl där kom en okänd man och tog väskan. Efter 20 minuter kom en annan man tillbaka med den. 19-åringen säger att han varken frågade om innehållet eller tittade själv. Han vägrar också berätta vem som erbjöd honom uppdraget och vilka som var med och hanterade väskan.

Hans svar i förhör:

– Det kommer jag inte säga.

– Jag vill inte berätta.

– Jag vill inte blanda in han i det här.

De unga männen kopplas till det kriminella nätverket Lejonen, som låg i krig med rivaliserande Wolfpack. Men när de frågas om det i förhör vägrar de svara. På frågan om huruvida han tillhör Lejonen svarar 17-åringen:

– Alltså, är det djur eller?

16-åringen i mitten, med en av de 19-åriga vännerna på var sida. De unga männen kopplas till det kriminella nätverket Lejonen, som låg i krig med rivaliserande Wolfpack. Men när de frågas om det i förhör vägrar de svara. Foto: Polisen

Domen: De vill skydda sina uppdragsgivare

Solna tingsrätt trodde inte alls på tonåringarna.

”Blotta tyngden av väskan innehållande fem automatkarbiner måste ha inneburit att NN (...) insett att den inte innehöll Ipads och Iphones”, står bland annat i domen.

Tingsrätten menade att de tre unga männen lejts för att transportera vapnen och ammunitionen.

”(Tonåringarna) måste ha fått i uppdrag av någon eller några inom en sådan konstellation att utföra transporten. Deras tystnad inför rätten förklaras av att de velat skydda sig själva och sina uppdragsgivare.”

Båda 19-åringar dömdes till två års fängelse. 17-åringen fick åtta månaders sluten ungdomsvård.

I hovrätten sänktes straffen. 19-åringarna fick ungdomsrabatt och dömdes till fängelse i ett år och åtta månader. 17-åringen fick sex månaders sluten ungdomsvård.

44 personer har skjutits till döds 2018.

Tonåring togs med två AK47 på pendeltåg

I ett annat fall, där en 16-årig kille greps med två automatvapen på ett pendeltåg, blev straffet lägre. Han fick ungdomsvård och samhällstjänst i 75 timmar för grovt vapenbrott.

”Ynglingen uppträder hela tiden väldigt nervöst och när vi legitimerar oss och ber att få kontrollera hans väska börjar han svettas ymnigt. Vid kontroll av väskan ser vi två stycken automatkarbiner modell Kalasjnikov samt magasin (...) tillsammans med två handdukar”, står i polisens rapport från gripandet den 5 december 2014.

I förhör berättar 16-åringen att han hade träffat en man i Tumba som erbjöd honom 10 000 kronor för att ”transportera någonting”.

16-åringen säger att han inte visste vad som skulle transporteras. I övrigt vill han inte berätta om hur hanteringen gick till. Han säger sig aldrig ha tittat i väskan – men han ”misstänkte att det han transporterade var någonting olagligt eftersom ingen skulle erbjuda honom så mycket pengar för transporten annars”.

Pojken fick vapnen av vuxna män som hade smugglat in dem från forna Jugoslavien.

En 16-åring dömdes till ungdomsvård efter att ha gripits med två AK47 på ett pendeltåg. Foto: Polisen / Polisen
I förhör berättar 16-åringen att han hade träffat en man i Tumba som erbjöd honom 10 000 kronor för att ”transportera någonting”. Foto: Polisen / Polisen
16-åringen säger att han inte visste vad som skulle transporteras. I övrigt vill han inte berätta om hur hanteringen gick till. Han säger sig aldrig ha tittat i väskan – men ha ”misstänkte att det han transporterade var någonting olagligt eftersom ingen skulle erbjuda honom så mycket pengar för transporten annars”. Foto: Polisen

Fyndet i pojkrummet: Automatvapen

I april i år dömde Södertörns tingsrätt en 16-åring till ungdomsvård efter han avslöjats med en AK47 i sängen på pojkrummet.

16-åringens pappa hade ringt polisen för att han var orolig över sonens narkotikamissbruk. När polispatrullen sökte igenom sovrummet hittades – utöver narkotika – alltså ett automatvapen.

16-åringen greps. När han fick frågan om sin inställning till misstankarna svarade han först:

– När får jag komma härifrån?

Sen:

– Fuck you!

Sen konsekvent:

– Inga kommentarer.

I ett nytt fall i Södertörns tingsrätt dömdes en 16-åring till ungdomsvård efter ha avslöjats med en AK47 i sängen på pojkrummet. Foto: Polisen / Polisen
16-åringens pappa hade ringt polisen för att han var orolig över sonens narkotikamissbruk. När polispatrullen sökte igenom sovrummet hittades – utöver narkotika – alltså ett automatvapen. Foto: Polisen / Polisen
16-åringen greps. När han fick frågan om sin inställning till misstankarna svarade han: ”Fuck you!” Foto: Polisen / Polisen

”Jag kan inte säga massa shit som jag inte ska säga”

I senare förhör sa 16-åringen att han ”höll” automatvapnet åt någon annan.

– Den är inte min, jag håller den åt en människa fast jag inte vill.

– En människa frågade om jag kan ha den ett par dagar, jag sa helst inte, men personen sa snälla. Jag har svårt att säga nej, jag vill helst ha vänner och sånt.

16-åringen vill inte säga vem som gav honom vapnet, som han förvarade i sin säng.

– Jag kollade så det inte var några skott i så jag inte kan bli skjuten när jag låg och sov.

– Jag vill inte berätta, jag kan inte berätta allt. Jag kan inte säga massa shit som jag inte ska säga.

– Jag tänker inte berätta, för jag kan få problem.

16-åringen, som även hade en äkta polisväst i sitt rum, säger att han ”höll” vapnet åt någon annan. Här poserar han med västen på. Foto: Polisen

15-åring valdes för att han var ostraffad

I somras dömde Södertörns tingsrätt även en 15-åring till ungdomsvård efter att polis hittade en pistol i hans jackficka.

I förhör säger 15-åringen att han ”kickade lite boll och snackade” med ett 20-tal bekanta ungdomar vid en fotbollsplan i Bagarmossen i södra Stockholm. Efter en stund tog en ”kille som han känner” honom åt sidan och frågade om han kunde ”hålla” hans pistol, säger 15-åringen i förhör.

15-åringen är tidigare ostraffad och säger att han valdes ut för att han ”aldrig haft problem med polisen”.

När han frågade vad det var för pistol fick han som svar att han inte skulle lägga sig i. Efter en stunds tjatande gjorde 15-åringen som den andra personen sa, säger han.

I förhör vägrar 15-åringen säga vem han fick pistolen av:

– Kan jag inte säga. 

På frågan varför han tog emot vapnet:

– För att jag skulle få ... jag vet inte jag tog det för att hjälpa till. 

Pistolen var en ombyggd signalpistol, nu lika farlig som en vanlig pistol. Vapnets tillverkningsnummer hade slipats bort.

I somras dömde Södertörns tingsrätt även en 15-åring till ungdomsvård efter att polis hittade en pistol i hans jackficka. Foto: Polisen / Polisen
Pistolen var en ombyggd signalpistol, nu lika farlig som en vanlig pistol. Vapnets tillverkningsnummer hade slipats bort.
I 15-åringens telefon fanns filmklipp där en ung person hanterade vapen. 15-åringen säger att sådana klipp cirkulerar bland vännerna. Foto: Polisen

Regeringen presenterade 34 punkter mot gängvåld

För en vecka sen avbröts riksdagens samtal om gängvåld. Alla partier – utom Sverigedemokraterna – var inbjudna för att diskutera reformer för att stoppa den dödliga gängkriminaliteten.

Bara i augusti mördades två kvinnor, Karolin Hakim, 31, och Ndella Jack, 18, av skott som misstänks ha varit menade för deras kriminellt belastade män.

Men samtalen nådde alltså ingenvart. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna drog sig ur – de ansåg att regeringen var fast i ”urvattnade kompromisser”.

Efter det presenterade regeringen en 34 punkter lång åtgärdslista. Bland förslagen finns obligatorisk häktning för vissa brottsmisstankar, slopad straffreduktion för unga vuxna, större möjligheter att göra husrannsakan, skärpta straff för en mängd brott kopplade till gängkriminalitet och straffansvar för falska uppgifter i polisförhör.

Stockholmspolisens Mats Lindström igen:

– Det finns en acceptans för kriminella i samhället, som inte funnits förr. Gamla rånare som sitter i morgonsoffor och berättar, allt är förlåtet. Det är likadant med rapartister. Att man har en miljon streams på Spotify, man har fortfarande rånat folk och hotat dem med pistol för något år sen.

– Om det finns X tusen killar som väljer att bli kriminella, så finns precis lika många tjejer i samma ålder som inte blir det. De lever under samma förhållanden men de väljer att plugga och söka jobb. Killarna hade samma chans som syrran i rummet bredvid, men man valde att bli kriminell i stället, det måste man inte.

Regeringens 34 förslag

1. Polisen får möjlighet att läsa krypterad kommunikation 

2. Enklare att använda hemliga tvångsmedel i fråga om grov organiserad brottslighet 

3. Ge polisen bättre möjligheter till husrannsakan kopplat till skjutningar och gängmiljöer 

4. Obligatorisk häktning för flera brott 

5. Utvidga och permanenta arbetet med snabbare lagföring 

6. Ordningsvakter kan avlasta polisen 

7. Automatisk kamerabevakning av fordon i gränsområden 

8. Förstärk det myndighetsgemensamma arbetet mot grov organiserad brottslighet 

9. Ökade möjligheter att förverka brottslingars tillgångar 

10. Förbättrade åtgärder när barn misstänks för brott

11. Avskaffa straffreduktionen för unga vuxna vid grov brottslighet 

12. Utred vistelseförbud inom ramen för påföljdssystemet 

13. Ytterligare medel till LVU-placeringar 

14. Fler SIS-platser med förbättrad kvalitet 

15. Skärp straffen för den som rekryterar unga till kriminalitet 

16. Skärp straffen för brott kopplade till kriminella uppgörelser 

17. Skärpta straff för vapen- och sprängmedelsbrott 

18. Skärp straffen för den som överlåter narkotika till andra 

19. Koppla villkorlig frigivning till deltagande i återfallsförebyggande åtgärder 

20. Inför påföljden ungdomsövervakning 

21. Straffansvar för falska uppgifter i polisförhör utreds 

22. Utred system med kronvittnen 

23. Höj minimistraffen för övergrepp i rättssak kraftigt 

24. Utred höjning av straff för mened samt skyddande av brottsling 

25. Se över skyddet av och stödet till vittnen och deras anhöriga, och utred anonyma vittnen 

26. Förstärk vittnesskyddsprogrammet 

27. Trygghetsberedning 

28. Satsa långsiktigt på skolor och socialtjänst i socialt utsatta områden 

29. Socialtjänsten måste kunna gripa in tidigare och i fler situationer (så kallat ”mellantvång”)

30. Socialtjänst på kvällar och helger i socialt utsatta områden, samt sociala insatsgrupper 

31. Lagstifta om brottsförebyggande ansvar för kommuner 

32. Samordnade insatser för barn och unga i riskzon 

33. Inför ett nationellt avhopparprogram 

34. Effektivisera arbetet mot penningtvätt