Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tonåringar torterade pojke till döds – döms till fängelse

En tonårig pojke misshandlades brutalt till döds i Helsingfors, Finland i december förra året.

Pojken utsattes för tortyr under flera timmar och hittades , skriver Helsingin Sanomat. 

Gärningsmännen var tre jämnåriga klasskamrater som hade känt offret sedan förskolan – och enligt finska medier mobbat offret under flera år.

Det var en natt den 4 december i fjol som fyra tonåriga pojkar träffades på ett sjukhusområde i Forsby i Helsingfors, Finland. 

Alkohol förtärdes. Och en pojke i gänget misshandlades sedan under brutala former av de tre jämnåriga i över tre timmar med olika redskap, skriver Helsingin Sanomat. 

Pojken dog inte omedelbart av sina skador, utan dog ensam kvar på marken senare under natten – delvis utan kläder på sig, skriver tidningen. 

Pojkarna döms till mellan åtta till tio års fängelse 

I dag har domen fallit för de tre misstänkta pojkarna – alla födda 2004. 

Den äldsta pojken fick den längsta domen på tio år och en månad då han enligt domen brukat mest våld mot offret, rapporterar Helsingin Sanomat. 

Den yngsta dömdes till nio år och två månaders fängelse. 

Den näst yngsta pojken fick åtta år och två månader i fängelse.

Pojkarna blir också skyldiga att betala ett skadestånd på totalt 24 000 euro till offrets anhöriga, samt stå för rättegångskostnaderna, skriver Hufvudstadsbladet

”Smärta och vånda” 

Tingsrätten bedömer att de tre pojkarna förstod att offret skulle dö som en följd av misshandeln de utsatte honom för. Pojkarna har också undersökts rättspsykiatriskt och man har kunnat konstatera att de alla förstod konsekvenserna av sina handlingar. 

”Våldet har varat i flera timmar och våldshandlingarna mot offret måste ha orsakat honom smärta och vånda”, lyder domen enligt Helsingin Sanomat. 

Minderåriga kan inte dömas till livstids fängelse i Finland utan 12 år är maxstraffet. En minderårig som har dömts till fängelse kan ansöka om villkorlig frigivning efter att en tredjedel av straffet avtjänats. 

Nyhetsuppdatering med Johanna Emnéus Ekström

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.