Tonåring rymde – rånade och urinerade på pojkar

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet.
17-åringen hade rymt från ett HVB-hem när han träffade pojkarna.
Foto: Polisen
17-åringen fick pojkarna att följa med honom till ett skogsparti i i Huddinge kommun.
Foto: Polisen

Under knivhot fick de två pojkarna lägga sig ner i skogen. Där kissade 17-åringen på dem.

Han filmade även då han misshandlade dem och tvingade dem att säga att de var hans horor, enligt misstankarna. 

Vid tiden för rånet var han placerad på ett HVB-hem. 

De två pojkarna åkte pendeltåg till Trångsund i Huddinge kommun, och då de klev av kom en 17-åring fram och ville växla pengar. Han förmådde dem att följa med honom och de kom fram till ett skogsparti. 

”Då började jag fatta att han inte skulle låta oss gå, att han skulle antagligen råna oss”, berättade en av pojkarna för polisen. 

17-åringen: Är ni mina horor?

Hans farhågor besannades. 17-åringen drog kniv och hotade även att skjuta pojkarna om de försökte ta sig från platsen, enligt misstankarna. 

– Det har varit en rånsituation där alla inblandade var unga. Målsägandena var bara 13 respektive 14 år vid tillfället, säger åklagare Anna Lithell.

17-åringen tvingade pojkarna att lägga sig ner och sa att han skulle kissa på dem. En av pojkarna berättade för polisen att det var som att han fick ”småstrålar med varmt vatten på mig”.

– Det här var en ganska speciell händelse. Dels menar vi att han har urinerat på målsäganden, och under rånet ringde han upp en vän och visade det via FaceTime, säger Anna Lithell.

På en beslagtagen mobilfilm syns hur de två pojkarna får ta emot fem sparkar. 17-åringen spottar mot offren och frågar – medan han sparkar – ”Är ni mina horor?”, och pojkarna svarar ”Ja, vi är dina horor”. 

17-åringen tände även eld på vissa av pojkarnas kläder. Innan han försvann stal han med sig en tröja och en halskedja.

Hotade döda pojkarna

Pojkarna lyckades ta sig hem och en mamma larmade polisen. 

– Den här personen spårades genom signalement som målsägandena uppgav, och att han hade berättat omständigheter om sitt liv, säger Anna Lithell. 

För pojkarna berättade han att han satt på ett HVB-hem, viket visade sig stämma

17-åringen är tidigare dömd för bland annat misshandel, olaga hot och rånförsök. I handlingar från socialtjänsten går bland annat att läsa att ”NN är tidigare dömd till ungdomstjänst som inte kunnat startas upp utifrån fortsatt kriminellt beteende och missbruk…”.

Övergreppen genomfördes i början av februari, och 17-åringen har åtalats för rån och övergrepp i rättssak - eftersom han även hotade att döda pojkarna om de polisanmälde honom, enligt misstankarna. 

Rättegången ska hållas inom kort. 

– Det här är en väldigt ful gärning mot två unga personer, som har tagit väldigt illa vid sig, säger Anna Lithell. 

Expressen har sökt 17-åringens advokat. Enligt åtalet vidgår 17-åringen delar av händelseförloppet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.