Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tonåring krossade kvinnas skalle – vägrar ta sitt straff

Kvinnan hittades död norr om Gävle – så här rapporterade Expressen TV då.
Tonåringen.Foto: POLISEN

Med en yxa slog han sönder kvinnans huvud innan han lämnade henne att dö.

”Troligen i timmar” kämpade hon för sitt liv – mordet beskrevs av tingsrätten som ”exempellöst brutalt, grymt och hänsynslöst.”

Nu vill tonåringen slippa så mycket som möjligt av sitt straff.

Det var den 2 mars i år som kvinnan – som varit bekant med tonåringen – bjöd in honom som gäst i sitt hem. Under besöket säger han sig ha känt sig ”provocerad” av henne. Han svarade med att ta fram en yxa och skada henne svårt i huvud och överkropp. Sedan gick han därifrån.

Enligt Gävle tingsrätt kämpade kvinnan i minst 35 minuter men ”troligen i timmar” innan hon miste livet.

Tonåringen.Foto: POLISEN
Bild ur polisens förundersökning.Foto: POLISEN
Bild ur polisens förundersökning.Foto: POLISEN

I domen radades försvårande omständigheter upp. Om mördaren vore vuxen hade han straffats med livstids fängelse. Men efter den så kallade åldersrabatten landade tingsrätten vid åtta års fängelse.

 

LÄS OCKSÅ: Tonåringen krossade kvinnas skalle – lämnade henne att dö

 

Men tonåringen är inte nöjd. Genom sin advokat Stefan Wallin överklagar han domen. Helst vill han att mordet rubriceras ned till dråp – oavsett kräver han ett kortare straff.

”Mordet avviker från det normala”

”Oaktat gärningens rubricering är omständigheterna sådana att fängelsestraffets längd bör nedsättas”, står i överklagandet.

”Tingsrätten har i dess straffvärdesbedömning dragit slutsatsen att brottet når upp till lagens strängaste straff, dvs livstids fängelse för en vuxen person. Denna bedömning är enligt försvaret inte riktig och bör prövas.”

Kammaråklagare Joakim Johansson är av motsatt uppfattning. I hovrätten vill han att tonåringen får mindre rabatt på sitt straff.

”Sammanfattningsvis avviker mordet på (kvinnan) klart från det normala och står även ut som ett livstidsmord betraktat. Det finns skäl att inom ramen för straffmätning ta hänsyn till detta samt övriga omständigheter och döma NN till ett längre fängelsestraff.”

***

Mer Krim: Hustrun ville skiljas - Mohammed Saleh döms för mord

Döms till 17 års fängelse och utvisning.