Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tonåring frias för mord på Carl – straffas bara för dråp

Carl Fredrikson dog efter bråk i Uppsala, nu döms en tonåring för dråp och till sluten ungdomsvård i två år. Så här rapporterade vi det i januari.
Carl Fredrikson

Carl Fredrikson blev bara 16 år gammal – han dödades med ett knivhugg i hjärtat.

Nu döms en annan tonåring för dråp till sluten ungdomsvård i två år.

Bland bevisen fanns chattar från Snapchat.

Uppsala tingsrätt har nu kommit med domen efter rättegången där en 17-årig pojke mot sitt nekande anklagats för mord. Han frias från den anklagelsen och döms i stället för dråp.

16-åriga Carl Fredrikson dödades med ett knivhugg i hjärtat i början av januari. Några ungdomar hade stämt träff i Björklinge när 17-åringen drog kniv och stämningen blev hotfull. Carl kom också dit och blev då knivhuggen.

Carl skadades svårt och han fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

Tingsrätten: Inte nödvärn

17-åringen med kniven har ställts inför rätta anklagad för mord. Flera av de som var på platsen har vittnat mot honom och bland bevisningen har också funnits chattar från Snapchat.

Han har nekat till mord och hävdat att knivhugget delades ut i självförsvar när han blev påhoppad bakifrån.

Uppsala tingsrätt avfärdar att han skulle utdelat knivhugget i nödvärn men anser att han agerade i ”hastigt mod” under det snabba händelseförloppet.

I domen konstaterar tingsrätten ”att sticka kniven i bröstet på en annan person är vidare ett angreppssätt som allmänt sett är förenat med livsfara” och konstaterar att han borde förstå det även om han är ung:

”Det får hållas för visst att han förstod att ett knivhugg i bröstet mot annan kan leda till att personen dör.”

En vuxen person hade fått åtta års fängelse

Uppsala tingsrätt dömer därför tonåringen för dråp och straffet blir två års ungdomsvård. Han var tidigare ostraffad.

Om han varit vuxen hade straffet blivit åtta års fängelse, enligt Uppsala tingsrätt. Det är inte aktuellt eftersom är under 18 år och ungdomsrabatten gör att längden på den slutna vården stannar vid två år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.