Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tonårig skolmördare har rymt från rättspsyk

Den i dag 19-årige mannen dömdes 2018 till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning – efter att ha huggit ihjäl en jämnårig elev på Enskede gårds gymnasium i december året innan.
17-åringen filmas av övervakningskameror på skolan dagen för dådet.
Foto: Polisen
17-åringen filmas av övervakningskameror på skolan dagen för dådet.
Foto: Polisen

Den 19-årige mannen dömdes 2018 till sluten rättpsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning efter ett uppmärksammat knivmord på Enskede gårds gymnasium. 

Nu är han internationellt efterlyst efter att i helgen ha rymt från vårdinrättningen Helix i Huddinge, enligt uppgift till Expressen.

– Jag kan bekräfta att det har inträffat, säger Magnus Kristiansson, sektionschef för rättspsykiatri syd i Stockholm.

Stockholms rättspsykiatri syd inryms i Helix-byggnaden i Huddinge. Här sitter personer som dömts till rättspsykiatrisk värd inskrivna i tre olika säkerhetsklasser. 

Enligt uppgift till Expressen var den 19-åring som nu rymt inskriven i mellanklassen. 

– Han rymde i helgen. Han sprang ifrån personalen under en promenad med ledsagare, säger en person med insyn. 

Polisen söker efter mördaren: ”Full pådrag”

En internationell efterlysning är utfärdad och polisen söker nu febrilt efter den dömde mördaren. 

– Det är fullt pådrag, säger en uppgiftslämnare till Expressen. 

Magnus Kristiansson är sektionschef för rättpsykiatri syd i Stockholm. Han bekräftar att Helix under helgen haft en rymning. 

– Jag kan bekräfta att det har inträffat. Men jag har i övrigt inga kommentarer eftersom det här rör ett enskilt patientärende, säger han. 

Den i dag 19-årige mannen dömdes 2018 till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning – efter att ha huggit ihjäl en jämnårig elev på Enskede gårds gymnasium i december året innan. 

Mördaren till döende offret: ”Sov så gott”

Mordet fick stor uppmärksamhet då det skedde inom skolans väggar och flera personer blev vittnen till hur 19-åringen högg ihjäl mannen med en kökskniv i skolans bibliotek.  

En ur personalen som ingrep berättade att 19-åringen ”log och det såg ut som han upplevde något som fick honom att må bra”. Personalen berättade under rättegången att han på något sätt lyckades få tag på 19-åringens kniv, och denne ska då ha sagt ”sov så gott” till den döende eleven.  

19-åringen själv sa att han inte kom ihåg händelsen, men han bestred inte att det var han som tagit livet av eleven och hävdade nödvärn. 

Rättspsykiatern som undersökte 19-åringen ansåg att denne hade full insikt i sitt handlande och kunde anpassa det därefter. Enligt psykiatern var problemet ett annat. Han beskrev under rättegången ”en närmast obefintlig empati och oförståelse för social interaktion” hos 19-åringen. 

Lider av en allvarlig psykisk störning

Motivet till dådet var oklart men 19-åringen hade tiden innan varit med i flera våldsamma incidenter på skolan och var avstängd efter en tidigare våldshandling när han återvände till skolan och utförde mordet. 

Rättspsykiaterns slutsats blev att 19-åringen under dådet och även efter dådet led av en allvarlig psykisk störning – och hovrätten fastställde tingsrättens påföljd om rättspsykiatrisk vård. 

Ur arkivet: 17-åring dödad på skola i Enskede

Så här lät det i december 2017 när Expressens reporter rapporterade från mordplatsen efter dådet. Den 19-årige mannen dömdes 2018 till sluten rättpsykiatrisk vård.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.