Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tommy Zethraeus släppt ur häktet – misstankarna kvar

Trailer för dokumentärserien om Tommy Zethraeus. Hela serien kan du se på Expressen Premium.

Den före detta livstidsfången och massmördaren Tommy Zethraeus har släppts ur häkte.

Han är misstänkt i en stor narkotikahärva där kokain och hasch misstänks ha smugglats i privatplan i Europa.

I en stor internationell polisoperation som leds från Sverige har en misstänkt narkotikaliga som ska ha smugglat bland annat kokain i privatplan avslöjats.

På Irland har tre män gripits när de stoppats efter en privatflygning från Belgien till Irland via Storbritannien där de misstänks ha lämnat av ett större kokainparti i slutet av februari.

I början misstänks ligan ha smugglat in 200 kilo hasch i Norge efter en flygning från Danmark.

Kokain i privatplan

I båda fallen ska ligan ha använt ett eget privatplan och smugglingen ska ha styrts från Sverige.

En av männen som gripits på Irland är pilot och har tidigare dömts till ett långt fängelsestraff för att ha smugglat in 18 kilo kokain under en privatflygning från Nederländerna till Landskrona.

Polisens spaningsbilder från kokainflygningen till Landskrona.
Foto: Polisen

Tommy Zethraeus, som nu heter Eriksson i efternamn, är misstänkt för medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott i narkotikahärvan.

Han dömdes för bland annat fyra mord efter Stureplansmassakern 1994 och frigavs från sitt livstidsstraff i slutet av 2020.

Han häktades av Stockholms tingsrätt för två veckor sedan men har nu släppts eftersom åklagaren anser att det inte är ”proportionerligt” att han är frihetsberövad i väntan på att männen som gripits i Irland överlämnas till Sverige.

Zethraeus är dock fortfarande misstänkt för samma brott och riskerar att senare att ställas inför rätta med de andra männen.

Han nekar till brott.

– Självklart ser vi positivt på att häktningen är hävd. Min klient vidhåller sin oskuld i sten och ser frisläppandet som ett steg i rätt riktning, säger hans försvarare, advokat Simon Kjellstrand.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.