Tommie, 19, mördades på fest – 23-åring åtalas

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Tommie Lindh, 19, mördades bara veckor innan han skulle ta studenten.
Foto: Privat
Nu åtalas en man vid Ångermanlands tingsrätt.
Foto: Mats Andersson / TT / 2019 Mats Andersson

Med bara veckor kvar till studenten knivmördades gymnasieeleven Tommie Lindh, 19, i en studentlägenhet.

Sen blev en kvinna våldtagen – på samma fest.

Nu åtalas en 23-årig man för bland annat mord och grov våldtäkt.

I juni skulle Tommie Lindh ha tagit studenten.

Men så blev det inte. Natten till den 10 maj samlades en grupp ungdomar på efterfest i 19-åringens lägenhet i Härnösand, efter att tidigare under kvällen ha varit ute tillsammans.

23-årig man åtalas

Med på festen var även en numera 23-årig man, som kom till Sverige från Sudan 2005, som följde med till bostaden via en kompis.

Tidigt på morgonen, när de flesta hade gått hem, blev Tommie Lindh knivhuggen till döds.

23-åringen greps som misstänkt. Inte bara för mord – utan också för att ha hotat och våldtagit en kvinna två gånger, och utsatt ytterligare en man för grov misshandel.

Nu åtalas mannen för en rad brott: mord, grov våldtäkt, våldtäkt, försök till mord och grovt olaga hot.

Enligt stämningsansökan våldtog han kvinnan först en gång under knivhot. Sen våldtogs hon på nytt under dödshot, ”i direkt anslutning till att (den misstänkte) huggit ner Tommie Lindh som låg allvarligt skadad”, enligt åklagaren.

Stor uppmärksamhet kring mordet

Mordet väckte stor uppmärksamhet i våras. Bland annat eftersom nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen påstod att Lindh hade nationalistiska sympatier, och att han blev mördad av en utländsk man när han försökte avbryta en pågående våldtäkt.

Det har tillbakavisats av 19-åringens familj.

– De försöker dra nytta av vår sons död och göra det till en politisk fråga. Folk hävdar att vår son var nazist eller rasist men det var han inte, har pappan Mikael Lindh tidigare sagt till Aftonbladet.

Även åklagare Stina Sjöqvist har kommenterat uppgifterna:

– Vi har inga uppgifter om att den avlidne personen har avbrutit något sexualbrott och i det skedet blivit huggen till döds. Så ser vår utredning inte ut.

Rättegången startar den 6 oktober.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.