Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tommi Marttila tappade bort telefonen – mördade bekant

Riksåklagaren vill att Högsta domstolen skärper straffet för Tommi Marttila till livstid.
Tommy Marttila mördade sin bekant. Nu kan fallet tas upp i Högsta domstolen.Foto: Polisen
Svea hovrätt gör en annan bedömning än tingsrätten i mordfallet. Nu vill både advokat och åklagare att det prövas av Högsta domstolen.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Om Högsta domstolen tar upp fallet blir det första mordfallet som prövas i HD efter lagskärpningen den 1 januari.Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Efter att ha knivskurits i halsen tog sig offret ut från lägenheten i trapphuset.Foto: Polisen
På både golv och väggar syntes blodspår efter dådet.Foto: Polisen
Högsta domstolen.Foto: PELLE T NILSSON / SPA
1 / 7

Tommi Marttila, 46, hittade inte sin telefon.

Då blev han så upprörd att han skar halsen av en bekant.

Nu vill Riksåklagaren att Högsta domstolen skärper straffet till livstid – vilket skulle innebära en historisk första HD-prövning av den nya lagstiftningen om mordstraff.

Tidigare var normalstraffet för mord 14 års fängelse. Men den 1 januari i år skärptes straffet i syfte att fler mördare ska dömas till livstid.

– Mord är det svåraste brottet man kan begå men i dag återspeglar straffet inte fullt ut brottets allvar, sa justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S, i samband med att regeringen föreslog skärpningen.

Sen årsskiftet har ett par hovrätter prövat lagskärpningen och kommit fram till att normalstraffet nu ska vara 16 års fängelse. Men Högsta domstolen (HD) har ännu inte tagit upp något mordfall efter straffskärpningen.

Nu vill Riksåklagaren Petra Lundh att HD tar upp fallet Tommi Marttila. Han fick livstids fängelse för mord i tingsrätten men straffet sänktes till 18 års fängelse i hovrätten.

Nya lagstiftningen

Den 1 januari 2020 skärptes straffet för mord.

Tidigare var normalstraffet 14 års fängelse. Livstid utdömdes vid försvårande omständigheter.

Med lagskärpningen är det meningen att en majoritet av morden ska straffas med livstid.

Hittills har straffskärpningen i hovrätten tolkats som att normalstraffet för mord ska vara 16 års fängelse men det vill Riksåklagaren att Högsta domstolen nu prövar.

Skäl för livstid kan numera vara:

att gärningen föregåtts av noggrann planering, präglats av särskild förslagenhet, syftat till att främja eller dölja annan brottslighet, inneburit svårt lidande för offret eller annars varit särskilt hänsynslös.

• Mord som tidigare lett till fängelse i 15-18 år bedöms nu i stället leda till fängelse på livstid.

Källa: Riksåklagaren, Svea hovrätt, regeringen

Fick halsen avskuren

Det var tidig eftermiddag den 24 februari som en blodig man hittades med knivskador i halsen, i ett trapphus i Västerås. Han avled på sjukhus en vecka senare.

Bara någon halvtimme tidigare hade Tommi Marttila – efter att ha druckit åtta starköl – klivit in till mannen och hans familj för att leta efter en telefon. Han hade med sig en kniv, som säkerhet om det skulle ”bli något”.

Det uppgav han under rättegången.

Dömde mördaren: ”Det slog slint”

I familjens hem upptäckte Tommi Marttila att även hans egen telefon var borta. 

Han frågade sin bekant, en familjepappa, om telefonen men fick inget svar. Då plötsligt ”slog det slint”, berättar Marttila i rätten:

Han gick till attack bakifrån och skar mannen över halsen.

Det skedde i ett av barnens rum.

Från köket hörde mamman i familjen sin make skrika. Maken tryckte sen en handduk mot halsen och stapplade runt i lägenheten och ut i trapphuset.

Hovrätten sänkte straffet

Tommi Marttila lämnade bostaden och cyklade hem. Väl hemma hittade han sin telefon – den han trodde familjepappan hade tagit – på soffbordet.

Marttila har erkänt att han tog livet av sin bekant, men förnekar att han hade uppsåt att döda.

I juni dömde Västmanlands tingsrätt honom till livstids fängelse för mord. Rätten utgick från lagskärpningen och ansåg att det fanns försvårande omständigheter: Dels utsattes offret för svårt lidande, dels ansågs gärningen särskilt hänsynslös.

Men i augusti sänkte Svea hovrätt straffet till 18 års i fängelse.

Rätten menade att det också fanns ”förhållanden av förmildrande karaktär” i fallet. Bland annat att dådet inte var planerat, utan snarare en ”impulshandling”.

Riksåklagaren överklagar till Högsta domstolen

Riksåklagare Petra Lundh delar inte hovrättens bedömning. Hon anser att gärningen hade ”karaktär av avrättning” – och vill att Marttila döms till livstid med stöd av den nya lagstiftningen.

”Enligt min uppfattning föreligger det inte några förmildrande omständigheter i detta fall. Jag måste därvid framhålla att frånvaro av en försvårande omständighet (t.ex. att gärningen inte varit planerad) knappast i sig kan anses förmildrande”, skriver Riksåklagaren i sin överklagan.

Hon tycker att det finns behov av vägledande uttalande från högsta instans.

”Omständigheterna i målet är klarlagda och målet lämpar sig därför väl för prövning i Högsta domstolen. Det är angeläget att Högsta domstolen så snart som möjligt kan ge en tydlig vägledning på området”, skriver hon.

Advokaten: Finns förmildrande omständigheter

Mördarens advokat, Björn Andersson, tycker också att fallet är ”principiellt intressant”. Även han har överklagat hovrättens dom.

– Jag begär strafflindring för min klient. Hovrätten har funnit både förmildrande och försvårande omständigheter och jag delar inte alls Riksåklagarens bedömning av hur de ska värderas, säger advokaten.

Enligt Andersson finns ytterligare förmildrande omständigheter.

– Framför allt kring min klients person. Han har varit i en sådan situation kring sitt psykiska mående med mera, som hade kunnat betraktas som en förmildrande omständighet.

Tommi Marttila är tidigare dömd för en rad brott av mindre allvarlig karaktär. Bland annat stöld, misshandel och olaga intrång. Han lider av psykisk ohälsa och missbruksproblematik, enligt ett yttrande från frivården.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.