Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tidningsförsäljaren Lars-Ola, 76, mördad

Fredagen den 3 juli hittas 76-årige Lars-Ola Arhusius, en välkänd profil vid Slussen i Stockholm, mördad.

Lars-Ola var en välkänd och omtyckt profil på Södermalm där han under tio år sålde Situation Sthlm. Förra veckan firade han sin 76-årsdag, och fick besked att han blivit frisk från cancern. 

Men i fredags hittades han mördad. 

– Jag blev helt chockad när jag hörde om det här, säger Ingmari Olofsson, samordnare vid Situation Sthlm.

76-årige Lars-Ola Arhusius var ett välkänt ansikte vid Slussen på Södermalm i Stockholm. Under tio år har han sålt Situation Sthlm – en tidning som främst säljs av hemlösa. För Lars-Olas del handlade det om att dryga ut pensionen. 

– Jag brukade köpa tidningen av en kille på Centralen som fick mig att börja. När jag blev pensionär kändes det meningslöst att sitta hemma ensam och glo, berättade han i december 2018 för Expressen. 

Hade vunnit mot cancern

Han hade även ett välbesökt Instagramkonto, där han lade ut bilder på bland annat på kändisar som köpte tidningen. Det handlade bland annat om skådespelaren Stellan Skarsgård och artisten Danny Saucedo.

Efter ett tufft år där Lars-Ola kämpade mot cancern, var han åter redo att ge sig ut på gatorna. 

– Jag pratade med honom i förra veckan. Han var i sluttampen på behandlingen och hade blivit friskförklarad. Han kom in och var jätteglad för att han skulle börja sälja tidningen igen – och möta kunder. Han tyckte livet var bra, säger Ingmari Olofsson, samordnare vi Situation Sthlm. 

https://www.instagram.com/p/BfX__SnBLoZ/

En vän till Lars-Ola berättar att han var väldigt nöjd med att bo på ett vandrarhem på Södermalm. 

– Han trivdes jättebra där, och var glad att han hade en egen tv, säger vännen, som av polis Viktor Adolphson beskrivs som närmst anhörig och som godkänt publiceringen.  

Men på fredagsförmiddagen kallades polis till vandrarhemmet. Där hittades Lars-Ola död. En 27-årig man greps misstänkt för mord. 

– Jag blev helt chockad när jag hörde om det här, säger Ingmari Olofsson.

Lars-Ola hade även ett välbesökt Instagramkonto, där han lade ut bilder på bland annat på kändisar som köpte tidningen. Här med Danny Saucedo ...
Foto: Instagram
... och här med Johan Rabéus ...
Foto: Instagram
... och här med Ebbot Lundberg.
Foto: Instagram

Lade upp foton på kändisar

– Han har varit hos oss i cirka tio år och man har lärt känna honom på det sättet. Han var jättestolt över att sälja tidningen och fick en tillhörighet som var så viktig. Han brukade ofta komma in och visa foton på hundar och berätta om möten. Han var en väldigt fin man. 

Förutom att ladda upp foton på kändisar som köpte tidningen, publicerade Lars-Ola även foton på hundar, ordningsvakter och poliser på sitt Instagram-konto. 

I ett blogginlägg skriver polis Viktor Adolphson, som även twittrar som YB Södermalm, om att Lars-Ola var känd av polisen – på ett positivt sätt. 

”Han sålde Situation Stockholm vid Götgatsbacken och ville alltid komma fram och prata. Han var snäll, vänlig och pratglad. Det kunde vara tips av olika slag, eller bara småprat om väder och vind.”

– Ibland hade vi inte alltid tid att prata, men han tog aldrig illa upp utan kom bara fram en annan dag istället. Han var ett dagligt inslag i gatubilden på Södermalm, säger Viktor Adolphson.

Polisen: Jag fick en klump i magen

Viktor Adolphson skriver vidare om hur Lars-Ola under förra veckan firat sin födelsedag i matsalen på det vandrarhemmet, och att han samma vecka hade fått besked om att han var fri från cancer. 

”Efter 20 år som polis borde jag vara härdad av tillvarons alla orättvisa nycker, men det är jag inte. Det borde inte fått sluta så här för Lars-Ola. Han var värd ett annat slut”, skriver Viktor Adolphson.

– Jag fick en klump i magen när jag fick reda på vad som hade hänt. Vi har pratat mycket om det här och det är många poliser som är ledsna och besvikna. Många poliser har pratat med Lars-Ola genom åren. En gång skickade han blommor till en kollega som hade blivit skadad i tjänsten, säger Viktor Adolphson.

27-åringen sitter nu häktad misstänkt för mord. Vid häktningsförhandlingen nekade han till mord, men erkände grov misshandel och vållande till annans död.

Misstänkt mord i centrala Stockholm – en person gripen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.