Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utpekade ledaren: ”Vill inte namnge min kamrat”

Rättegången mot Vårbynätverket. 30 personer åtalade för bland annat stämpling och försök till mord. Vårbynätverkets utpekade ledare pressades i rätten om aliaset Mujaheed på Encrochat.
Mannen som går under smeknamnet ”Mujaheed” är Vårbynätverkets misstänkte ledare.
På frågan om varför fotbollsspelaren har använt Encrochat-telefoner svarar han i rätten: ”Så att inte polisen ska se vad jag skriver”
Polisens bild från kartläggningen av Vårbynätverket.
Bilder från rättegången från förra veckan.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vårbynätverkets utpekade ledare medger att det var han som låg bakom aliaset ”Mujaheed” – men bara fram tills mars 2020.

Hur nätverket därefter styrdes av ”Mujaheed” på Encrochat hade han inte något att göra med, säger han i den pågående rättegången.

Följ Vårbyrättegången

30 personer står åtalade i årets största gängrättegång. Det är det kriminella Vårbynätverket som kopplas till en lång rad grova brott. Det handlar om bland annat mordplaner, sprängdåd, kidnappning och synnerligen grova narkotika- och vapenbrott.

Enligt polis och åklagare har Vårbynätverket styrts av en ensam ledare. Den som pekas ut är en 32-årig man som kopplas samman med användarnamnet ”Mujaheed” på den krypterade chattjänsten Encrochat.

När rättegången fortsatte på måndagen pressade åklagare Anna Stråth den utpekade ledaren i förhör. Hon frågade honom vad han själv hade för intryck av Mujaheed efter att han läst alla chattar.

– Jag är ingen analytiker. Jag ska inte överanalysera. Jag vet vad jag gjort och inte gjort. Jag vet vad jag skrivit och inte skrivit, svarade han.

”Mitt i centrala Madrid”

I samma förhör medgav mannen att han var den som köpt encrotelefonen ”Mujaheed” och att han var den som använde den fram till i mars 2020.

Åklagaren frågade varför han skaffade den.

– För att kommunicera på ett visst sätt om vissa saker.

Om brott?

– Bland annat ja. Men det är brott som jag inte står åtalad för.

Vårbyledaren säger att han bott i Spanien till och från sedan början av 2019. Sedan slutet av januari 2020 har han bott i Madrid på heltid.

I måndagens förhör i rätten berättade han om bostaden.

– Det är mitt i centrala Madrid. Det är som centralstationen i Stockholm. Åtta våningar. Det är portvakt där nere. Det är kamera nere vid porten. När man kommer ut kommer man ut på en stor gata med kaféer och affärer.

Försvaret: ”Mister K”

Det var utanför bostaden som han greps i höstas.

Under de första månaderna i häkte satt han tyst i förhör. För några veckor sedan kallade han själv till ett förhör, efter att han fått ta del av förundersökningen. Han berättade då att han i Madrid bott tillsammans med en oidentifierad person – ”Mister K” – som är den som använt aliaset Mujaheed.

– Han hade större behov av att ha en encro just då. Då fick han köpa ut mig, sa han i förhör.

Åklagarna menar att den här personen är påhittad, och att 32-åringen, Mujaheed och ”Mister K” alla är samma person.

På torsdag fortsätter rättegången. Den väntas pågå fram till mitten av juni.

I dag fortsätter rättegången mot flera ledande i kriminella Vårbynätverket.
Under rättegången mot Vårbynätverket har försvaret börjat lägga fram sina argument. Expressens reporter Kim Malmgren befinner sig på plats.


Utpekade Vårbyledarens advokat om åklagarens framställan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.