Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Terrormisstänkte pappans version: Jag iscensatte allt

Familjefadern greps misstänkt för stämpling till terroristbrott. Själv menar mannen att han iscensatte hela eftersom hans familj var hotad. Expressens krimchef Mattis Wikström gästar studion.
Den terrormisstänkte pappan.

Familjefadern greps misstänkt för stämpling till terroristbrott.

Själv menar mannen att han iscensatte hela eftersom hans familj var hotad.

I domstolshandlingar återges hans version:

”De ville att han skulle utföra terrorbrott i Sverige. Han hotades med att hans familj skulle dödas om han sade nej.”

Det var på förmiddagen den 14 augusti som en man i 30-årsåldern – en familjefar och uppskattad medarbetare inom vården – greps på Stortorget i Östersund efter en biljakt. Fynd som gjordes i samband med gripandet gav polisen skäl att tro att mannen förberett ett dåd i samband med gripandet.

Han misstänktes inledningsvis för försök till mord.

Rubriceringen ändrades senare till stämpling till terroristbrott.

Mannen satt häktad fram till den 12 september då han försattes på fri fot. I samband med beskedet meddelade åklagare Henrik Olin att misstankarna mot mannen försvagats och att det inte längre fanns skäl att hålla honom häktad.

”Fel plats vid fel tillfälle”

Under tiden som frihetsberövad genomgick mannen en personutredning. Nu kastar protokollet från den nytt ljus på hans version av vad som hänt.

Mannen och hans familj är ursprungligen uzbeker från Kazakstan. Vid flera tillfällen har han invandrat till Sverige tillsammans med sin hustru och sina barn, men nekats rätt att stanna kvar i landet.

I utredningen står:

”Enligt NN:s egen berättelse fick han kontakt med de män som senare uppmanade honom att utföra brott under tiden som han hade ett återreseförbud till Sverige. Han uppger själv att han var på fel plats vid fel tillfälle och hamnade i dåligt sällskap.”

Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult de okända detaljerna i terrorutredningen efter gripandet i Östersund: ”Det var ett väldigt snabbt uppkommet terrorhot”.

”Inte någon avsikt”

Enligt mannen ska han ha träffat dessa personer i samband med ett moskébesök i Kazakstan. De umgicks inledningsvis ”som bröder” men när de försökte förmå honom att utföra ett terrordåd i Sverige bröt han kontakten.

Mannen säger att han gjorde allt för att hålla sig undan, men att männen så småningom hittade honom. De fortsatte ställa krav på att han skulle utföra ett dåd och hotade att hans familj skulle dödas om han inte lydde direktiven, står i handlingarna.

Där står vidare:

”Eftersom han absolut inte hade för avsikt att begå något brott och han inte såg någon annan utväg kände han sig tvungen till att iscensätta aktuell händelse så att det skulle uppfattas som att han skulle utföra terrorbrottet.”

Har avslöjats med osanning

Mannen har tidigare blivit påkommen med att ljuga i samband med ansökan om uppehållstillstånd i Sverige.

I en första ansökan 2012 påstod han att hans pappa var åklagare i hemlandet och att hela familjen var utsatt för dödshot eftersom fadern åtalat en maffiaboss. Han har senare medgivit att den historien var påhittad.

2015 påstod mannen att han var dödshotad i hemlandet på grund av en spelskuld, men fick på nytt avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd.  Året därefter fick mannen avslag på arbetstillstånd i Sverige.

I juli 2018 beviljades föräldrarna och barnen tillfälligt uppehållstillstånd. Det löper ut den 31 december 2019.

Terrormisstänkte pappan ringde juristen Madeleine Käärik före gripandet i Östersund kort före gripandet.