Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svea hovrätt frikänner terrordömde David Idrisson

Terrordömde David Idrisson frias i hovrätten
David Idrisson, 46, frias av hovrätten.Foto: Polisen / Polisen
Mall of Scandinavia har pekats ut som möjligt mål.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

David Idrisson, 46, planerade att spränga människor i Sverige på IS uppdrag, enligt Solna tingsrätt. Terrorplanen straffades med sju års fängelse.

Men nu frikänns han av Svea hovrätt.

Köpcentret Mall of Scandinavia och Stockholms centralstation har pekats ut som David Idrissons tänkta terrormål. Uzbeken avslöjades med hundratals kilo sprängmedel.

Sprängmedel som enligt tingsrätten kopplas till Idrisson.Foto: POLISEN.
Enligt tingsrätten hade Idrisson tillgång till hundratals kilo bombmaterial.Foto: POLISEN.

– Han har förberett ett terroristbrott i IS namn, sa Solna tingsrätts chefsrådman Patrik Alm vid en presskonferens.

Domen i tingsrätten blev fällande: Sju års fängelse för förberedelse till terroristbrott.

Bland den tyngsta bevisningen mot Idrisson fanns hans kontakter med den ökände IS-terroristen Botir Yusupo.

I sin dom skrev Solna tingsrätt bland annat:

Tingsrättens sammanvägda bevisbedömning resulterar i att det är styrkt att David Idrisson har skaffat, förvarat, transporterat och sammanställt 560 kg kalciumhypoklorit, 100 kg kaliumhydroxid och 50 liter svavelsyra 96 % med uppsåt att utföra en sprängning i Sverige i IS:s namn.

Hundratals kilo sprängmedel

David Idrisson överklagade domen till Svea hovrätt som efter avslutad rättegång släppte honom ur häktet.

Och på onsdagen kommer beskedet: Idrisson frikänns från misstankarna om förberedelse till terroristbrott, trots att det anses bevisat att han haft tillgång till sprängämnen. 

Hovrätten anser det inte bevisat att David Idrisson med sina sprängmedel hade ”uppsåt att utföra eller främja det brott som åklagaren har påstått.”

”Sammantaget anser hovrätten att det finns flera för David Idrisson besvärande omständigheter som kan tolkas som att han har förberett ett brott. Det kan också vara så som åklagaren har påstått, dvs. att den beskrivning av hela händelseförloppet som han har lagt fram är riktig”, skriver Svea hovrätt i domen.

”Andra alternativ kan dock inte uteslutas. Den bevisning som hovrätten har tagit del av är därmed sådan att det inte är styrkt att David Idrisson har gjort sig skyldig till förberedelse till terroristbrott. Han ska därför frikännas från detta.”

Har tagits i förvar

Rättens ordförande Ragnar Palmkvist förklarar i en kommentar:

– Hovrätten har i domen konstaterat att åklagaren har pekat på flera besvärande omständigheter för den nu frikände mannen. Den bevisning som hovrätten har tagit del av är dock inte tillräcklig för att döma vare sig honom eller den andre åtalade mannen för förberedelse till terroristbrott, säger hovrättslagmannen Ragnar Palmkvist.

Idrisson fälls dock för terrorfinansiering men det straffet har han redan avtjänat genom sin tid i häkte.

När David Idrisson släpptes togs han i förvar av Säpo enligt LSU, lagen om särskild utlänningskontroll, sa hans advokat Thomas Olsson. Efter den friande domen säger nu samme Olsson:

– Vi är naturligtvis tillfreds med utgången eftersom vi hade överklagat den här delen och hovrätten har ogillat åtalet.

Vad händer nu för din klient?

– Det återstår att se, vi nöjer oss med att konstatera att han frikänts av hovrätten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.