Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tårar och utbrott i rätten första rättegångsdagen

Första rättegångsdagen av 18 hölls på onsdagen.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Totalt 64 personer kommer att höras under rättegången.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

På onsdagen hölls den första rättegångsdagen i fallet mot Nadja Bloms söner och ex-svärföräldrar. 

Det blev känslosamt i rättssalen – dels grät den äldre brodern öppet när ett av hans mammas filmklipp spelades upp i rättssalen. 

Dels fick svärfadern ett utbrott när anklagelser riktades mot honom, i ett annat klipp. 

– Jag har varit tyst i åtta månader nu, jag måste prata, skrek han ut i rättssalen innan han tystades av ordföranden. 

Mordet på Nadja Blom den 30 juli 2022 blev ett av årets mest uppmärksammade våldsdåd. Utredningen har tagit över ett halvår. 300 förhör har hållits och förundersökningen är på 5 000 sidor. 

På onsdagen startade rättegången. 

Den första dagen ägnades mestadels åt att visa klipp från de livesändningar som de inblandade har hållit på Facebook. Perioden som åklagaren koncentrerat sig på är mellan den 5 juli och 30 juli – Nadja Bloms sista månad i livet. 

Klippen har mestadels hållits på romani och har krävt mycket kraft för att översätta korrekt. Att bevisa för åklagaren är dock hur Nadja Blom anklagades för att ha gått vidare för snabbt från separationen från sin exmake. 

Relationen med nye pojkvännen, Lolo Kwiek, uppdagades genom att de båda sågs på stan i Göteborg och underkändes av så väl Lolo Kwieks, som Nadja Bloms familjer.  

Fembarnsmamman Nadja Blom mördades, 38 år gammal.
Foto: Privat / Privat

Mycket filmbevisning

Filmklippen, kommentarerna till dem och sms-konversationerna används som bevisning mot så väl bröderna som mot svärföräldrarna, som är åtalade för bland annat grovt olaga hot, grov utpressning och uppmaning till självmord. De är även misstänkta för grovt skyddande av brottsling, medan de två bröderna – 17 och 22 år gamla – är åtalade för mord och mordförsök. 

Lillebrodern satt under rättegången med ryggen åt åhörarna och skakade märkbart på huvudet när anklagelserna mot honom lästes upp. Den äldre brodern var sammanbiten och grät ljudligt när första filmklippet med hans mor spelades upp. 

Hans advokat redogjorde i rätten för att han erkänner flera handlingar – som att han körde bilen som träffade Nadja Blom och Lolo Kwiek – men inte att det fanns något brottsligt uppsåt. Han har också, i motsats till vad han tidigare sagt, tagit på sig ansvaret för händelsen. 

Den yngre brodern nekar helt till brott, liksom svärföräldrarna. 

Nadja Bloms söner är misstänkta för mord och mordförsök.
Foto: Polisen

Svärfaderns utbrott i rätten

I övrigt var det mest ex-svärfadern som talade. Flera gånger fick ordföranden tysta honom när han ville kommentera saker som spelades upp på skärmen. 

När Nadja Blom i ett av sina filmklipp riktade anklagelser mot honom – om hur han ska ha kränkt henne vid flera tillfällen – blev han mycket arg och skrek ut i rättssalen. 

Vid något tillfälle avvisades också en av åhörarna av vakter efter att ha använt sin mobiltelefon på ett otillåtet sätt. Lolo Kwiek följde rättegången på länk. 

Åklagare Hediye Kurt sade vid flera tillfällen att filmklippen där Nadja berättar om sitt liv – bland annat att hon levt under förtryck ihop med sin exmake – var ett sätt att göra hennes röst hörd. Detta när de tilltalades advokater klagade på att filmklippen visades i sin helhet, när mycket av det som sades ansågs vara oväsentligt. 

Efter den första rättegångsdagen är ytterligare 17 rättegångsdagar planerade. Totalt kommer 64 personer att höras. 

Hela liverapporteringen i sin helhet från första rättegångsdagen finns att hitta här. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.