Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Syskonen sköts när de lekte – rappare häktad

Kopplas till händelsen – misstänks för grov misshandel • Miljontals spelningar
Två syskon – en femårig flicka och hennes sexårige bror – sköts i benen när de lekte på lekplatsen i somras.
Foto: JOHAN JEPPSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skotten avfyrades i en gänguppgörelse som pågick intill.
Foto: Läsarbild

Två syskon – en femårig flicka och hennes sexårige bror – sköts i benen när de lekte på lekplatsen i somras.

Skotten avfyrades i en gänguppgörelse som pågick intill.

Nu har en rappare vars låtar har miljontals spelningar häktats misstänkt för brott kopplat till händelsen.

Det var vid 20-tiden den 17 juli som två syskon – en bror och en syster – skottskadades när de lekte på en lekplats i Visättra i Flemingsberg.

Efter skjutningen berättade pappan om händelsen i en intervju:

– Min son började gråta: ”Pappa, pappa!” Så jag tog deras händer och började springa tillbaka till lägenheten. Då började min dotter också att gråta och jag såg hur blodet rann och rann på min dotters ben. Jag tog upp dem i armarna och sprang, berättar pappan. 

Bakgrunden till skottlossningen var en gänguppgörelse på en gångbro i anslutning till lekplatsen. Vittnen har tidigare berättat att flera män hamnade i slagsmål – och att skott sedan avfyrades.

En 25-årig man sitter sedan tidigare häktad misstänkt för att ha avfyrat skotten som träffade barnen. Misstankarna är grovt vapenbrott och grovt vållande till kroppsskada.

Rappare häktad

I fredags häktades ytterligare en person. Det handlar om en 30-årig rappare vars låtar sammantaget har flera miljoner spelningar på Youtube och Spotify.

Han har häktats misstänkt för grov misshandel vid samma tidpunkt som skotten avfyrades. Han misstänks dock inte ha avfyrat några skott.

– Det är inte barnen som är målsägande för de misstankarna. Men det är kopplat till händelseförloppet, säger vice chefsåklagare Stefan Creutz.

Rapparen har tidigare dömts för bland annat grov misshandel och narkotikabrott av normalgraden.

Åtal mot de två häktade männen väntas i november, om inget oförutsett sker.

– Min klient förnekar brott. Jag vill särskilt betona att han inte är misstänkt för skjutningen som drabbade barnen, säger hans försvarsadvokat Jonathan Cantillana. 

– Jag är både förvånad att åklagaren begärde min klient häktad, och att tingsrätten beslutade att häkta honom. 

Gängledare sköts i huvudet

Sammanlagt ett tiotal personer har varit misstänkta i utredningen. Flera av dem har kopplingar till det kriminella Flemingsbergsnätverket. Enligt uppgifter har det under sommaren pågått en konflikt mellan olika falanger i nätverket.

Två veckor innan skottlossningen vid lekplatsen mördades en 25-årig man på en skolgård i Flemingsberg. Mannen, som blev skjuten i huvudet på nära håll, hade vid sin död en stark ställning i Flemingsbergsnätverket.

Polisens ord i samband med händelsen

Ett stort polisarbete i Flemingsberg efter att två små barn skottskadades i helgen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.