De som öppnade Hudiksvallstidningen i september 1951 kunde läsa om både den stora och den lilla världen.
I Korea bjöd kommunistiska självmordsförband hårt motstånd mot de allierades framryckning, i Stockholm förhandlade Bondeförbundet med Socialdemokraterna om att bilda en samlingsregering, och de lokala annonserna lockade med ”starkt reducerade priser” på sportkostymer och huvudskuren sill för 1:95 kronor kilot.
Vid hösttinget i Delsbo hade Helmer Ljus än en gång dömts för brott. Ljus fick ”åtta månaders straffarbete för omfattande stölder samt häleri under sin militärtjänstgöring i Östersund, olaga innehav av vapen och ammunition, hembränning och innehav av hembränt samt olaga älgjakt”, rapporterade tidningen.
Över 70 år senare kan Helmer Ljus rekordlånga tid som klient i den svenska Kriminalvården ha fått ett slutdatum.
Levde i skogskojor
Ljus föddes utanför äktenskapet och växte upp i en otrygg miljö med stora missbruksproblem.
Enligt en handling från Rättsmedicinalverket kom han att uppfattas som en ”enstöring”:
”Under 40- och 50-talen hade han olika verkstadsarbeten på vinterhalvåret men sade upp sig på våren och levde i skogskojor, där han var självförsörjande genom jakt och fiske.”
Som 19-åring, år 1947, dömdes han för brott första gången. Därefter fortsatte han att begå allt grövre brott. Han har dömts för allt från olaga kraftavledning till grov misshandel.
Dömd för två mord
År 1988 högg han under alkoholberusning ihjäl en kamrat med yxa och hällde syra över en annan man eftersom han irriterade sig på mannens snarkande. Han avtjänade drygt sex år i fängelse.
1999 dömdes Helmer Ljus, då 71 år gammal, än en gång för mord. Han fick livstids fängelse för att, återigen berusad, ha huggit ihjäl en rörelsehindrad man när denne låg i sin säng i sin bostad i Ljusdal.
Från 2009 och framåt har Helmer Ljus vartannat år ansökt om att få ett tidsbestämt straff, bland annat med hänvisning till hög ålder och dålig hälsa. Varje gång har ansökan avslagits eftersom risken för återfall i brott ansetts vara fortsatt hög.
Utöver faktum att han begått två mord har Rättsmedicinalverket lyft fram hans mångåriga alkoholmissbruk, hans svårighet att anpassa sig till normer och hans bristande respekt för andras värde som riskfaktorer.
Men nu har omständigheterna slutligen vägt över till 94-åringens fördel, vilket Dagens juridik var först att rapportera.
Utslussning tar två år
Rättsmedicinalverket konstaterar i sitt yttrande att Helmer Ljus hälsa försämrats den senaste tiden, bland annat på grund av demens, och att återfallsrisken nu är låg. Åklagaren har inte motsatt sig ett tidsbestämt straff.
Tingsrätten instämmer och bestämmer straffets längd till 39 år, vilket innebär att Helmer Ljus är fri om två år enligt praxis med frigivning efter två tredjedelar av strafftiden. Straffets längd har satts utifrån Kriminalvårdens bedömning att det tar så lång tid att planera och genomföra utslussningen.