Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rapparen Einár ihjälskjuten i natt

Expressens krimreporter Kim Malmgren om Einárs brokiga bakgrund.
Svenska rapartisten Einár sköts ihjäl i natt i södra Stockholm.
Foto: OLLE SPORRONG
Einár har haft miljontals spelningar på Spotify och vunnit grammis.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flera ambulanser och polispatruller larmades till platsen.
Foto: Niklas Svensson
Larmet om skottlossningen kom vid 22.50 på torsdagen.
Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
Polisen bekräftade dödsfallet vid 00.45 och har startat en förundersökning om mord.
Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
Två män ska ha setts fly springandes från platsen och ett stort polispådrag söker efter misstänkta med hjälp av helikopter.
Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
Bilder från platsen.
Foto: SWEPIX
Bilder från platsen.
Foto: SWEPIX
1 / 9

Artisten Einár, 19, sköts i natt ihjäl i Hammarby sjöstad i Stockholm. 

Enligt samstämmiga uppgifter till Expressen har rapparen, som egentligen heter Nils Grönberg, under en längre tid levt med en hotbild och skjutningen misstänks vara kopplad till gängkonflikter i Stockholm.

Två män sågs efter mordet springa från platsen – och nu finns farhågor om vedergällningar. 

Enligt uppgifter var Einár i sällskap med två andra artister när han mördades.

– Det finns personer som gjort observationer, som antingen observerat delar av skeendet eller hela, säger Ola Österling, presstalesperson vid polisen.

I nästa vecka var han kallad till förhör i Vårbyrättegången, men åklagarna hyste ingen förhoppning om att han skulle delta.

Den kända svenska rapartisten Einár, vars fullständiga namn var Nils Kurt Erik Grönberg sköts till döds sent på torsdagskvällen. Polisen ryckte klockan 22.50  ut till södra Hammarbyhamnen i Hammarby sjöstad – snabbt konstaterades att han var skjuten i huvud och bröst och hade hjärtstillestånd. 

Vittnesuppgifter berättar att upp mot sex skott avlossades. 

– Jag vet att han avled på plats och träffas av flera skott, säger Towe Hägg, presstalesperson vid polisen i region Stockholm. 

Två gärningsmän jagas

Enligt uppgifter söker polisen efter två gärningsmän. Vittnesuppgifter gör gällande att en av gärningsmännen ska ha varit framme vid Einar och avlossat skotten medan den andre hållit sig i närheten. De ska sedan tillsammans ha flytt platsen till fots. 

Enligt uppgifter signalement ska gärningsmännen vara omkring 170 centimeter långa och ha varit svartklädda vid tiden för mordet.

– Vi jobbar efter hypotesen att det är fler än en (gärningsman, reds anm). Vi har fått in flera uppgifter om signalement på de som utfört det här, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

Einar ska även ha varit i sällskap med två andra artister när han mördades, enligt uppgifter.

Polisen på morgonen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapparen Einár sköts i Hammarby sjöstad.
Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
Einár sköts till döds vid 22.50 på torsdagskvällen.
Foto: Elin Jönsson

Framåt midnatt var hela området runt fastigheten där den mördade rapartisten bodde avspärrat, även ner mot vattnet. 

– Vi har tagit med ett antal personer till förhör. Men det är inte för att de är misstänkta utan för att de kan ha saker att berätta, säger Carina Skagerlind. 

Ingen frihetsberövad för mordet på Einár

Vid 15-tiden på fredagsmorgonen var fortsatt ingen frihetsberövad. Polisen presstalesperson Ola Österling berättade att polisen under natten undersökt området med hjälp av såväl vapensökande hundar som hundar som specialiserar sig på DNA.

– Vi fortsätter att säkra spår och teknisk bevisning med våra kriminaltekniker. Flera prover ska skickas till analys och analyseras just nu, säger han.

– Teknikerna har gjort fynd på brottsplatsen som i framtiden kan visa sig värdefulla.

Samtidigt har undersökningarna på platsen där Einár sköts pågått under hela fredagen. 

Teknikerna har gjort flera viktiga fynd, uppger polisen.
Foto: SWEPIX

När Einár mördades befann sig flera personer i området. Enligt polisen har vittnen sett delar eller hela händelseförloppet. 

Mordet kan också ha fångats på någon av de övervakningskamerorna som finns i området. 

– Jag kan inte svara på om det finns exakt i det området, men vi har börjat en inventering och analys av de som finns. Det är inte omöjligt att det (mordet) finns med, säger Ola Österling. 

Efter mordet har det börjat spridas bilder på Einár i sociala medier. 

Polisen går inte ut med identiteten på mordoffret men uppmanar människor att inte dela bilder på brottsoffer. 

– Det jag kan säga generellt är att det är högst olämpligt att dela bilder på brottsoffer, säger Carina Skagerlind. 

Kriminella kretsar

Einar har i flera års tid umgåtts med personer som ingår i kriminella nätverk. Han tillägnade sin första hitlåt – Katten i trakten – till en mördad gängledare från Enskededalen. I senare låtar har han målat upp mannen som en sorts mentor.

Einars umgänge i kriminella kretsar har flera gånger lett till uppmärksammade händelser.

I fjol blev han kidnappad av det kriminella Vårbynätverket och utsatt för ett utpressningsförsök där de krävde honom på tre miljoner kronor. Han var målsägande i den stora Vårbyrättegången tidigare i år men valde då att inte närvara eller samarbeta med polis och åklagare.

I målet dömdes flera andra rappare för brott mot Einar. Hans tidigare vän Haval Khalil dömdes för medhjälp till människorov för att ha fört Einar till en lägenhet och lurat honom i kidnappningsfällan. Grammisvinnande rapparen Yasin Mahamoud dömdes också för att i ett tidigare skede ha tagit på sig uppdraget att lura Einar i en liknande plan, som aldrig blev av.

”Inte velat medverka”

Einár medverkade inte i varken förundersökningen eller i under tingsrättens förhandlingar. Människorovet skulle tas upp i hovrätten nästa vecka och inför det har två åtalade begärt att han skulle hämtas in på förhör av polis – men åklagaren motsatte sig detta då Einar ej velat medverka och det inte går att tvinga brottsoffer, menar dem i handlingar från Svea hovrätt.

– I vårt mål har han inte velat medverka. Framförallt försvaret har fortsatt kämpa för att han ändå ska komma till förhandlingen och lämna sina uppgifter. Det enda som blir skillnaden i vårt mål är att nu vet vi att så inte kommer kunna ske, i övrigt är det ingen skillnad i vårt mål, säger åklagare Anna Stråth som leder Vårbymålet i hovrätten.

De senaste veckorna har Einar dykt upp i flera polisiära sammanhang. I september slog polisen till mot honom under en festkväll. I samband med ingripandet mot Einár uppstod misstankar om att han försökte ta ett tjänstevapen från en polisman – och sköts därför med elpistol, har Expressen kunnat berätta. Han försattes kort därefter på fri fot.

I början av oktober greps han återigen under en festkväll misstänkt för inblandning när en man blev knivhuggen på Stureplanskrogen Nosh and Chow i centrala Stockholm. Einar greps tillsammans med en annan känd artist och ytterligare en vän. Även i det fallet försattes han på fri fot kort efter gripandet. Efter händelsen levde han med ett pris på sitt huvud, uppger Aftonbladet. På sociala medier har det också lämnats öppna meddelande med hot om hans död. 

Hotbild

Den senaste tiden har Einár tillbringat mycket tid utomlands och på sociala medier har han publicerat bilder från Spanien, Amsterdam och Dubai. Men vid sidan av detta har han tillbringat mycket tid i Stockholm där han levt under hot, enligt Expressen uppgifter. Han hade sedan en tid tillbaka skyddade personuppgifter av Skatteverket.

Enligt en uppgiftslämnare till Svenska Dagbladet finns det farhågor inom polisen att våldet kan öka i Stockholm efter mordet. 

– Nu finns det risk för att våldet spårar ur totalt. Många som suttit inne är snart ute igen och då kommer det dundra ordentligt, säger en poliskälla.

Polisen har under fredagen varit på plats i området – dels för att bevaka avspärrningarna, men också för att arbeta förebyggande. 

– Det finns alltid en risk att de kan ge vedergällningar efter grova brott och har vi full kunskap om. Vi bär med oss kunskapen och erfarenheten att det kan ske, och så arbetar vi just för att förhindra och förebyggas i så fall. Det är något som bland annat sker i samverkan med stadsdel och civilsamhälle, säger Towe Hägg vid polisen


Vet du mer? Kontakta oss!

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.


LÄS MER: Allt det senaste om våldet och skjutningarna • Följ Expressen Krim

Här är sista filmerna på Einár innan mordet

Det är Vcbarre som Einár gjort musik tillsammans med, som lagt ut videon under torsdagen.

Så har den svenska hiphopkulturen förändrats

Victor Malm och Essy Klingberg om den nya generationen hiphopartister.

Rapparen Einár ihjälskjuten i natt: ”Avled på plats”

Polisens presstalesperson Ola Österling om händelsen.

16-åringen i intervju från HVB-hemmet om karriären

16-åringen i intervju från HVB-hemmet om karriären.

Musikjournalisterna minns Einár

Musikjournalisterna minns Einár • Så växte framgångarna fram.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.