Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mördaren straffas hårdare: ”Är mycket försvårande...”

Larmet kom från skärgårdshuset i Norrtälje i februari 2018. Foto: JANNE ÅKESSON / SWEPIX
Barbara Jarls advokat, Björn Hurtig. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Barbara Jarl, 55, fälldes i tingsrätt för mordet på sin sambo. Foto: PRIVAT

Kulturkvinnan Barbara Jarl, 55, förgiftade sin sambo med cyanid och stal hans ägodelar.

Nu skärps hennes straff:

Svea hovrätt dömer ut 18 års fängelse.

”Omständigheterna kring mordet är mycket försvårande,” skriver hovrätten.

Det var den 17 februari i fjol som en ambulanshelikopter larmades till huset i Norrtäljes skärgård. Där påträffades en livlös man, en guldsmed, vars liv inte gick att rädda.

Först avskrevs dödsfallet som ett sjukdomsfall. Efter en senare utredning uppdagades det att mannen hade förgiftats med cyanid. 

Hans sambo – författaren och kulturprofilen Barbara Jarl, 55 – greps och anhölls. 

Hon nekade till mord tillika stöld och grov stöld. Då hade det framkommit misstankar om att Barbara Jarl stulit sambons smycken, klocka och telefon av sambon då cyanidet spreds genom hans kropp.

I början av juni dömdes författaren på alla åtalspunkter i Norrtälje tingsrätt. Straffet ställdes till 16 års fängelse.

Hovrätten skärper straffet

Nu har Svea hovrätt fastställt morddomen. Rätten förlänger även strafflängden till 18 år, vilket är fyra år längre än normalgraden för mord.

Orsaken är de försvårande omständigheterna kring mordet.

Mannen har mördats i sin egen bostad av sin sambo och har saknat möjlighet att påkalla hjälp. Kvinnan har planerat brottet noggrant, bl.a. genom att skaffa sig kunskap om giftmord via internet. Hon har även på olika sätt agerat för att undkomma upptäckt. Dessutom har kvinnan stulit mannens mobiltelefon, klocka och förlovningsring då han var antingen döende eller nyss avliden”, skriver hovrätten.

Tung bevisbörda

Tingsrätten var enig när domen framlades i juni. Ordförande Sten Burman konstaterade att ”målet i avsaknad av direkt bevisning i princip var ett rent indiciemål, där åklagaren hade en tung bevisbörda, därav åklagarens omfattande utredning och antal hörda personer”.

Vid tillfället valde Barbara Jarl att överklaga domen till Svea hovrätt. Försvarsadvokaten Björn Hurtig uppgav att Barbara Jarl var ”besviken”, varpå han kritiserade rätten.

– Jag har sällan, om någonsin, sett en brottmålsdom där man så många gånger skriver att ”den tilltalade inte har bevisat...” – det strider mot själva bevisbördan i brottmål.