Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svartsjuke massmördaren som sköt ihjäl fem kvinnor

Brottsstatistik i Sverige 2018.

Officeren Mattias Flink såg sin exflickvän sitta i knät på en annan man.

Förblindad av svartsjuka klädde han sig i uniform, beväpnade sig med ett automatvapen och mördade fem kvinnor och två män i Falun.

I dag är det 25 år sen massakern.

Officeren Mattias Flink såg sin exflickvän sitta i knät på en annan man. Förblindad av svartsjuka klädde han sig i uniform, beväpnade sig med ett automatvapen och mördade fem kvinnor och två män i Falun. Foto: OKÄND
Expressens förstasida dagen efter morden. Foto: REPRO
Helle Jürgensen, 21, var ett av Mattias Flinks offer. Foto: OLLE SPORRONG

Karin Alkstål, 22, från Västerås. Therese Danielsson, 20, från Ystad. Helle Jürgensen, 21, från Stockholm. Lena Mårdner Nilsson, 29, från Lycksele. Jenny Österman, 22, från Tyresö. Maths Bragstedt, 35, från Falun. Johan Tollsten, 26, från Falun.

Alla dog de för att yrkesmilitären Mattias Flink, då 24 år gammal, bestämde det.

Flink var arg, svartsjuk och full. Han förföljde sin ex-flickvän, som just brutit upp med honom, från krog till krog i Falun och var våldsam mot henne och hennes vänner. Flink såg sin kärlek sitta i knät på en annan man, då blev han så arg att han fick kastas ut av krogens vakt.

Therese Danielsson, 20, från Ystad.
Helle Jürgensen, 21, från Stockholm.
Jenny Österman, 22, från Tyresö.
Karin Alkstål, 22, från Västerås.
Maths Bragstedt, 35, från Falun.
Johan Tollsten, 26, från Falun.

Mattias Flink skrek att han var odödlig – sen mördade han sju

Enligt vittnen fick han då ett nytt, annorlunda utbrott, ställde sig med armarna i luften, tårar i ögonen och skrek att han var odödlig, att han ville bli skjuten.

En stund senare lämnade Mattias Flink centrala Falun. I stället gick han hem och bytte om till sin militäruniform. Sen gick han till regementet där han jobbade och beväpnade sig med en automatkarbin, en AK 5:a. Därifrån tog han sig sen till Stadsparken, där han satte sig tillrätta.

Vid 02.30 öppnade yrkesmilitären eld. Tre kvinnor dog direkt av skotten. Sen gick Mattias Flink vidare. Han sköt mot fler personer, en cykel, en bil.

Sammanlagt dödade han sju personer – fem kvinnor och två män – och skadade tre innan han själv sköts av polis och greps.

I det första förhöret, gjort på Falu lasarett, fick massmördaren veta hur många han dödat. Hans svar:

– Jag har förstått det.

– Det är ingen tvekan om att det har inträffat.

Sammanlagt dödade Mattias Flink sju personer – fem kvinnor och två män – och skadade tre innan han själv sköts av polis och greps. Foto: JONAS LINDKVIST / PRESSENS BILD EXPRESSEN

”Jag har haft krångel med en flickvän”

Polisen frågade vad om ledde till massakern och frågade om det var något som ”gått snett”. Mattias Flink svarade:

– Ja, det har det visserligen gjort det, ja, jag har haft krångel med en flickvän under lång tid här jag har byggt upp ett ...

Ex-flickvännen fanns inte bland de som mördades. Polisen frågade Flink om hon var måltavla.

– Jo, det, jag vet inte om det var riktat emot henne utan det var nog mer riktat emot mig.

– Jag kan inte säga att jag hade ett bestämt mål eller att jag hade en bestämd tanke det kan jag inte svara på just nu.

Rekonstruktion från polisinsatsen mot Mattias Flink. Foto: Polisen

”Jag kommer ihåg känslan av att ha skjutit”

I ett senare förhör sa Mattias Flink om utförandet av massmordet:

– Jag skjuter. Jag kommer ihåg känslan av att ha skjutit. Jag känner rörelsen i vapnet, det är varmt. Men jag kommer inte ihåg några ljud. Det är svårt att förklara.

1995 dömdes Mattias Flink till livstids fängelse för massakern. Under tiden i fångenskap önskade han att få livstidsstraffet sänkt. 2008 hölls förhandlingar i Örebro tingsrätt, där massmördaren vädjade om att få straffet tidsbestämt.

I rätten sa han:

– Om ni skulle släppa ut mig i dag skulle jag inte hjula ut och livet skulle inte leka. Det är då det börjar, man ska ta tag och skaffa sig ett liv. Det vet väl alla som har en vardag, att det är inte så jäkla lätt alltid. Jag tror det skulle gå tungt för mig i början och det skulle inte skada att ha det stödet, när man ska ta sig an problemen.

Bild från polisens rekonstruktion, som visar gripandet. Foto: BERNDT BERGSTRÖM / OKÄND

Mattias Flinks liv i frihet – jobb som trädfällare

2010 tidsbestämdes straffet till 32 års fängelse i tingsrätten. Det ändrades sen av hovrätten till 36 års fängelse. Året därpå bestämde Högsta domstolen att straffet skulle bli 30 års fängelse.

Därmed kunde massmördaren släppas villkorligt från fängelset sommaren 2014, efter två tredjedelar av straffet. Och så blev det. Den 11 juni 2014, på dagen 20 år efter skjutningen, släpptes Mattias Flink ut.

I samband med att Flink släpptes ut skrev Yvone Jürgenson, mamma till mordoffret Helle, 21, i Expressen:

”Mattias Flink blir nu en fri man. Själv har jag gått in i en ny sorgeperiod, tung och definitiv - ty döden för min älskade Helle är oåterkallelig. Det han gjorde i sitt kränkta och berusade tillstånd ska jag leva med livet ut.”

2015 arbetade Mattias Flink som trädfällare i en stad långt från sin hemort. I ett yttrande från Frivården fanns då ”inget som tyder på problematiska alkoholvanor, kriminella värderingar eller kriminellt umgänge”.

– Jag har ingenting kvar där. Och jag vill inte utsätta folk för att stöta ihop med mig på stan, har Mattias Flink tidigare sagt till TT om sitt val att lämna Falun.