Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Svarta änkan” får nobben – livstidsstraffet står kvar

Carina Frödin avtjänar livstidsstraff.
Foto: TOMMY PEDERSEN
Ett av Carina Frödins smeknamn – förutom ”Svarta änkan” – är ”Drottningen av Hinseberg”
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Hon har kallats ”Svarta änkan” och ”Drottningen av Hinseberg”.

Carina Frödin har mördat två av sina män och försökt mörda en tredje.

Nu vill hon få livstidsstraffet omvandlat – men domstolen ger nobben.

Våldsdåden mot männen i sitt liv gav Carina Frödin, 59, öknamnet ”Svarta änkan”.

Redan för 28 år sedan var hon nära att ta livet av sin första man. Hon knivhögg honom i sömnen och maken var nära att förblöda, men överlevde.

2004 ströp hon en man som hon hade en sexuell relation med till döds med en elkabel och 2010 brände hon inne sin dåvarande make.

Sedan det senaste dådet – där hon dömdes för mord, mordförsök och grov mordbrand – avtjänar hon livstids fängelsestraff.

För första gången har hon nu ansökt om att få straffet omvandlat till ett tidsbestämt straff. På onsdagen gav Örebro tingsrätt hennes ansökan nobben.

Tingsrätten: Konkret risk

I beslutet står:

”Det finns en konkret och beaktansvärd risk att Carina Frödin återfaller i brottslighet av allvarligt slag. Denna risk utgör ett absolut hinder mot att tidsbestämma det livstidsstraff hon ådömts. Carina Frödins ansökan ska därför avslås.”

I sin ansökan skrev Carina Frödin att hon var i behov av en lång utslussning tillbaka till samhället. 

I utlåtandet uppger Frödin att hon ”tänker sig att föra en lugn tillvaro med ett husdjur och vara nykter och drogfri. Hon har inte några konkreta utsikter på arbetsmarknaden men säger att hon skulle vilja föreläsa på skolor eller liknande för att förhindra en negativ utveckling hos barn och unga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.