Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De döms till livstid för mordet i Vallentuna

De döms för dubbelmordet i Vallentuna
Suzanne, 53, mördades i sitt hem i Vallentuna.
Foto: Privat / Privat
Sambon Lars, 61, hittades också död.
Foto: Privat / Privat
Victor Karlsson, 26, döms till livstids fängelse.
Christoffer Öhman, 28, döms också till livstids fängelse.
Parets hem i Vallentuna.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I januari 2020 hittades Suzanne, 53, och Lars, 61, mördade i sitt hem i Vallentuna.

Nu döms Christoffer Öhman, 28 och Victor Karlsson, 26, till livstids fängelse för det brutala dådet.

De döms för mordet på kvinnan – men frikänns för mordet på mannen.

Kvällen den 15 januari förra året gick polisen in i villan i Vallentuna, efter att vänner till paret som bodde i huset slagit larm om att de lyckats få kontakt med dem under flera dagars tid.

I huset fann polisen samboparet brutalt mördade. Lars, 61, hade skurits till döds med knivvåld mot halsen och Suzanne, 53, kvävts med plastfolie och ett bälte.

Utredningen ledde polisen till två män – vännerna Christoffer Öhman, 28, och Victor Karlsson, 26 – från samma trakt. De står nu åtalade misstänkta för dubbelmordet.

Klockan 11 på torsdagen meddelade Attunda tingsrätt sin dom mot de två männen.

Livstids fängelse

De döms båda för mord i ett fall och grovt rån. Straffet blir livstids fängelse.

Under rättegången medgav männen att de varit på plats och erkände sig skyldiga till grovt rån, men avseende morden skyllde de på varandra. I slutet av förhandlingen drog åklagaren tillbaka åtalspunkten om att Victor Karlsson deltagit i mordet på Lars. I domen frikänns även Christoffer Öhman i den delen.

I ett pressmeddelande skriver tingsrätten:

”Tingsrätten anser att det inte är bevisat att 28-åringen dödat mannen och han frikänns därför från det mordet. Ingen har alltså dömts för mordet på mannen. Tingsrätten anser däremot att det är bevisat att de båda männen tillsammans och i samförstånd har dödat kvinnan och de döms därför båda för mordet på henne.”

– Gärningen har inneburit ett svårt lidande för henne. Den har skett i hennes hem och utförts av två gärningsmän vilket gör den särskilt hänsynslös. Den har också utförts i syfte att dölja mordet på mannen och de rån som begåtts. Någon annan påföljd än fängelse på livstid kan därför inte komma i fråga, säger rådmannen Mathias Wastesson.

Så vitt känt finns det ingen tidigare koppling mellan de utpekade gärningsmännen och det mördade paret.

Åklagaren: Ekonomisk motivbild

Under rättegången har åklagare Jenny Karlsson målat upp en ekonomisk motivbild till dubbelmordet.

– Mannen i paret hade ungefär ett halvår tidigare sålt en släktgård och blivit förmögen. Det var allmänt känt i området och det pratades mycket om det. Detta har de tilltalade känt till och jag menar att motivet är att man har velat komma över pengar, har hon tidigare sagt.

I samband med och kort efter brottet fördes sammanlagt 220 000 kronor över från parets konton till en av de nu åtalade männen.

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.